Briç Eğitim Hocası Süleyman Kolata 15 yıldır, İTÜ Vakfı Sosyal Komite üyelerine briç eğitimi veriyor.
Briç Eğitim Hocası Süleyman Kolata 15 yıldır, İTÜ Vakfı Sosyal Komite üyelerine briç eğitimi veriyor.

Briç, bir deste oyun kâğıdı ile; ikişer ikişer eşleşmiş 4 oyuncu arasında oynanan bir kâğıt oyunu olarak biliniyor. Bu oyun, dünya üzerindeki milyonlarca insanın hobisidir. Tıpkı müzik gibi evrensel bir dildir. Briç insan zekâsının keşfettiği en mükemmel kart oyunu olarak adlandırılır. Kişilerin sosyalleşmesi ve zihinsel fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri bilimsel olarak da kabul gören bir gerçektir.

İTÜ Vakfı Sosyal Komite üyelerine yaklaşık 15 senedir eğitim veren Briç Eğitim Hocası Süleyman Kolata ile “Briç ve İTÜ Vakfı’ndaki briç eğitimi üzerine konuştuk. İşte röportajımızın ayrıntıları.

Briç kısaca nedir? Bazılarına göre bir akıl oyunu ya da bazılarına göre bir kumar aracı mı ? Bu soruyla bağlantılı olarak satranç için zeka oyunu derken Briç için böyle denmesinin sizce nedeni nedir?

Briç, ilk olarak 20.yy’ın başlarında oynandığı düşünülen bir oyundur. Standart iskambil destesiyle oynanan bu spor fiziksel bir spor olmayıp, Uluslararası Akıl OyunlarıFederasyonu’nun kabul ettiği dört akıl sporundan biridir. Aynen satranç gibi. Satrançla farkları kullanılan ekipmanlar, oyun kuralları ve stratejileridir. Briç sporu, vücudu zinde tutmak için yapılan sporlar gibi zihni zinde tutmak için önem taşır. Briçin toplum içerisinde kumar olarak algılanmaması için biz sporcular elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. Nitekim günümüzde briç kahvehanelerde oynanmamakta, briç spor kulüplerinde oynanmaktadır

Sizce briç bir spordur diyebilir miyiz, nasıl spor bedene faydası varsa briç de tıpkı satranç gibi zekayı geliştiriyor sanırım?

Briç akıl, zeka ve hafıza kullanan bir beyin sporudur. Diğer spor dallarındaki gibi kurallar, etik değerler, disiplin, eğitim, uygulama, yarışma, performans, fair play yanında strateji, rakibi zora sokma/yanıltma, planlama, konsantrasyon, çabuk refleks, bilgiyi doğru kullanma, iyi zamanlama, azim gereken bir spordur. Briçin başlıca geliştirdiği kişilik özellikleri ise başarılı iken performansı korumak ve geliştirmek, başarı ve başarısızlığı yönetmek, kendini motive etmek, risk almak, özdenetim sağlamak, sınırlarını zorlamak, rakibe saygı duymak, doğru karar verme yetisi ve daha niceleridir.

15 YILDIR DEVAM EDEN EĞİTİM

İTÜ vakfı sosyal komite üyelerine uzun yıllardır briç eğitimi veriyorsunuz, bu konudan biraz bahsedebilir misiniz? Şu ana kadar kaç kişi briç eğitim aldı ve öğrencilerinizin beklentileri neydi, sonra nasıl bir sonuca ulaştılar?

İTÜ Vakfı Sosyal Komite üyelerine yaklaşık 15 senedir eğitim veriyorum. Her sene yeni öğrenciler aramıza katılıyor. Derslerin yanı sıra turnuvalar da düzenliyoruz. Sosyal Komite’nin yıllardır başarılı bir şekilde sürdürdüğü öğrenciler için burs kampanyalarına briç eğitimleri ve turnuvaları sayesinde önemli ölçüde katkıda bulunuyoruz. İtü Vakfı Sosyal Komite Briç Topluluğu olarak aile gibi olduğumuz söylenebilir. Kurslarımıza gelen öğrenciler temel briç eğitimlerini alarak bunun sonrasında turnuvalarımıza katılmaya başlıyor ve her geçen sene kalabalıklaşıyoruz. Böylelikle de İtü öğrencilerine daha fazla burs imkanı sağlanmış oluyor. Şu anda aktif olarak derslerimize ve turnuvalarımıza katılan sporcu sayımız sanıyorum ki 150 civarındadır.

HER YAŞTAN İNSANIN YAPABİLECEĞİ BİR SPOR

Briç eğitiminde yaş sınırı var mıdır kimler öğrenebilir yada kimlere tavsiye edersiniz? Çocuk-genç vb gibi.

Fiziksel bir aktivite içermediği düşünüldüğünde her yaştan, dilden, cinsiyetten insanın kolaylıkla yapabildiği bir spor türüdür. Gençlerin analitik düşünme, konsantrasyon, plan yapabilme, sosyal sorumluluk alabilme özelliklerini geliştirir. İlkokul çağlarında gençlerimiz briç sporuyla ilgilenmeye başlayabilirler. Bunun yanı sıra kimse geç kaldık diye düşünmesin. Dediğim gibi briç her yaştan insanın yapabileceği bir spordur. Lise, üniversite yıllarınızda basketbol, futbol, voleybol oynarsınız fakat ileriki senelerde bu sporları aktif olarak yapamazsınız. Briç ise bunun tam tersine ömrünüz boyunca zihninizi zinde tutacak araçtır.

Briç öğrenmek zor mudur?

Briç eğitimi biraz zaman alan bir süreçtir. Sabırla, emek vererek derslere katıldığınız takdirde zor olduğunu düşünmüyorum. Belirli bir eğitim aldıktan sonra sporcular turnuva briçine dahil olurlar ve yarışma burada başlar. Nitekim turnuva briçine dahil olmak da şart değildir. Briç bilen 4 kişi toplandığınızda ve bir deste iskambil kağıdınız olduğunda her yerde briç oynayabilirsiniz. Türkiye Briç Federasyonu’nun düzenlediği her ildeki turnuvaların dışında, her ilde bulunan Briç Kulüpleri sayesinde briçin gelişmesi ve yaygınlaşması hedeftir.

BRİÇ’İN YAYILMASI HEDEFLENMELİDİR

AB ülkeleri ile Türkiye’yi karşılaştırırsak briç öğrenimi yeni yeni hızlanıyor diyebilir miyiz, yoksa briç hala keşfedilmeyi mi bekliyor?

Türkiye Briç Federasyonu 1997 yılında kurulmuş olup , Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Bünyesindeki lisanlı birçok sporcunun Olimpiyat Oyunları, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda birçok başarısı bulunmaktadır. Fakat briçin, Avrupa Ülkeleri’ndeki gibi Türkiye’de de çok daha fazla bir şekilde üniversitelere, liselere hatta ilköğretim okullarına yayılması hedeflenmelidir.

Briç Türkiye’de çok uzun senelerdir yapılan bir spordur aslında. Son on beş senedir de hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Ülkemiz uluslararası platformda tanınan saygın bir çok sporcuya sahiptir.

BRİÇTE ŞANS FAKTÖRÜ YOKTUR

Briçte şans faktörü nedir sizce? Şans mı akıl mı?

Turnuva briçini esas aldığımızda, briçte şans faktörü yoktur. Zaten aksi takdirde briç, bir olimpiyat sporu olarak kabul göremezdi. Briç eğitimine başlayan öğrencilerimiz, eğitimlerinin bir bölümünden sonra bu durumu kendileri de fark etmektedir. Briçte, diğer iskambil oyunlarındaki gibi tabiri caizse “el bana iyi geldi” şeklinde yorum yapamazsınız, zira size gelen “iyi el” turnuvadaki diğer sporcuların da elidir. Bu nedenle de şans faktörü yoktur diyebiliriz. Önemli olan disiplin içerisinde ve bilgilerimiz, tecrübemiz dahilinde doğru hamleleri yapabilmektir.

İTÜ Vakfı Dergisi /www.ituvakif.org.tr

 

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın