İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kuruyan Kalpleri Sulamak ve Rahatlamak için Bir Kitap: Kundalini Yoga ve Meditasyon’la Rahatlama Rehberi: Kendime Not: Rahatla

‘Kalbimiz kurur bazen ve biz bir daha yeşillenemeyeceğinisanırız. Sanırız ki bir daha gülümsemek, yumuşamak, hissetmek, canlanmak mümkünolmayacak. Aslında tek ihtiyacımız olan sudur. İhtiyacımız kalbimizin kuruyaniklimine su serpmektir. Bu kitap bunun için yazıldı. İçinde taşıdığın, seniniçin mücadele veren öğretmene, rehbere, şifacıya ve savaşçıya rahatlamayı,kalbini sulamayı hatırlatmak için… Depresyonu ve panik atağı çokçadeneyimlemiş bir yoga eğitmeninin kaleminden Kundalini Yoga ve Meditasyonöğretisinden ve bu deneyimlerden süzülmüş, hayatında kullanabileceğin bir aletçantasını sana samimiyetle sunan bir kitap…’

Kundalini YogaEğitmeni Nur Taran’ın kaleme aldığı, Aura Yayınları’ndan Şubat ayındayayınlanan ‘Kundalini Yoga ve Meditasyon’la Rahatlama Rehberi, Kendime Not:Rahatla’ kitabı, okuyucularla, depresyon, panik atak ve stresin yoğunetkilerinden kendi başlarında özgürleşmeleri için kullanabilecekleri KundaliniYoga öğretisinden nefes, meditasyon, egzersizleri, kendi deneyimleriyle samimibir dille birleştirdiği bir akışla paylaşıyor.

‘Bu kitabınamacı, panik atak, endişe bozukluğu, yoğun stres dolayısıyla çeşitlihastalıklar, depresyonu deneyimleyen ve kendisini yalnız hissedenlere yalnızolmadıklarını; çıkışın mümkün olduğunu aktarmak’ diyen Nur Taran, ilk gençlikyıllarında başlayan ve kurumsal hayatta çalışırken zirveye ulaşan panik atak vedepresyon süreçleriyle ilgili deneyimlerini, sorgularını paylaştığı kitabındakurumsal hayattan yoga eğitmenliğine doğru dönüşümünde yaşadığı mucizelerideaktarıyor.

Bu dönüşümsürecini, Kundalini Yoga öğretisinden alıntılarla ve strese dair yogikyaklaşımlarla merceğe tutan Taran, özellikle pandemi döneminde kendi üzerindedenediği ve kitabına aktardığı uygulamaların ve önerilerin okuyucuların kimseyebağımlı olmadan kendilerine destek olabilmelerini sağlayacağını ifade ediyor.

KendinleArandaki Boşluğu Kapatmak

5000 yıllık Kundalini Yoga ve Meditasyonöğretisini 1969 yılında batıya taşıyan Yogi Bhajan’dan alıntılarla örülenkitabın kurgusundaki ana mesaj ‘Kişinin Kendisiyle Arasındaki MesafeninKapanması’.

Kişinin öğrenilmiş kimlikler, tanımlarlakendi özünden uzaklaşmasının acının temeli olduğunun ve günümüzde yaşadığımızbağımlılıkların ve depresyonun kaynağının bu sonsuz var oluş halimizinunutulmasından kaynaklandığı ve bunun anımsanması için Kundalini Yoga’dantekniklerin paylaşıldığı kitapta iki paketin hayat değiştirici nitelikteolduğunu söylüyor Nur Taran: Acil DurumPaketi ve Hayat Ritüeli Paketi.

AcilDurum Paketi ve Hayat Ritüeli Paketi

‘Öncelikle panik atak ve yoğun stresanlarında kendi stres kişiliğini tanıyıp, ‘Ben strese girince ya da panikhalinde nasıl bir insana dönüşüyorum? Daha alıngan mı, daha sabırsız mıoluyorum?’ gibi sorularla, bunları önce analiz edip tanımak, o anda yapacağınmüdahaleleri bilmek önemli. Kitapta belirli soruların bizdeki karşılıklarınıbularak hazırlanmasını önerdiğim Acil Durum Paketi’nde bu anlık müdahaleler yeralıyor. Hayat Ritüeli Paketi’nde ise her gün kendinle ilgilenirkenyapabileceklerini Kundalini Yoga öğretisi ve kendi deneyimlerim ışığındapaylaştım,’ diyen Nur Taran, kitaptaki önerilerine evde uygulanabilecek pek çoktekniği de dahil ettiğini aktarıyor.

KundaliniYoga Stresin Etkilerini Dönüştürür

Kundalini Yoga’da stresi serbest bırakmaüzerine bir çalışma yapıldığında, hareketlerle bedene belirli ölçüde basınçuygulandığını ifade eden Nur Taran ‘Biz buna iyi stres diyoruz,’ diye ekliyor.

‘Dürt, kışkırt, yüzleştir ve yükselt.Kundalini Yoga’nın kriya dediğimiz ve tüm enerji sistemleri ve tabi fizikselbedendeki kayıtlar üzerinde çalışan hareket akışları, benim tabirimle miniköykülerimiz bu dört basamakla dönüşümü sağlıyor.

Önce sisteme nefes, mudra, tekrarlıhareketlerle ve mantrayla biraz basınç uygulayıp, sonra suyun kaynamasınabenzer şekilde farklı yogik teknikleri birleştiren, her biri birbirinden farklıkombinasyonlarla ocağın altını biraz daha açıyoruz. Suyu kaynatmaya başlıyoruz.Bir yer geliyor ve su fokurdamaya başlıyor. Orada duygu çıkışları olmayabaşlıyor. Ağlama, bağırma, uyku hali gibi… Burası kışkırtma noktası. Sonrahareketlerle bir vadiye çıkıyoruz. Son düzlüğe çıktığımızda da yükseltmeaşaması geliyor. Yani o nedir? Stres alanını açıp zihnin rahatlayabileceği birbakış açısını genişletebilmek. Buaşamalar öğretinin meditasyonlar da dahil her uygulamasında farklı şekillerdevar.

Kitapta bunu deneyimleyebilecekleri vebenim favorilerim arasında yer alan, kendi kendilerine uygulayabilecekleribirçok nefes tekniğini, meditasyonu, kriyayı paylaştım. İlüstrasyonları dabenim karikatürize versiyonumu çizgilere taşıyan Ayşe Milli tarafından keyifleyapıldı.

Bu kitap okuyucunun, kimseyi takipetmeden, kendi kendini bütünlemesi, ihtiyaçlarının farkına varması, kendikendisiyle ilgilenmesi ve kendini şifalaması için,’ şeklinde konuşuyor.

Spiritüel Savaşçı: Hassas, Canlı veDayanıklı

Kitapta yer alan Spiritüel Savaşçıkavramından bahseden Nur Taran, savaşmak kelimesinin kendi stratejinibelirlemek anlamında kullanıldığını söylüyor. Nasıl adım atacağını, durumlanasıl ilgileneceğini bilmenin ve sonra onun üzerine son derece dişil bir özşefkat pratiğini eklemenin önemini vurguluyor.

Taran, ‘İçinde bulunduğumuz dönemde,özellikle salgın bir hastalıkla 1 yıldır mücadele ederken ve bu süreçtekendimizi daha fazla dinlerken durmaksızın değişkenlik gösteren şartlarda, çokhisseden, hisleriyle bağı olan hassas insanların güçlü bir sinir sisteminesahip olması hayati önem taşıyor. Zira bu kişilerin hisleriyle bağınıkoparmadan gördüklerine dayanabilmesi gerekiyor. Yine çok hissetme ve yoğunbilgi trafiği, yorgun hissetme halini de beraberinde getirebiliyor. Biz, buhalin yerine, kaynağını sonsuzluktan alan bir dinamoyu yerleştirmesi ve canlıolması için çalışıyoruz.

Bu hassasiyetinin altını kısmadan,kendini uyuşturma yoluna başvurmadan hayatını canlılıkla, üretkenlikle ve engerçek haliyle yaşamayı seçen, hissettiklerine, deneyimlediklerine esnek biredayanıklılıkla yanıt veren kişilere Kundalini Yoga’da Spiritüel Savaşçılardiyoruz.

Hayatın akışına bu yaklaşımı uygunşekilde yerleştirmenin benim hayatımı kurtardığını deneyimleyince öğretidensüzdüğüm ipuçlarını kitapta paylaşmak istedim. Bu ipuçları uygulandığı süreceözellikle çok hassas olan kalplere destek olacağından eminim’ şeklindekonuşuyor.

Nur Taran – Kundalini Yoga ve Meditasyon Eğitmeni,çevirmen, nurtaran.com web sitesi üzerinden Kendime Notlar blog yazarı, KendimeNotlar Podcast sunucusu, anlatıcı, çember kolaylaştırıcısı ve Kundalini Yoga veMeditasyon seanslarına klinik psikologlar ve şifanın farklı dallarında çalışandeğerli dostlarıyla uluslararası online eğitimler gerçekleştirilen ÖzgünlükOkulu’nun kurucusu Nur Taran, 1983 doğumlu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın