İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Temmuz 2014 AVM Endeksi yayınlandı

Temmuz 2014 AVM Ciro Endeksinde artış 23 puan. En büyük artış giyim ve ayakkabı kategorilerinde…

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Temmuz ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %16,5’lik bir artış kaydederek 162 puana yükseldi.

AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Temmuz 2014’te bir önceki yılın aynı ayına göre 23 puan artarak verimlilik m2 başına 616 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 628 TL, Anadolu’da ise 609 TL olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında en büyük ciro artışı %33 ile giyim kategorisinde gerçekleşti
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayına göre 2014 Temmuz ayında en büyük artış giyim kategorisinde gerçekleşti. Temmuz’da giyim kategorisi ciroları %33’lük bir artış yaşanırken; ayakkabı-çanta kategorisinde de endeks %32 oranında yükseldi. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında 2014 Temmuz ayında genel alan ciroları ve AVM’lerdeki diğer alanların ciroları %17; yiyecek kategorisi ciroları da %15 artış gösterdi. Öte yandan Temmuz 2014’te hipermarket ve teknoloji market/elektrikli eşya kategorilerinde düşüş yaşandı. Endeks her iki kategoride de %15 oranında azaldı.

Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.

Ziyaret Sayısı Endeksi 

Temmuz 2014’te AVM’lerdeki ziyaretçi sayısı endeksi bir önceki dönemin aynı ayına göre %8,8 oranında arttı.

AVM Endeksi Temmuz ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVM endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %16,5 oranında artmıştır. Kategori bazındaki en yüksek artışın da sırasıyla giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde yaşandığı gözlenmiştir. Temmuz ayı hazır giyim ve ayakkabıda indirim sezonunun başladığı bir ay. Tüketiciler hem indirimlerden yararlanmak, hem de Ramazan Bayramı alışverişlerini tamamlamak için bu kategorilerde yoğun alışveriş yapmışlardır. Temmuz ayında yaşanan %8.8’lik artışsa insanlarımızın Temmuz’a rast gelen Ramazan ayını alışveriş merkezlerinde geçirmeyi tercih ettiklerini göstermiştir. Ziyaretçi sayısı ve toplam ciroda yaşanan artışa rağmen yiyecek ve teknoloji market kategorilerindeki düşüşlerse izlenmesi gereken noktalar. Özellikle teknoloji market kategorisinde sürekli hale gelen ciro düşüşü artık bazı adımların atılması gereğini ortaya koymaktadır” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın