fuju

NİLAY VARDAR >> Fukuşima tanığı aktivist Toshiya Morita, Fukuşima nükleer santralinin hala Japonya için büyük tehlike yarattığını ancak hükümetin halktan gerçekleri sakladığını belirtti.

Fukuşima nükleer felaketinin 3. yılında Fukuşima tanığı gazeteci, aktivist Toshiya Morita Türkiye’ye geldi.

Nükleersiz.org ve Yeşil Düşünce Derneği’nin davetiyle gelen Morita, İstanbul Politikalar Merkezi’nde bir panel gerçekleştirdi.

Morita, Japonya hükümetinin Fukuşima nükleer santrali kazasının etkilerini ve devam eden tehlikelerini halktan sakladığını belirtti.

Hükümetin State Secrecy (Devlet Sırrı) yasasını bir yıl içinde çıkarttığında gerçekleri dünyaya anlatmaya çalışan kendisinin de “suçlu” konumuna düşeceğini söyleyen Morita, “O zaman nükleerin gerçeklerini Türkiyelilerin anlatması gerekecek” dedi.

“Depremde yeni kazalar olabilir”

Fukuşima’daki nükleer santralin üç yılın ardından hala denize günde 400 ton kontamine atık su akıttığını belirten Morita, “Ülkemin yaydığı bu tehlikeden utanç duyuyorum” dedi.

“Fukuşima kazasının en büyük nedeni deprem, ancak hükümet bunu ‘tsunami’ gibi göstererek ülkedeki diğer reaktörlerinin sorgulanmasını istemiyor. Üstelik arızalanan 4 reaktördeki tehlike hala devam ediyor. Santrale kimse giremiyor. Orada evsizlerin ve yabancı işçilerin çalıştırıldıkları iddiaları da doğru.

“Japonya deprem ülkesi, olası bir depremde reaktörler devrilebilir. Yakıtlar dışarı dağılabilir. Ayrı ayrı kazalar oluşabilir. Bunun için 30 milyon insanın daha tahliye edilmesi gerekebilir. Ancak hükümet bununla ilgili hiçbir tatbikat yapmıyor. Bu kadar risk varken Japonya’da 2020’de olimpiyat yapma gibi bir lüksümüz yok.”

Hükümetin insanlara patlamanın civarının güvenli olduğunu hiçbir tehlike kalmadığını söyleyerek geri yerleştirmeye başladığına dikkat çeken Morita, burada yaşamın yeniden kurulmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Çocuklarda tiroid kanserinin milyonda birken milyonda 400’e çıkmaya başladığını hatırlatan Morita, nükleer karşıtı eylemlerde erkek egemen Japonya toplumuna rağmen kadınların çocuklarıyla yer aldığına dikkat çekti.

Toshiya, İstanbul’un ardından Japonya’nın nükleer santral yapmak istediği Sinop’a gidecek.

Fukuşima’da ne oldu?

* Fukuşima Nükleer Santrali’nde 11 Mart 2011’de dünyanın ikinci en büyük nükleer santral kazası yaşandı.

* 160 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

* Kazanın maliyetinin ilk 10 yıl için 250 milyar doları bulması bekleniyor.

* Japonya’da bugün bile toprakta ve suda yüksek seviyede radyasyona rastlanıyor.

* Santralde çalışan 300’den fazla işçi yüksek dozda radyasyona maruz kaldı.

* 2013’de açıklanan sağlık taraması sonuçlarına göre 95 bin çocuğun yüzde 44’ünde tiroid anormallikler olduğu görüldü.

* Gönüllü örgütlerin yaptığı ölçümlerde santralden 30 kilometre uzaktaki Minamisoma kentindeki bir lisenin bahçesinde normalin 2000 katı radyasyon tesbit edildi.

* Japonya’da, nükleer felaket öncesinde 54 nükleer reaktör ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 29’unu karşılıyordu. Şu anda reaktörlerin tamamı kapalı.

bianet.org


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın