İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakan Çelik: Çocuk işçiliğini önleyeceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için yerel kapasitenin büyük ölçüde artırıldığını, çocuklara yönelik yaz okulu hizmeti sağlandığını, ailelere yönelik bilinç artırma çalışmaları yapıldığını bildirerek, “Çalışmalar bu yıl da sürdürülecektir. Projenin 2013-2014 toplam bütçesi 90 bin avrodur” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yazılı yanıt veren Çelik, TÜİK tarafından yapılan 2012 Çocuk İşgücü Anketi saha uygulaması sonucuna göre, ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranının yüzde 5,9 olduğunu belirtti.

Bakanlık tarafından 2005-2007 yılları arasında 7 pilot ilde yürütülen “Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi”ne, AB Katılım Öncesi Mali Yardım kapsamında 5 milyon avro bütçe sağlandığını vurgulayan Çelik, bu projenin çıktılarından birinin de pilot illerde alan araştırması yapılması olduğunu vurguladı.

Çelik, Kasım 2006 ‘da, ekimin üçüncü haftası referans alınarak 7 pilot ilde paralel olarak gerçekleştirilen araştırma sonuçları hakkında da bilgi verdi. Çelik, araştırmaya göre, ekonomik faaliyette bulunan toplam çocuk oranlarının Çankırı’da yüzde 4,6, Elazığ’da yüzde 6,8, Erzurum’da yüzde 10,7, Kastamonu’da yüzde 18,2, Ordu’da yüzde 4, 6. Sinop’ta yüzde 12,8, Van’da yüzde 6, 3 olduğunu bildirdi.

Bakan Çelik, yürütülen tüm projelerin, 2005’te hazırlanarak uygulamaya başlanan “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Ulusal Politika ve Program Çerçevesi” ni desteklemek üzere uygulandığını ifade etti.

Çocuk işçiliği izleme birimleri

Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli ve Ordu’da, 5 pilot ilde, bakanlığın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri bünyesinde çocuk işçiliği izleme birimlerinin oluşturulduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

“Bu birimler aracılığıyla etkin bir izleme sistemi kurularak, ildeki diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak suretiyle, öncelikle en kötü biçimler olmak üzere çocuk işçiliğini önlemeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar, tespit, rehberlik ve yönlendirme, raporlama, kapasite ve farkındalık artırma bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu projenin en temel özelliği kurumsal niteliği olan, sürdürülebilir ve tüm ülkeye yaygınlaştırılabilir bir sistemin başlangıcı olmasıdır. Projenin toplam bütçesi 3 milyon TL’dir.

Fındık üretiminin yapıldığı illerde mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olmasından dolayı ailelerle birlikte gelen çocukların tarladan uzak tutulmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. 2011’de hazırlanan eylem planı çerçevesinde bölgede uygulanan çeşitli projelere teknik destek sağlanmaktadır. ILO Türkiye Temsilciliği tarafından Ordu’da uygulanmak üzere geliştirilen Mevsimlik Tarım İşlerinde En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliği İle Mücadele Projesi, bakanlığımız ortaklığında 2013’te yürütülmüş olup, Mayıs 2014’te sona erecekti. Ancak ILO Türkiye Temsilciliğinin temin ettiği ek finansman ile bir yıl daha uzatılmasına karar verilmiştir. Fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için yerel kapasite büyük ölçüde artırılmış, doğrudan çocuklara yönelik yaz okulu hizmeti sağlanmış, ailelere yönelik bilinç artırma çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar 2014 yılında da sürdürülecektir. Projenin 2013-2014 toplam bütçesi 90 bin avro olup, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanlığı tarafından sağlanan kaynak projenin finansmanını oluşturmaktadır. Resmi kayıtlarda yer alan bu kaynak ILO Türkiye Temsilciliğinin proje yürütme esasları çerçevesinde kullanılmaktadır.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın