Tatil alışverişleri özellikle de yılbaşı, ekonomide yıl boyunca geliri artıran en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Perakende, taşımacılık ve seyahat sektörlerindeki sistem kesintileri gerek işletmeler özelinde gerekse pazarın genelinde doğurduğu ciddi sonuçların yanı sıra kredi ve kimlik hırsızlığına, paketlerin kaybolmasına veya çalınmasına, perakende sitelerinin korunmasız kalmasına, uçuşların ve aile seyahatlerinin iptal edilmesine yol açabiliyor. Forrester Research’a göre, hizmette aksamanın yol açtığı ortalama saatlik maliyet 110.000 ABD dolarını bulurken, ticari faaliyetlerdeki tipik bir duraklamanın maliyeti 1,5 milyon ABD dolarının üzerine çıkıyor. Symantec 2012 Veri Merkezi Araştırması da tipik bir kuruluşun 2012 yılında ortalama olarak 16 veri merkezi kesintisi yaşayarak toplam 5,1 milyon ABD doları tutarında bir maliyet ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

Sahip olduğumuz tüm yeni cihazlar sayesinde, daha fazla verinin ağlar arasında taşındığı ve daha fazla bilginin gerçek zamanlı olarak saklanıp analiz edildiği düşünüldüğünde, kurumların özellikle alışveriş ve seyahatin en yoğun olduğu döneminde altyapı, uygulama ve önemli verilerinin esnekliğini artırmak ve daima tüketiciler açısından erişilebilir olmak için her zamankinden daha ihtiyatlı olması gerekiyor.

Arıza süresinin maliyetini daha da detaylandırmak gerekirse, dünya genelinde, kuruluşlar her yıl BT arızaları nedeniyle kaybettiği toplam tutar 6,2 trilyon ABD dolarını buluyor. ABD özelinde ise bu rakam 1,2 trilyon ABD doları dolaylarında.

  • >> 1,2 trilyon dolarlık yıllık kaybın ezici bir çoğunluğu, gerçekleşme ihtimali düşük/ciddi sonuçlar doğuran dikkat çekici felaketlerden değil, yazılım hataları, donanım arızaları ve güvenlik ihlalleri gibi sıklıkla yaşanan, gerçekleşme ihtimali yüksek/sonuçları hafif olaylardan kaynaklanıyor.
  • >> Uygulamaların daha karmaşık hale gelmesi ve gitgide büyüyen bir kod, veri yığını ve sistem ağı büyüklüğüne paralel olarak, bu “daha küçük” etkinliklere de daha sıklıkla maruz kalınıyor ve daha maliyetli etkiler yaşanıyor.

Arıza süresi salt gelirden çok daha fazlasını etkiliyor. Kurumların karlılığı dikkate alması gerekiyor. Arızaların etkilediği iki önemli konu ise:

>>  Çalışan verimliliği

>>   Marka itibarı

İş sürekliliğini sağlamak için Symantec’ten Tavsiyeler/Tüyolar: Mevcut iş süreklilik planınıza başvurun ve mümkün olduğunca önceden hazırlıklı olun – korunma yazılımlarının da en az sigorta kadar önemli olduğunu unutmayın.

Yedeklenen bilgilerin nerede muhafaza edileceği veya yedekleme ya da optimal depolama alanları gibi iş sürekliliğinin detayları konusunda yardım almak için güvenilir bir ortakla çalışın.

Arıza sürelerini asgari düzeye indirmek için otomasyona gidin; daha hızlı arıza giderme için süreçlerde otomasyon sağlayan planlama ve araçlara öncelik verin.

Ucuza kaçmayın; bir kesinti olması durumunda kurumunuzu koruyacak doğru düzeydeki iş sürekliliği yazılımını uygulamaya koyun.

Kurumlar mümkün olduğunca önceden hazırlanmalı ve felaket vurmadan önce verilerini ve kritik sistemlerini etkilenen veri merkezleri/bölgelerinin dışına taşımalı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın