4petrol-fiyati

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan Dünya Enerji Görünümü raporunu yayımlandı.

2011’den bu yana brent petrolün ortalama 110 dolar/varil seviyelerinde seyrettiğine işaret edilen raporda, 2035 yılına kadar petrol fiyatlarının varil başına 128 dolara kadar çıkabileceği kaydediliyor. Petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi ise kaya petrolü gibi yeni teknolojilere yarayacak. Rapora göre, 2035 yılına kadar en çok petrolün tüketildiği iki sektör ulaştırma ve petrokimya olacak. Sık sık gündeme gelen petrolün varlığı konusu da raporda yanıt buluyor. 1,600 petrol sahası incelenerek varılan sonuç: Konvansiyonel petrol üretimi yapılan bir sahada, üretim pik yaptıktan sonra her yıl ortalama yüzde 6 düşüyor. Raporda, “Öyle görünüyor ki mevcut sahalarda gerçekleşen konvansiyonel ham petrol üretimi 2035 yılına kadar günlük 40 milyon varil düşüş gösterecek” deniliyor. ABD’nin kaya petrolü sayesinde petrol üretimindeki yeni koltuğuna karşın, Ortadoğu’nun uzun vadeli petrol üretiminde tahtı kimseye kaptırmayacağı da tahminler arasında.

ABD 2015’de Rusya’yı geçecek… Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, ABD’nin 2015’de Rusya’yı geçerek Dünya’nın en büyük petrol üreticisi haline geleceğini ve gelecek 20 yılda enerji açısında kendi kendine yeter bir durumda olacağını belirtti. Birol, bu beklentiye neden olarak da kaya gazı üretiminde sağlanan artışı gösterdi.

Güney Akım Projesi’nin Sırbistan ayağının inşasına 24 Kasım Pazar günü başlanacak. Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksei Miller, tarihi an öncesinde Belgrad’da Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç’le görüştü. Sırbistan’daki inşaat çalışmasının 24 Kasım’da başlayacağını açıklayan Daçiç, Güney Akım’ın kendileri için son 30 yılın en büyük projelerinden olduğunu kaydetti. Güney Akım Projesi kapsamında ilk doğalgaz sevkiyatının 2015 yılında yapılması planlanıyor. Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak olan Güney Akım projesine; Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Avusturya da katılıyor.

Güney Akım’ın bir kolu Kosova’dan da geçebilir! Konu, Gazprom Başkanı Aleksey Miller’in Belgrad’da Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç’le yaptığı görüşmede gündeme geldi. Güney Akım’ın Makedonya, Bosna-Hersek’teki Sırbistan Cumhuriyeti ve Kosova’dan da geçebileceğini belirten taraflar, bu sayede bölgeye yapılan doğalgaz sevkiyatının istikrara kavuşacağını kaydetti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın