Rengigül Ural’ın kaleme aldığı ve annesinin babaannesi Rengigül Hanım’ın hayatını konu alan e-kitapta önemli bir döneme de ışık tutuyor. Kitapta savaş döneminde yaşanan sürgünler ve Rengigül Hanım’ın yaşadıkları gerçek yaşanmışlıklar, canlı kaynaklar, uzman görüşleri, kaynak kitaplar ile aktarılıyor.

Kitap aile ve iş yaşantısı, kadın erkek ilişkileri, aşklar, dönemin giysileri, masal ve ninniler, şiirler, şarkıları; savaş ve sürgünlerin, esaretin, ihtilâlin, depremlerin etkilerini, psikolojilerini; kedi, köpek, at ve kuş gibi “doğa paydaşları”nın, botaniğin önemini, fotoğraf, çizimler ve anlatımlarla yansıtıyor. 994 sayfa olan kitap 243 fotoğraf reprodüksiyon, 78 fotoğraf, 36 özgün çizim, beste ön çalışması ve Mart 2011 – Ekim 2017 tarihleri arasında anı-inceleme seyahatlerini içeriyor.

Rengigül Hanım’ın anne ve babasının Büyük Çerkez Sürgünü’nde vefatından sonra “31 Mart Vak’ası”nda birlikte büyüdüğü Adliye Nâzırı Nâzım Paşa’yı kaybedişi ile başlayan kitapta döneme ait bilgiler şöyle aktarılıyor: “Rengigül Hanım’ın Eşi, “Meclis-i Mebusan-ı Osmanî” mebuslarından, Mevlevî, saygın bir iş adamı, buğday ihracatçısı, Karahisâr-i Sâhib Şehremini Sarı Hacı Alizâde Ahmet Efendi, oğlu ise ilk sinema ve gar lokantası işletmecilerinden Haydar Bey’dir. Rengigül Hanım’ın gelin çıktığı konak Cumhuriyet Dönemi’nde İstanbul Üniversitesi, gelin geldiği konak işgal yıllarında, Yunan Orduları Komutanı Nikolaos Trikoupis’in “Şahsi Karargâhı” olur.

Atatürk’ün büyük halasının torunu, aynı okulda okuduğu Yüzbaşı Sami Atam’ın Trablusgarp Savaşı’nda esir düşmesinin ardından Selanik de Osmanlı topraklarından çıkar. Kitabın yazarı Rengigül Ural’ın Üsküplü anneannesi Habibe Hanım, iki çocuğuyla İstanbul Firuzağa’ya yerleşir. Kızları Bedia Hanım, Rengigül Hanım’ın eşi Hacı Ahmet Efendi’nin torunu, Bedri Bey ile evlenir.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın