İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Balıkçılar mevzuatı aşamıyor

Türk balıkçıları son yıllarda, teknoloji yatırımı yaptı ve açık denizlerde avlanacak güce ulaştı. Ancak mevzuat, açık denizde avlanan balığın Türkiye’ye girebilmesi için veteriner raporu, fatura ve gümrük vergisi istiyor.

Bir zamanlar Akdeniz’i her açıdan Türk gölüne çeviren, okyanuslara açılan ataları gibi ‘açık denizlerde’ avlanmak isteyen Türk balıkçıların önünü mevzuat kesiyor. Çünkü açık denizde avlanan balıkçıdan veteriner raporu, fatura ve gümrük vergisi isteniyor. 2013’te 565 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı yaptıklarını belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, “Bu yıl su ürünleri ihracatında 750 milyon dolara çıkıyoruz. Yüzde 30’un üzerinde artış var. Hem teknoloji yatırımı yaptık hem de Yunanistan krizde olduğu için bu ülkenin balıkçılarının Avrupa’daki pazar payını ele geçirdik. Diğer hayvansal ürünler ihracatımız ile toplam ihracatımız 2 milyar dolara yaklaştı. 2023 yılı için 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefini çok önceden aşacağız” dedi. Hükümetin ihracata her türlü desteği verdiğini belirterek bunun için müteşekkir olduklarını söyleyen Tuncay Sagun şöyle konuştu:

Açık denizlere hazırlık

“Artık, Türk balıkçıları olarak açık denizlerde de avlanacak gücümüz var. Devletimiz izin versin açık denizlerde avlanıp ülkemize getirelim. Bu sektörde iddialı olan ülkeler balıkçılarına bu konuda her türlü desteği veriyor. Ancak bizim mevzuat, açık denizde avladığımız balığı ülkemize sokmamıza izin vermiyor. Bizden veteriner raporu, fatura, gümrük vergisi istiyor. Açık denizlerde avladığımız balık için kimden ne faturası alabiliriz ya da hangi veteriner buna rapor verebilir. Bize güvenmiyorlarsa gemilerimize gözlemci memur versinler ücretini biz ödeyelim.”

Tüzmen, orkinos için yapmıştı

Bu konuda daha önce Kürşad Tüzmen’in bakanlığı sırasında bir adım atıldığını hatırlatan Sagun, “Sayın Tüzmen, Orkinos konusunda önümüzdeki engeli kaldırmıştı. Akdeniz’de kendi bölgemizde Orkinos kotamız 600 ton. Ama biz, Fas, Tunus, Cezayir, Libya’nın orkinos kotalarını parayla alıp oralarda orkinos avlıyoruz ve Japonya’ya kadar ihraç ediyoruz. Avrupa’da yenen her üç balıktan birini biz satıyoruz. En çok çupra, levrek en çok ihraç ediyoruz. ABD’ye ihracatımız da hızla büyüyor” dedi.

Seafood’a 14 Türk firması katıldı

Brüksel’de 22’ncisi düzenlenen dünyanın en önemli ‘deniz ürünleri ticaret etkinliği’ Seafood Expo Global’nda, İstanbul İhracatçı Birlikleri’ne bağlı, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği organizasyonu ile 14 Türk firması stant açtı. Fuara, 76 ülkeden bin 690 firma, 145 ülkeden 26 bine yakın ziyaretçi katıldı. Türk firmalarının ürünlerine yoğun ilgi vardı.

K. Irak’a lojistik merkez ve yeni kapı istiyoruz

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne bağlı Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz, deniz ürünleri, beyaz et ve diğer gıda ürünlerinde de en büyük ihracat pazarının, Kuzey Irak olduğunu belirterek, “Bu bölgeye tek sınır kapısı olması nedeniyle ürün teslimatı ve geri dönüş çok uzun sürüyor. K. Irak içinde ‘Türk Lojistik Merkezi’ kurmak istiyoruz. İkinci bir sınır kapısı açılırsa çok daha fazla ihracat yapabiliriz. Bu adımlarla mevcut ihracat en az yüzde 50 artar” dedi.

Sadi ÖZDEMİR / Hürriyet

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın