İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstihdam raporunda güncel sinyaller iyi, sonrası belirsiz

ENVER ERKAN, TERA YATIRIM >> ABD’de Ağustos ayında 1,4 milyon artması beklenen istihdam beklentiye yakın bir şekilde 1,37 milyon artarken, %9,8’e inmesi beklenen işsizlik %8,4 seviyesine gerilemiş oldu. İşsizlik oranındaki gerileme ve %61,7’ye yükselen katılım oranı en olumlu ayrıntılar olarak göze çarpıyor. Özel sektörde, ADP’nin gösterdiğinin aksine 1 milyon üzeri yeni artış var. Kamu-özel sektör ayrışımında özel sektörü bu kadar öne çıkartmamız, kamuda seçim öncesinde olduğumuz için önemli bir kısım istihdamın geçici olması. Sonbahar öncesinde son data, işgücü piyasasına dair iyi sinyaller verse de önemli olan bundan sonraki belirsizliklerin işe alımlar tarafında nasıl yansıma bulacağıdır. 

ABD işsizlik oranının tarihsel seyri… Kaynak: Bloomberg, Bureau of Labor Statistics

Ortalama saatlik kazançlar, normalleşmeye devam etse de işe geri dönüşlerde hala çok önemli açık olduğu ve içeride kalanlar da genelde yönetim kademeleri olduğu için yüksek kalmaya devam ediyor. İşsizlik yardımlarının kesilmesi ile gelir azalması yaşayacak ve işe geri dönecek olan çalışanlar düşük ücretli istihdamın ağırlığını artırabilir. Sonbahar önemli bir belirsizlik dönemi; pandemi ve seçim gibi unsurlar yatırım, işe alım gibi kararlar üzerinde etkili olacağından bu momentumun da soğuma göstermesi beklenebilir. ISM endekslerinde istihdam alt kalemlerinde bazı sinyaller alıyoruz. Hala bazı büyük firmalardan toplu işten çıkarma haberleri ve ilanları geliyor. Bazı firmalar da dijitalleşme, otomasyon planlarını pandemi vesilesiyle öne almış görünüyorlar. Pandemiden çıkış noktasından uzakta olmamız, tam istihdam yolunun da uzun olmasına neden oluyor.

Fed açısından tek tek verilerin bir değerlendirme ölçütü olmaması çerçevesinde, şu aşamada işsizlik oranının da Fed’i sıkılaştırmaya götürecek seviyeden uzakta olması itibariyle “ortada yeni bir bilgi yok” diyebiliriz. Fed, istihdamın niteliksel olarak da iyileşmesine bakacak, o yüzden düşük ücretli işe dönüş de bu aşamada bir anlam ifade etmiyor. Powell’ın konuşmasıyla başlayan süreçte, değerlendireceğimiz dinamikler Fed’in bir önceki krizden çıkıştan döneminde yaptıklarından farklı olacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın