İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dış ticaret açığında Cumhuriyet tarihinin en kötü ikinci ayı

Türkiye’nin nisan ayı dış ticaret açığı cumhuriyet tarihinin en kötü ikinci ayı oldu. Dış ticaret, nisan ayında kıymetli maden ithalatındaki artışın etkisiyle genel ithalattaki ciddi sıçramaya paralel beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 55.1 artarak 10.3 milyar dolar oldu.

En yüksek dış ticaret açığı 10,4 milyar dolarla Eylül 2011’de gelmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ihracat Nisan’da yüzde 0.9 azalarak 12.52 milyar dolar; ithalat yüzde 18.4 artarak 22.82 milyar dolar oldu.

Dış ticaret açığı yılın ilk dört ayında ise yüzde 17.5 artışla 32.03 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Altın damga vurdu

Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci seviyedeki rekor dış açığını CNBC-e televizyonunda değerlendiren Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “1 Mayıs’ta ihracatı açıkladığımızda 4,9 ihracat artış vardı. Burada özellikle altındaki düşüşten dolayı rakam şu anda 0,9 azalış var. Bu beklenen bir şeydi. Ama ithalattaki artış iç piyasada ilk 3 ay hareket olmadı. Bundan sonra iç piyasada hareket olacağının habercisi” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, ?Büyüme rakamıyla ilgili geçen ay yaptığımız açıklamada Türkiye?nin ihracatla büyümesi gerektiğini belirttik. İhracatla büyüme olmazsa olmazımız. Merkez Bankası?nın da yılbaşında açıklamları vardı. Büyümenin yarısının iç piyasadan yarısının dış piyasadan olması yönünde. Hem iç hem de dış piyasada belli bir büyümeyi yakalamamız lazım? diye belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın