unnamed-44

Turist rehberi, seyahat uzmanı ve yazarı Şerif Yenen ülkemizin tanıtımında bir ilki gerçekleştirdi. Kişisel olarak İstanbul’un tanıtımı ile ilgili bir belgesel film çekti.

17 Mart Pazartesi gecesi Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği- TUROB ve İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün davet sahipliğinde Kanyon Alışveriş Merkezi’nde Türkiye galası yapılan 61 dakikalık “İstanbul Unveiled” belgeseli turizm sektör temsilcileri, turist rehberleri ve davetlilerden büyük övgü aldı.

Şerif Yenen, film gösteriminden önce yaptığı konuşmada film çekimindeki çıkış noktalarının İstanbul’a gelen ziyaretçilerin kentte kalış sürelerinin uzatılması ve kültürümüzü tanıtmaya yönelik seçeneklerin arttırılması olduğunu belirtti. Ziyaretçilerin kentte ortalama 2-2,5 gün geçirdiklerini ve bu sürede Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmed Camii, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Boğaz Turu ve Dolmabahçe Sarayı ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirterek öncelikle bu sürenin uzatılması gerektiğini vurguladı. Rehber olarak turlarında yabancı ziyaretçilerin özellikle dinimizi, semazenlerin neden döndüğünü, göbek dansının toplumda nasıl algılandığını, dışarıdan gördükleri yalıların içlerindeki yaşamı, geleneksel

el sanatlarımızı, Türk hamamını, baklavanın yapılışını, benzeri kültürel değerleri merak ettiklerine tanık olduğunu açıklayan Yenen filmde, yabancılara egzotik gelen kültürel değerlerimizin yanısıra, kentimizin ve kültürümüzün modern boyutuna da dikkat çekmeye çalışarak belgesel tadında bir film çektiklerini söyledi.

Filmde Amerikalı bir kadın oyuncu, İstanbul’un sıklıkla ziyaret edilen ve sıra dışı yerlerini gezerek oldukça ilginç kişilerle yabancıların merak ettikleri konularda sıcak söyleşiler gerçekleştiriyor. Bu kişiler arasında Sultan Ahmed Camii imamı, ünlü modacı Dilek Hanif, baklava ustası Nadir Güllü, oryantal dansçı Asena, Boğazda ünlü bir yalı sahibesi, Burhan Öçal, ünlü halı mağazalarından birinin sahibi, Osmanlı yemekleri uzmanı Vedat Başaran yer almakta. Filmde yer alan mekanların seçiminde popülerlik yanısıra özellikle kültürlerarası iletişime daha fazla odaklanan bir yaklaşım benimsenmiş. İstanbul’un tarihi, kültürel zenginlikleri ile birlikte kentin modern yaşamından kesitler de sunulmuş.

Washington DC, Amerika’da Smithsonian Enstitüsü’nde ve Türkiye Büyükelçiliğinde 2013 Aralık ayında dünya premieri yapılan film, Amerika’da büyük beğeni topladı. Yenen, önümüzdeki günlerde Moğolistan Büyükelçiliğimizin daveti ile Ulanbator’a giderek orada da film gösterimi yapacaklarını, Hindistan, Kolombiya, Kanada, Romanya’dan da davetler aldıklarını belirtiyor.

Mercan Dede, Baba Zula ve Burhan Öçal’ın özgün müzikleri ile kulaklara da hitap eden film DVD (Pal ve NTSC) ve Blueray formatında müze mağazalarında ve D&R mağazalarında satışta.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın