İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koronavirüs nedeniyle evden çıkamadık,
 yılbaşında en çok beyaz et tükettik

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında bulaş riskini azaltmak için Türkiye genelinde uygulanan 80 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması, market satışlarını artırdı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, yerel zincirlerin satışlarını yılbaşı haftasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artırdığını söyledi. Yeni yıla ailesi ile birlikte evlerinde giren vatandaşlar, kısıtlama öncesinde marketlerden en çok beyaz et, kuruyemiş ve meyve satın aldı.

Organize perakendenin en büyük çatı örgütü Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), yerel zincirlerde yılbaşı haftası başta olmak üzere aralık ayı satışlarını değerlendirdi. Türkiye genelindeki 80 saatlik kısıtlamalar nedeniyle yeni yılı evlerimizde karşıladığımızı, koronavirüs sebebiyle tüketim ve gereksinimlerin arttığını kaydeden TPF Başkanı Ömer Düzgün; temel gıda talebinin haricinde yılbaşı haftasındaki kısıtlamalar nedeniyle vatandaşların ihtiyaçlarında değişim yaşandığını kaydetti. 

Ömer Düzgün, yerel zincir marketlerdeki satışların, bir önceki aya kıyasla yüzde 30, 2020’nin aynı haftasına kıyasla ise 80 saatlik kısıtlama nedeniyle yüzde 40 oranında arttığını kaydetti. Düzgün, TPF’ye bağlı 14 bölgedeki PERDER üyelerinden alınan bilgiler doğrultusunda minimum alışveriş tutarının 70-80 TL arasında gerçekleştiğini belirtti.

“BEYAZ ET SATIŞI YÜZDE 40 ARTTI”

Yılbaşı arifesinde alışveriş sepetlerinin vazgeçilmezi olan taze meyve, sebze ve kuruyemiş satışlarının beklendiği gibi üst sıralarda yer aldığını söyleyen Düzgün, “Büyükşehirler başta olmak üzere kuruyemiş, cips ve atıştırmalık satışları yüzde 60’ın üzerinde gerçekleşti. Tüketicilerin ette tercihi ise beyaz et oldu. Yılbaşı haftasında yerel zincirlerde hindi de dahil olmak üzere kanatlıdaki artış yüzde 40’lara vardı. Kırmızı et satışı ise yüzde 15 seviyesinde yaşandı” dedi.

Yılbaşı sofralarını süsleyen beyaz-kırmızı et, kuruyemiş, cips ürünlerinin yanı sıra büyük şehirlerde yaprak sarma, çiğ köfte, kestane satışlarının da önemli ölçüde gerçekleştiğini belirten TPF Başkanı Ömer Düzgün, gıda dışı satışlarla ilgili olarak şöyle konuştu; “Alışveriş sepetlerinde gıda dışında artış gösteren ürünlerin başında temizlik grubu geldi. Anti bakteriyel ürünler, dezenfektanlar ve yüzey temizleyici ürünlerin yanı sıra temizlik malzemelerinden bez, fırça gibi ürünlerde artış gerçekleşti. Yılbaşı alışverişinin vazgeçilmezleri arasında yer alan hediyelik eşya, zücaciye, ev tekstili, oyuncak, kırtasiye ve kişisel bakım ürünleri satışları bu yıl öne çekildi.”

2021’in yılbaşı alışveriş sepetinde kuruyemiş, sebze-meyve, beyaz-kırmızı etin haricinde en çok yer alan ürünler ise yumurta, peynir, ayçiçek yağı, çay, kıyma, maden suyu, çiğköfte, pastırma, ekmek, meşrubat, kestane ve yaprak sarma oldu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın