19. yüzyılda İstanbul’un gelişiminin günlük öyküleri

kabadayi EPSON

Yunan mimar yazar Panos Çelebis’in yaşlı bir akrabası olan Stavris’ten dinlediği anı ve hikâyeleri yazıya geçirilmemesi eseri Kabadayı Stavris’in Hikâyeleri, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. Kabadayılardan memurlara, kadınlardan zavallı halkalara kadar birçok farklı sosyal çevreden karakter ve insanın öyküsünü anlatan eser, okura dönem İstanbul’una, günlük yaşam ve yaratılışın çeşitli anlatıları sunuyor.

19. asrın bu Yeni Babil’i olan İstanbul halkını bütün milletler şekillendiriyordu. Eskiden nadiren de olsa yaşlı dilenci kadınlar da düşerdi buraya. Çoluğu çocuğu olmayan bu ihtiyarların çoğu ondan bundan kalma en sefil elbiselerin içindeydi: Pantolonlar sökük, ceketlerin her yanı yamamalı, gömleklerse –o da varsa elbet– yırtık pırtık olurdu. Ola ki paltolu birini görürsen de üstündeki çuval bezi gibi eriyip gidecekti. Kimisi yatacak, kimisi gibi kokar, kimisi de traşsız olacaktı. Ama bazen aralarına biraz daha insan gibi giyinebilmiş bir-iki kişi de düşmüştü. Lakin çocuklar, fiyatlar, küçük bedenlerini doğru dürüst saracak elbiselerden mahrum kalırlar, sadece üstlerine kıyafetleriyle tutturdukları paçavralar içinde yaprak gibi titrerlerdi. Ekten bu bedbahtların çoğu ya açlıkları sözde bastırılmış ya da günlerdir açık halde dolaşırdı.

Kabadayı Stavris’in Hikâyeleri, 19. yüzyılın sonu İstanbul’un önemli külhanbeylerinden biri olan Stavris’in geçişleri kayıt defterinde yer alıyor. Yunan ve yazar Panos Çelebis’in yaşlı bir akrabası olan Stavris’ten dinlediği anı ve hikâyeleri yazıya geçirmesiyle gün dünyasında ortaya çıkan kitap, okura dönem İstanbul’una, günlük yaşam ve oluşumla ilgili çeşitli hikayeler sunuyor.

Kitap Adı: Kabadayı Stavris’in Hikâyeleri

Yazar: Panos Çelebi

Çeviri:Hârun Ömer Tarhan

Yayınevi: Can Yayınları

Dizi:Modern

Tür:Öykü

Sayfa Sayısı:224


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın