images-3

Tofaş Ar-Ge, 8 milyon avro bütçeli Avrupa Birliği (AB) projesi Robo-Partner’ın liderliğini üstlendi.

Tofaş açıklamasına göre, AB tarafından 7’inci Çerçeve “Geleceğin Fabrikaları” programı kapsamında desteklenen ve Tofaş Ar-Ge Merkezi Üretim Teknolojisi Geliştirme Birimi’nin koordinatörlüğünü yaptığı Robo-Partner projesinin ilk toplantısı, 19-20 Kasım tarihlerinde Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında gerçekleştirildi.

8 ülkeden 14 kurum ve kuruluşun işbirliğiyle başlatılan projenin koordinasyon toplantısına, Tofaş yetkilileri ile birlikte AB komisyon üyeleri, TÜBİTAK yetkilisi ve proje ortağı firmaların yetkilileri katıldı. 8 milyon avro bütçeli Robo-Partner projesinin koordinatörlüğünü ve bütçe yönetimini üstlenen Tofaş, Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemi bir kez daha kanıtladı.

Robo-Partner projesiyle, TÜBİTAK NMP Alanı Ulusal İrtibat Noktası yetkilisi Burak Tiftik konuya ilişkin açıklamasında, şunları kaydetti:

“TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Ofisi koordinasyonunda yürütülmekte olan 7. Çerçeve Programı kapsamında, Nanobilimler, Nanoteknolojiler, Malzemeler ve Yeni Üretim Teknolojileri Alanı, 2013 geleceğin fabrikaları çağrısına sundukları Robo-Partner projesinin Avrupa Komisyonu’nca başarılı bulunmasından dolayı memnuniyetimizi dile getirmek isterim. Umarım Avrupa’dan katılan diğer proje ortakları da Tofaş’ın koordinatörlüğünde yürütülen projenin, çıktılarından azami ölçüde faydalanırlar.”

Avrupa Komisyonu Proje Teknik Danışmanı Proföser Koorosh Khodabandehloo ise Tofaş’ın liderliğini üstlendiği Robo-Partner projesi için ciddi bir rekabet yaşandığını belirterek, genellikle çok sıkı değerlendirmeden geçen 8-10 projenin sadece 1’inin kabul edildiğini ve finansman sağlandığını bildirdi.

Tofaş’ın, dünya çapında robotik araştırma projesini çok iyi yöneteceğini belirten Khodabandehloo,  şunları kaydetti:

“Tofaş’ın uzmanlığı ve liderliği, başlama toplantısı çok iyi organize edilen bu projeden gelecek yıllarda gerçek sonuçlar alınmasını sağlayacak. Ortaklığımız da sektöre önemli katkı yapacak. İnsan-robot iş birliğindeki çalışma istasyonları geliştirilmesiyle, etkin üretim kabiliyeti yaratılarak fiziksel engeli yüzünden çalışamayan kişiler eşit şartlarda iş imkanına kavuşacak. Projenin sonuçları, Avrupa endüstrisinin gelecekteki ticari sürekliliğine etkisinin yanı sıra ciddi araştırma katkıları yapacaktır.”

Verilen bilgiye göre, Tofaş Ar-Ge Merkezi, Robo-Partner dışında 8 AB projesinde daha sorumluluk üstlenecek. Otomotiv sanayisinin montaj bölümünde robot kullanımını artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında, insanla birlikte ortak alanda çalışacak robotlar ve çalışma sistematiği tasarlanacak.

Fabrika montaj hatlarında kullanılan insan gücünü ortadan kaldırmadan robot otomasyonunu artıracak projeyle, iş süreçleri daha kolay hale gelecek. Böylece, üretim bandında daha fazla engelli ve kadın çalışan istihdam etme şansı elde edilecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın