tarhana kobipostasi

NİLAY VARDAR >> İster naneli ister sarımsaklı olsun kışın her bölgeden sofranın vazgeçilmezi tarhana İtalya yolcusu.

10 dakikada çorba haline gelen ama toplaması, mayalaması, kurutması ile 20 günde hazırlanan tarhanayı 21 Aralık’ta İtalya’nın Puglia bölgesinde bulunan Torre Guaceto Yeryüzü Pazarı’nda Slow Food Foça Zeytindalı konviviyumu tanıtacak.

Gül Girişmen’in liderliğindeki Slow Food Foça Zeytindalı konviviyumu 2012 yılından bu yana her pazar günü Foça’da kurduğu pazar ile Türkiye’nin ilk ve tek yeryüzü pazarı.

Üreticiler 40 km yakında olmalı

bianet’e konuşan Gül Girişmen yeryüzü pazarının inceliklerini anlattı.

“Yeryüzü pazarı, Slow Food’un şemsiyesi altında iyi, temiz, adil prensibine dayalı küçük üreticilerin desteklendiği bir pazar. En büyük özelliği üreticilerin kurulduğu bölgeye 40 kilometre mesafede kurulma şartı. Böylelikle doğrudan üreticiden tüketiciye satış yapılmış oluyor.

GDO’suz, ilaçsız

“Ve en önemlisi üreticiler yakın olduğu için yerinde tek tek kontrol edilebiliyor. Ürünlerin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) olmaması, tarım ilacı kullanılmaması ve tabii ki yöresel olması gerekiyor.”

Foça’daki yeryüzü pazarı iki üreticiyle başlamış, sayı şu anda 20’ye yükselmiş. Zaten Girişmen, yavaş yavaş, öğrene öğrene ilerlemekten yana.

Pazarda, erişte, tarhana, Ege’ye özgü yöresel otlar, zeytin, zeytinyağı, turşu, reçel, mevsimlik sebzeler, çitlembik gibi ürünler var. Ayrıca gelenlerin tatması için değişik tatlar da pişiyor. Tarhana çorbası, gözleme, kalburbastı gibi.

Herkesin tarhanası kendine güzel 

İşte bu ürünlerden tarhana da İtalya’daki buluşmada dünyanın değişik yerlerinden gelen diğer üreticilerin ve misafirlerin tatması için pişirilecek.

Girişmen, tarhananın püf noktalarını anlatırken “Her yörede tarhana pişer. Ve herkes benim anneminki en güzeli der. Doğru. Herkesin tarhanası en güzeldir” diyor.

“Bizim yörede domates, kırmızı biber, soğan ve tarhan otu ile yapılır. En büyük özelliği mayalarken kese yoğurdu kullanılmasıdır. Zaten tarhananın ilk çıkışı da yoğurdun bulunmasıyla oluyor. Yoğurdu saklamak istiyorlar ve bu  karışımı yapıyorlar. Yazın yapılıp kışın yeniyor.

Gıda krizinde tarhana lazım

300-240“Tarhana hem besleyici, hem de hazır çorba bir anlamda. 10 dakikada pişiyor ama hazırlanması 20 günü buluyor. Ürünü toplamak, yoğurmak, mayalamak, kurutmak. Pişirirken sürekli karıştırmak gerekiyor. Üstüne nane isteğe göre de sarımsak ve kırmızı biber de ekliyoruz. ”

Girişmen, 2025 sonrası için öngörülen gıda krizinde tarhananın sağlıklı ve besleyici bir ürün olarak önemli bir yere sahip olacağını düşündüğünü söylüyor.

Slow food nedir?

Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşam tarzına, yerel geleneklerin yok oluşuna ve insanların ne yediklerine, yedikleri yemeğin nereden geldiğine, tadının nasıl olduğuna ve yaptıkları yemek tercihlerinin dünyanın kalanını nasıl etkilediğine dair ilgilerinin azalmasına karşı, İtalya’da Carlo Petrini tarafından kurulmuş bir hareket.

Kar amacı gütmeyen hareket, 150’den fazla ülkede bulunan destekleyicileriyle iyi yemeğin zevkini topluma ve çevreye olan sorumlulukla bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Dünyada 100 binden fazla üyesi, 1300 yerel şubesi ve kaliteli yemeklerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2 binden fazla yemek kuruluşu bulunuyor.

 bianet.org

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın