unnamed-5

Türk özel sektörünün, Avrupa Birliği konularındaki ihtisas kuruluşu İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV), 16 Ocak 2014 tarihinde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen 51. Genel Kurulu toplantısında, 2013-2015 yılları arasında görev yapacak olan yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri seçilmiştir.

Genel Kurul’da seçilen yeni Yönetim Kurulu ilk toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ömer Cihad VARDAN’ın getirilmesine karar vermiştir.

Ülkemizde son zamanlarda yaşanan gelişmelerin, AB projesinin ve hedefinin önemini, yukarıdan aşağıya herkese gösterdiği bugünlerde göreve gelen yeni Yönetim Kurulu, 2015 yılında, Vakfımızın 50. Yılını idrak edecektir. Ömer Cihad VARDAN, 1965 yılında kurulan ve tarihçesi Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi ile birebir örtüşen Vakfımızın onuncu Başkanı’dır.

1962 yılında doğan Ömer Cihad VARDAN, 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur. 1986 yılında yüksek lisans çalışmalarını Amerika Ohio State Üniversitesi İmalat Mühendisliği alanında tamamlamış olan VARDAN, iş dünyasının yanında,  sivil toplum alanında birçok kuruluşta gönüllü olarak hizmet vermiş ve vermektedir.

2008-2012 yılları arasında MÜSİAD Dördüncü Dönem Genel Başkanlığı görevini yürüten VARDAN, 2012 yılından bu yana Türkiye İnsan Hakları Kurulu üyeliğini sürdürmektedir.  İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad VARDAN’ın ayrıntılı özgeçmişi aşağıdadır.

Ömer Cihad Vardan kimdir? 

1962 yılında Hendek, Sakarya’da doğan Ömer Cihad Vardan, 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun olmuştur.

1986 yılında Yüksek Lisans çalışmalarını Amerika Ohio State Üniversitesi İmalat Mühendisliği Alanında tamamlamış ve 1987 yılı sonlarına kadar Ohio Eyaletinin Başkenti Columbus’ta “Engineering Research Center for Net Shape Manufacturing” adlı Araştırma Merkezinde Araştırma Mühendisi olarak çalışmıştır.

Türkiye’ye döndükten sonra ilk olarak Kale Grup’ta Stinger Füzelerinin bazı parçalarının üretimiyle ilgili CAD/CAM proseslerinin geliştirilmesinden sorumlu İmalat Mühendisi olarak görev almıştır. Bilahare UTE Holding bünyesinde McDonald Douglas’ın Unigraphics adlı CAD/CAM yazılımının satışlarını gerçekleştiren Ömer Cihad Vardan, 1991 başında halen ortağı olduğu ve Genel Müdürlüğünü sürdürdüğü Endüstriyel Amaçlı Alan ve Proses Isıtma Sistemleri konusunda faaliyet gösteren ve alanında lider konumda bulunan “Çukurova Isı Sistemleri” adlı aile firmasının kuruluşunda yer almıştır.

Ömer Cihad Vardan, iş hayatının ve 2004 yılından bu yana İKV Yönetim Kurulu üyeliği ile 2012 yılından bu yana sürdürmekte olduğu Türkiye İnsan Hakları Kurul (TİHK) Üyeliğinin yanı sıra hâlihazırda bazı kuruluşlarda aşağıda belirtilen sıfatlarla gönüllü olarak hizmet yapmaktadır. Bunlar;

  • ·        Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)

Yüksek İstişare Heyeti Üyeliği,

  • ·        Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Denetim Kurulu Üyeliği,
  • ·        Türkiye-ABD İş Konseyi Üyeliği,
  • ·        İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeliği,
  • ·        Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanlığı,
  • ·        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)

İklimlendirme Sektör Meclisi Üyeliği,

  • ·        Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Yönetim Kurulu Üyeliği,
  • ·        Makine Mühendisleri Odası (MMO) Üyeliği,
  • ·        Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Üyeliğidir.

2008-2012 yılları arasında MÜSİAD 4. Dönem Genel Başkanlığı görevini yürüten Ömer Cihad Vardan, bundan önce de MÜSİAD’da 5 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve 4 yıl da Yönetim Kurulu Üyesi olarak toplam 13 yıl hizmet vermiştir. Ayrıca 2008-2012 yılları arasında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2010-2012 yılları arasında da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

Bunlardan önce de Türkiye Makine İthalatçıları Birliği Başkanlığı, İTO Meclis Üyeliği ve Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Yönetim Kurulu Muhasip Üyeliği de yapan Ömer Cihad Vardan, bulunduğu görevler süresince birçok seminer ve konferansa konuşmacı olarak katılmış ve özellikle ülkemizin kalkınmasına yönelik ekonomi, teknoloji ve sosyal alanlarda 30’a yakın raporun hazırlanmasına öncülük etmiş, ilgili çalışmaları yönetmiş ve bir kısmını da bizatihi hazırlamıştır.

Bilhassa MÜSİAD Başkanlığı döneminde hükümet ve kamuoyuyla paylaştığı, Türkiye’nin küresel krizle baş edebilmesi ve krizden fazla yara almadan çıkabilmesine yönelik sosyo-ekonomik kalkınma önerilerini içeren rapor ve görüşleri ilgi uyandırmıştır. Birçok mecrada Türkiye’nin IMF ile imzaladığı 19. Stand-by anlaşmasının tamamlanmasının ardından bir daha anlaşma yapılmaması gerektiğini savunan Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Başkanlığını devretmeden önce son olarak Aralık 2011’de “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Önerisi” ve Mart 2012’de de “Küresel Rekabet için Ar-Ge ve İnovasyon” raporlarını kamuoyuna sunmuştur. Aldığı teknik eğitim ve yaptığı çalışmalar çerçevesinde özel ilgi duyduğu teknoloji üretebilme hususunun ülke kalkınmasındaki önemine her zaman değinen Ömer Cihad Vardan,  Türkiye’de demokrasinin tam anlamıyla yerleşmesinin ve insanların düşüncelerini özgürce ifade edebilmelerinin ekonominin gelişmesinde en büyük etkenlerden olduğunu devamlı dile getirmiştir. Bu bağlamda özellikle kamuoyu ile paylaştığı “Anayasa Önerisi” raporuyla Türkiye’de yapılacak yeni Anayasa’da insan haklarının en geniş manada yer alabilmesinin gerekliliğini her platformda savunmuştur.

Bütün bu çalışmaları ve edindiği tecrübeleri anlattığı, gençlere ışık tutan önerileri de içeren ve adı “Cihad ve MÜSİAD” olan kitabıyla Nisan 2012’de MÜSİAD Başkanlığına veda eden Ömer Cihad Vardan evli ve 2 çocuk babasıdır, İngilizce bilmektedir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın