İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kadın işsizler artıyor

İşsizlik oranındaki artışta mevsimselliğin yanı sıra kadın istihdamında meydana gelen kayıp da etkili oluyor. Okan Üniversitesi Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezi?nin (OKFRAM) TÜİK verilerine dayanarak yaptığı değerlendirme, “İstihdam rakamlarında dikkat çektiğimiz kadın istihdamına ilişkin veriler, ev işleriyle meşgul olduğu için istihdama katılmayan kadınların sayısında artış yaşandığını göstermektedir” dendi. OKFRAM’ın yorumu şöyle:

“TÜİK tarafından 12 Kasım 2010 tarihinde açıklanan istihdam rakamlarına göre Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 11.4 düzeyinde gerçekleşmiştir. Böylece işsizlik oranlarında Temmuz ayında son bulan gerileme trendi, Ağustos ayında yukarı dönmüştür. İşsizlik oranındaki artışta mevsimselliğin yanı sıra kadın istihdamında meydana gelen kayıp etkili olmuştur. Bununla birlikte, Ağustos döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 87 bin kişi artış göstermiştir. İstihdam artışına karşın, işsizlik oranının yükselmesinde iki unsur etkili olmuştur. Bunların ilki çalışma çağındaki nüfusun artış göstermesi, diğeri ise bu nüfus içinde istihdama katılım payının artmasıdır. Buna göre çalışma çağındaki nüfus 856 bin kişi artarak 52 milyon 645 bin kişiye ulaşmıştır. Yine bu rakamın içinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puanlık artışla yüzde 49.7 olarak gerçekleşmiştir.

Mevsimsellikten arındırılmış rakamlarda artış sınırlı…

İşsizlik oranlarını mevsimsellikten arındırdığımızda artışın sınırlı olduğu görülmektedir. Buna göre mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranları Haziran ayından beri sırasıyla yüzde 11.8, yüzde 11.8 ve yüzde 12 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yani Haziran ve Temmuz değerleri aynı olmuş, Ağustos ayında biraz artış yaşanmıştır. Yaz etkisi nedeniyle istihdam artışının hız kestiği buradan görülebilmektedir. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken bir nokta, 2009?un Ağustos ayından beri düşüş trendinde olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranlarının 2010?un Ağustos ayında ilk kez artış göstermesidir.

Kadınlar arasında işsizlik yayılıyor

İstihdam rakamlarında dikkat çektiğimiz kadın istihdamına ilişkin veriler, ev işleriyle meşgul olduğu için istihdama katılmayan kadınların sayısında artış yaşandığını göstermektedir. Nitekim, Ocak ayında 12.34 milyon düzeyindeki ev hanımı sayısı Haziran ayına kadar yüzde 6.29 düşüş göstererek 11.56 milyon düzeyine kadar gerilemiş ve yeniden yükselişe geçmiştir. Buna göre Ağustos ayı itibariyle ev hanımı sayısı 11.7 milyon düzeyine yükselmiştir.

Buna paralel olarak, kadınların istihdama katılım oranında da bir gerileme gözlenmektedir. Kasım 2009?dan beri ilk kez, Temmuz ayında düşüş göstererek yüzde 28.8 seviyesine gerileyen bu oran, Ağustos ayında yüzde 28.5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aynı şekilde kadınlarda yaşanan işsizlik oranı; Ocak ? Temmuz döneminde gerilerken, son açıklanan verilere göre  Ağustos ayında yüzde 13 düzeyinde gerçekleşmiştir. Böylece son iki ayda kadınlarda işsizlik oranı 1.6 puan artış göstermiştir. Burada daha önceden vurguladığımız üzere Anayasa değişikliğinde yasaya konulan ?pozitif ayrımcılık? ilkesinin harekete geçmesi yerinde olacaktır. Aksi halde, istihdamda yaşanan sapmalar öncelikle kadın istihdam oranını olumsuz tkileyecektir.

Global krizden sorunlu çıkan ülkeler işsizlik oranlarıyla dikkat çekiyor

İşsizlik gelimiş-gelişmekte olan ayırımı yapmaksızın bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte global krizden en çok etkilenen ülkelerde açıklanan işsizlik oranlarının yüksek oluşu, dikkat çekmektedir. Son dönemde Euro Bölgesi için endişe kaynağı olarak gündeme gelen İrlanda?nın işsizlik oranının, kriz öncesindeki yüzde 6?lı seviyelerden yüzde 14.1?e gelmesi buna örnek olarak ele alınabilir. Türkiye bu konuda krizden ağır hasar alan ülkelere oranla, işsizlikte artışı daha sınırlı yaşamıştır. Ancak kriz öncesinde de yüksek bir işsizlik oranının bulunduğu Türkiye genel aralığın üst bandında yer almaktadır.

Büyümeye paralel olarak istihdam artışı görülebilir

Gelişmekte olan ülkeler sınıfının dikkat çeken ülkesi olmayı sürdüren Türkiye, büyüme trendini koruduğu sürece istihdam artışını devam ettirebilir. Ancak işgücüne katılım oranında yaşanan artışın, işsizlik oranını hızla düşürmesi beklenmemelidir. OKFRAM olarak, önümüzdeki dönemde; özellikle seçim öncesinde; kamunun istihdam etme hızını artıracağı da göz önünde bulundurulduğunda,  istihdam artışının süreceğini, ancak bunun işsizlik oranında önemli bir düşüş kaydetmeyeceğini öngörmekteyiz. Kadınların işgücüne katılmasına yönelik politikalar geliştirilmeli, ayrıca şu sıralar gündemde olan, KOBİ?lere sağlanacak düşük faizli kredilerin, istihdama etkisinin arttırılmasına yönelik tedbirler alınmalıdır.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın