İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu bayram da Yunan Adaları moda!

Santorini adasıKEREM KÖFTEOĞLU >> HERKESİ yine uzun sürecek bir bayram tatili telaşı sardı. 14 Ekim Pazartesi gününe denk gelen arifenin de izin olarak kabul edilmesi halinde, karşımıza 10 günlük uzun bir tatil çıkacak. Arife günü tatil olarak kabul edilmese bile seyahate çıkmak isteyenler altı günlük bir program yapabilir.

Şeker Bayramı’nda binlerce Türk turist, Midilli’den Meis’e, Mykonos’tan Santorini’ye Ege’deki Yunan Adaları’na akın etti. Türklerin “komşuya” ilgisi artınca Yunan Turizm Teşkilatı (EOT) yönetimi, yılsonuna kadar 800 bin Türk’ün ülkelerine çekmek için İstanbul’da ofis açmaya karar verdi. Yunan Adaları’na olan ilginin Kurban Bayramı’nda da devam etmesi bekleniyor.

Nitekim Kurban Bayramı’nda en çok tercih edilen turistik merkezlerinin hangileri olacağını sorduğumuz seyahat acentelerinin yetkilileri, gemiyle Yunan Adaları’nın revaçta olduğunu söylediler. Seyahat acentelerinin yöneticileri, mevsimin Yunan Adaları’nı ziyaret için son derece uygun olduğunu, gemi turlarının büyük bir kısmını da şimdiden sattıklarını belirtiyor.

259 EURO’DAN BAŞLIYOR

Yunan Ada’larına çeşitli turlar düzenlediklerini belirten Prontotour Dış Turlar Müdürü Sarp Özkar, kısa turlarının 259 euro’dan başladığını söylüyor. Firmanın İtalya, İspanya, Tunus ve Malta’yı da içeren uzun turunda ise fiyatlar 699 euro’dan başlıyor. Yaptıkları araştırmada Türk turistlerin beş günlük Yunanistan tatilinde kişi başı ortalama harcamanın 400 euro olduğunun görüldüğünü söyleyen Özkar, “2008’de ilk defa yaz boyunca her hafta hareketle, bir Türk gemisi ile vizesiz Yunan Adaları turunu başlattık. 2009 yılında aynı gemiyi ve yanında ikiz gemisini kiralayıp İstanbul, Bodrum, Çeşme çıkışlı tur paketleri sattık. İki yıl boyunca yaklaşık 12 bin kişiyi vizesiz olarak Yunan Adaları’na götürdük” diyor.

Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle, vize işlemlerini kolaylaştırmak adına kapıda tek girişli daha ekonomik bir uygulaması olduğunu hatırlatan Özkar, bu işlemlerin standart Schengen prosedürüne göre çok daha kolay olduğunu söylüyor. Ancak vizesiz uygulamanın söz konusu olmadığı uyarısını yapan Özkar sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gemi seyahati bir rüya seyahattir. Kara turlarına göre bir sürü avantajı vardır. Bavulunuzu sadece bir kere açar son gün kapatırsınız. Her sabah ayrı bir limana uyanırsınız, siz kahvaltı keyfinizi yaparken gemi yeni bir limana yanaşır. Artık gemi seyahati lüks değil, her kesimden insanların yapabileceği bir seyahat şekli. Bir kere giden, sürekli gemiyle seyahat etmek isteyecektir.”

CAZİP FİYATLAR VE FAZLASI

Yunan Adaları’na ilginin, fiyatların cazipliği ve turların güzergâhından kaynaklandığını belirten Setur Yurtdışı Turlar Müdürü Yeşim Özaltay, “Yunan Adaları turlarına ilgi sadece fiyatların cazipliğinden kaynaklanmıyor. Limanların güzelliği, destinasyonun yakın olması ve gemi ile kısa sürede çok yer görülmesi de çok etkili. Yunan Adaları düşük bütçelerden en üst segmente kadar her kesime hitap edecek hizmetleri sunabiliyor” diyor.

Kurban Bayramı’nda rağbet gören turları hakkında bilgi veren Özaltay, turun içeriğini şöyle özetliyor: “Kuşadası’ndan hareket edip sırasıyla, Patmos, Girit, Santorini, Atina, Mikonos’un gezilip görüldüğü turumuzda fiyatlar kişi başı 199 euro’dan başlıyor. Özellikle gemilerle Yunan Adaları turu satın alan misafirlerimize Yunanlı yetkililer fazlasıyla kolaylık gösteriyor. Vize ile ilgili sıkıntı yaşanmıyor.”

TALEP ARTIŞI VAR

Yunan Adaları yönelik yapılan turlarda geçen yıla göre yüksek oranda bir artış olduğuna dikkat çeken Etstur Cruise Turları Müdürü Ahmet Yazıcı, turlara katılan misafirlerin seyahat tercihlerine bakıldığında, vizesiz cruise turları, cruise turları, günübirlik turlar, uçaklı turlar gibi farklı tercihlerin gözlenebildiğini belirtiyor. Yazıcı, bu yıl Yunan Adaları’na götürecekleri Türk turist sayısının 50 bini aşacağını tahmin ediyor.

İzmir Çeşme çıkışlı Aegean Paradise gemisiyle gerçekleştirilecek üç ve dört gecelik, vizesiz Yunan Adaları turlarının rağbet gördüğünü belirten Yazıcı turla ilgili şunları söylüyor: “Fiyatı 179 euro’dan başlayan tur, alternatifli olarak Rodos, Santorini, Mikonos, Pire limanlarına uğruyor. Mikonos’ta geceleme yapan dört gecelik programımızda Mikonos’un hem gecesini hem de gündüzünü misafirlerimize yaşatıyoruz.”

Etstur Cruise gemileriyle yapılan Yunan Adaları turları için vize gerekmediğini açıklayan Yazıcı, misafirlerinin vize almadan özgürce turlara katılabildiklerini, Yunan yetkililerince verilen özel izinlerle yapılan turlarda vizelerden kaynaklanan sorunların olmadığını ifade ediyor. Yazıcı, vizesiz Yunan Adaları turlarına bu yıl 30 binin üzerinde kişi götürmeyi planladıklarını söylüyor. Yazıcı, “Misafirlerimizin bir turda birden fazla adaya gittiği düşünülürse, 100 bin kişinin üzerinde bir ticari hacim ortaya çıkıyor. Bu rakamın Yunanistan ekonomisi üzerindeki etkisi yadsınamaz. Yunanistan’a giden misafirler içinde en çok harcamayı Türkler yapıyor” diyor.

“ELİNİZİ  ÇABUK TUTUN!”

Jollytur Cruise Departman Müdürü Sami Güvenç ise, yılsonuna kadar gemiyle Yunan Adaları’na gidecek Türk turist sayısının 60 bini aşacağı görüşünde. Kurban Bayramı’na yönelik gemi turlarından, Louis Olympia gemisiyle gerçekleştirilecek dört gecelik turun yoğun talep gördüğünü vurgulayan Güvenç, “Bu turumuz Kuşadası’ndan hareket eden gemiyle başlıyor. Tura katılan misafirlerimiz Patmos, Rodos, Girit, Santorini, Atina ve Mikonos’u keşfetme imkânına kavuşuyor. Kurban Bayramı turumuzun fiyatı kişi başı 419 euro. Fiyatlarımıza tam pansiyon konaklama, animasyon, aktiviteler, özel içecek paketi, liman vergileri ve Türkçe rehberlik hizmetleri dahildir” diyor.

Gemiyle Yunan Adaları turlarına katılacakların Schengen vizesi almaları gerektiğini hatırlatan Güvenç sözlerini şöyle noktalıyor: “Türk turistler gemi dışında kişi başı ortalama 100 ile 150 euro’luk harcama yapıyor. Vize alırken şimdiye kadar herhangi bir sorun ya da gecikme yaşamadık. Ancak tatsız bir durumla karşı karşıya kalmak istemeyen misafirlerimize ellerini çabuk tutmalarını öneriyoruz.”

Karavanmar Genel Müdürü Özgü Alnıtemiz: “Gemi seyahati keşif için mükemmel bir ürün”

Gemi seyahatleri yeni ve farklı bir deneyim sunuyor. Bundan dolayı yerli turistin Yunan Adaları’na yapılan gemi turlarına ilgisinin artması çok doğal. Türkiye’de kurvaziyer turizmi yılda ortalama yüzde 30 büyüyor. Bu artışa en önemli katkıyı Yunan Adaları’na olan gemi seyahatleri sağlıyor. Bir yanda tatilcilerin deneyim talebi, öbür yanda en gözde Yunan Adaları’nı keşfetme imkânı vermesi ile gemi seyahati karşımıza mükemmel bir ürün olarak çıkıyor. Üstelik bu deneyim çok ekonomik bütçelerle sunulabiliyor. Örneğin, Louis Olympia ve Orient Queen gemilerimizle üç, dört ve yedi gecelik herkesin zaman ve bütçe planlamasına uygun alternatif turlarımız var. Yunan Adaları’nı keşfetmeye yeten dört gecelik paketimizde fiyatlar 199 euro’dan başlıyor. Belirtilen fiyatlara sabah, öğle, akşam yemekleri, kişi başı her gün iki adet alkollü içecek, iki meşrubat, iki meyve suyu ve iki adet suyun dahil olduğu özel içecek paketi, Türkçe rehberlik hizmetleri ve liman vergileri dahil. Yerli turistlerimiz katıldıkları ekstra kara turları, alışveriş ve gemi dışındaki yiyecek içecek için kişi başına ortalama 250 euro harcıyor. Sadece gemi turuyla 2013’ün sonuna kadar 60 bine yakın yerli turistin Yunan Adaları’nı ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yılında da misafirlerimize yeni sürprizler hazırlıyoruz.”

Para Dergisi


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın