İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devrim niteliğinde ilk adım

İlk Kürtçe drama dizisi oyuncuları, Diyarbakır’da gazetecilerle buluştu

?Devrim niteliğinde ilk adım?

Dizinin Yapım Koordinatörü Yunus Yılmaz, diziye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay önderliğinde sahip çıkılmasının anlam ve önemini hiçbir zaman unutmayacaklarını söyleyerek, ”Bu devrim niteliğinde tarihi bir eylem olarak hep hatırlanacak? dedi

TRT6?da her pazartesi akşamı yapılan ve Türkiye?de çekilen ilk Kürtçe drama dizisi olan Siya Mem-u Zin oyuncuları, bugün (29 Eylül Cumartesi günü) Diyarbakır?da basın mensuplarıyla buluştu.

TRT 6 Program Müdürü Çetin Tüzün, dizinin Yapım Koordinatörü Yunus Yılmaz, başrol oyuncuları Bilal Akif Yörük (Mem), Yaprak Durmaz (Zin), Özlem Maden (Siti), Cengiz Toprak (Tacdin), Veysel Bulut (Ferman) basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dizinin Yapım Koordinatörü Yunus Yılmaz Mem-u Zin eserinin devlet eliyle ilk defa Kürtçeleştirilen bir eser olduğuna vurgu yaparak, ?Biz de bu eserin dizisini çekerek destansı bir öyküyü seyirciyle buluşturmak istedik? açıklamasını yaptı. Mem-u Zin eserinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay önderliğinde sahip çıkılmasının anlam ve önemini hiçbir zaman unutmayacaklarını anlatan Yılmaz, ”Bu devrim niteliğinde tarihi bir eylem olarak hep hatırlanacak. Keza TRT Şeş de öyle. Kürt dilinde yayın yapan bir devlet kanalının varlığı hem Kürtçe hem Türkçe konuşan, barışa ve demokrasiye, birlik ve beraberliğe inanan bütün Türkiye Vatandaşları için çok değerlidir” dedi.Yılmaz, ayrıca çekim için Konya, Mardin, Hatay ve Şanlıurfa’da mekân aradıklarını anlatarak, ‘Dizi için çok özendiklerini, çok fazla kullanılmış konaklardan uzak durduklarını, Arapgir’i ise Cizre’ye çok benzediği için tercih ettiklerini söyledi.

Kürt edebiyatının en önemli eseri

17.yüzyılın ikinci yarısında yaşamış büyük kürt şairi Ahmet-i Hani’nin kürt halkının en önemli dini ve milli şahsiyetlerinden biri olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü;

‘Siya Mem-u Zin dizisini çekmeye karar verdiğimizde öncelikle Ahmed-i Hani’yi doğru anlamaya çalıştık. Hazırlık aşamasında yaptığımız araştırmalarda Hani’nin kürt halkının gönlündekini değerini gördük. Kürt dili ve edebiyatına yaptığı olağanüstü hizmetlerle bu değeri fazlasıyla hak ettiğini anladık. Bu dizi projesiyle, Hani gibi çok yönlü bir bilgeyi, abide bir şahsiyeti tanımak ve anlamaya çalışmak fırsatını bulduğumuz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Böyle muhteşem bir eserin gölgesinde kalabilmek bile ciddi çaba istiyor. Siya Mem-u Zin, bu aşk destanının günümüzde yaşanan bir yorumudur. Eserin temel unsurlarına bağlı kaldık. Eserin ve şairin şahsı manevisine saygıda kusur etmemeye azamı gayret gösterdik. Çünkü önce de ifade ettiğimiz gibi, eserin ve şairinin kürt kökenli vatandaşlarımızın gönül dünyasındaki büyük değerini anlamış olmak bizi daha da titiz çalışmaya sevk etti. Bizlere büyük destek veren TRT Genel Müdürümüz Sayın İbrahim Şahin ve TRT Şeş Kanal Koordinatörü Fethullah Kırşan Bey?e çok teşekkür ederiz.”

TRT6 Program Müdürü Çetin Tüzün ise, TRT6?nın en çok izlenen programlarından olduğunu söyleyerek oyunculara başarılar diledi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın