İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Buğdayda, “kasıtlı fiyat düşürüldüğü” iddiası


Üreticilerin salonu terk etmesi nedeniyle, tüccara buğdayın satışı bir süre durdu.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ve Edirne Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Özay Öztürk’ün görüşmesi sonrası satışa yeniden başlandı.

Yorulmaz, yaptığı açıklamada, fiyatlarda kilogram başı 10 kuruşluk bir düşüşün olduğunu söyledi.

Çiftçinin fiyatın düşmesinden rahatsız olduğunu ifade eden Yorulmaz, “Çiftçinin rahatsızlığını gidermek için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girmeli, ofis regüle etme vazifesini yerine getirmeli. TMO yetkilileriyle görüştüm. Yetkililerden, ‘Buradaki gelişmeleri Ankara’ya bildiriyoruz’ yanıtını aldım. TMO Genel Müdür yardımcısına da durumu anlatacağım, çiftçi ofisin duruma müdahalesini bekliyor” dedi.

Yorulmaz, konuyla ilgili Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti İl Başkanı Rafet Sezen’i göreve davet etti.

– “Yağışlar, rekolteyi arttırdı”

ETB Başkanı Öztürk de son yağışların harmanı geciktirmesinin yanında rekolteyi de yüzde 50 artırdığını söyledi.

Borsa salon satışlarında tüccarın “toplu fiyat kırımı yapma” pozisyonunun olmadığını belirten Öztürk, şöyle devam etti:

“Borsada arz talep dengesinde oluşan bir pazar var. Tüccar piyasada satabileceği fiyatlara göre burada alım fiyatlarını oluşturuyor. Hepsinin bir araya gelip fiyatları düşürmek ya da ortak fiyat politikası oluşturmak gibi bir durumları da yok. Bunu yapabilme kabiliyetleri de yok. Çünkü sistem olarak kapalı devre, şeffaf satış yapılan bir yapı var. Genel anlamında Trakya’da biçim başladı. Edirne bir anlamda erkenciydi ancak şimdi bölgede de hasat başlayınca bu durum fiyatlara yansıdı.”

Öztürk, yağışlarla buğdayın alım fiyatının düştüğünü ifade ederek, “Satın alan arkadaşların sattıkları yerler fiyatı belirliyor” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın