İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır,  ‘Volcker Kuralı’nın altını da yükselttiğini belirtti. Finansal piyasalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Candır’ın açıklaması şöyle:

ABD tarafında 2 buçuk yıl önce yürürlüğe giren ve finansal piyasaların kontrolünde ciddi değişiklikler içeren ‘Dodd-Frank Kuralları’nın tamamlanması adına bugün ‘Volcker Kuralları’ tartışılıyor. 2008 krizinden bu yana ABD’deki kontrolsüz yatırım mentalitesinin önüne geçmek ve mortgage bonolarındaki sıkıntıların benzerinin yaşanmaması için ABD’deki finansal piyasaların daha sıkı kontroller altına geçmesini öneren Volcker Kuralı, bankaların neye yatırım yapacağına sınırlama getiriyor.

ABD’de 1980’lerden bu yana gevşek finansal piyasa regülasyonları altında hareket eden Wall Street trader’larının bu yeni kurallar altında nasıl hareket edeceği bugün Wall Street’de merak konusu olmuş durumda. Basitçe, bankaların kendi paraları ile yapacakları yatırımlara sınırlama getiren Volcker Kuralı, bankaların hedge fonlar ve özel sermaye ortaklıklarına yapabilecekleri yatırımları sınırlama hedefinde. Bir süredir bankaların bu tarz yüksek riskli enstrümanlara yatırımlarından sıkıntılı olan ABD regülatörleri, bankaların kumar misali işlem yapmalarını da bu şekilde sınırlamayı amaçlıyor.

Volcker Kuralı’nın bugün içerisindeki etkileri ise, hisse piyasalarında hafif bir geri çekilmenin yanında, ABD’nin 10 ve 30 yıllık tahvillerine ciddi oranlarda talep olarak görülüyor. Daha riskli enstrümanlardan güvenli liman olarak tabir edilen tahvillere giriş yapılması ile 10 yıllıkların faizlerinin yüzde 2,80’lere, 30 yıllıkların ise yüzde 3,83 civarına çekildiğini görmekteyiz.

Tahvillere olan güvenli liman talebinin altına da olumlu yansıması ile bir süredir 1215-1250 arası görülen hareketlerin 1265’lere yükselişlere dönüştüğünü görüyoruz. Altında aynı zamanda, enstrümanın fiziksel talebini gösteren Altın Forward’larının (GOFO) 1 aylık faizlerinin de eksi seviyelere geçtiği görülüyor. Altın alma ihtiyacı olan yatırımcının fiziksel talebinin arttığını gösteren bu göstergenin kasım ayı başından bu yana artı bölgede olduğu düşünülürse, tekrar fiziksel talebin artmasının da altına olumlu yansıdığını söyleyebiliriz. 20 Kasım’da 1270 civarında tutunma gösterdikten sonra satışların kuvvetlendiği ve 1210’lara çekilebilen altında, mevcut hareketin bir sonraki hedefi de bu 1270-1290 bölgesi olarak görülüyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın