İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Şirketleri cirolarını yüzde 511 artırdı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, TEPAV ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) işbirliğinde bu yıl altıncısı düzenlenen Türkiye 100 Programı kapsamında; Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, 22 Aralık 2020 Salı günü çevrimiçi olarak düzenlenen törende açıklandı. 2016-2018 dönemindeki 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışmasında, Ankara’da faaliyet gösteren ve satışlarını yüzde 4.358 oranında artıran Gintek İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi ilk sırayı aldı.

Törene Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TEPAV İcra Direktörü Güven Sak ve çok sayıda Oda-Borsa Başkanı ile Türkiye 100’e başvuran şirketler katıldı.

Tören öncesi hazırlık toplantısı, TOBB Başkan Danışmanı ve Reel Sektör Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanı Hasan Çağlayan Dündar’ın Türkiye 100 Programı ve 2020 Ödül Töreni hakkındaki bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Ardından TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, Türkiye 100 şirketleri için Türkiye ekonomisindeki güncel gelişmeleri konu alan bir sunum gerçekleştirdi. İlk olarak 2011’de dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın katılımıyla gerçekleştirilen TR25 etkinliğiyle yola çıktıklarını anlatan Güven Sak; Türkiye 100’ün başarı hikâyelerini takip edebilmek için ortaya çıktığını, İlk 100’e giren şirketlerin 2013 yılında 26, 2020’de ise 28 kente dağıldığını belirtti. Türkiye’nin hem küresel hem de yereldeki rekabet gücünü analizlerinden bahseden Sak; COVID-19 salgını ile şirketlerin verimliliğinin düştüğünü, pandeminin adaptasyon süreci gerektirdiğini ve bundan sonraki süreçte önemli olanın yeni büyüme stratejisi geliştirerek istihdam yaratmak olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti. AB ülkelerinin “yeşil mutabakat” hazırlığında olduğu ve Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sini AB ülkelerine yaptığı düşünüldüğünde, ihracatımızın zarar görmemesi için gerekli hazırlıkları tamamlayarak bu mutabakatın içinde yer almamız gerektiğini ifade etti.

Hazırlık toplantısının ardından açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 22 Aralık 1914 Sarıkamış Harekâtının 106. yıldönümünde şehit olanları saygı ve rahmetle anarak sözlerine başladı.  Türkiye 100 listesi hazırlanırken yarışmaya başvuran şirketlerin 2016-2018 yılı büyümesinin baz alındığını, Türkiye 100 şirketlerinin büyümesinin yüzde 511 olduğunu ve bu büyümenin Türkiye’nin büyümesinin 12 katı oluğunu sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, listeye giren bu şirketlerin ortalama 111 kişiye istihdam sağladığını ve 2016-2018 döneminde istihdamlarının yüzde 86 oranında arttığını belirtti. Geçen yıl Türkiye 100 listesine giren şirketlerin 24’ünün bu yıl da Türkiye 100 listesinde yer alarak hızlı büyüme performanslarını devam ettirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bilişimden telekomünikasyona, inşaattan lojistiğe, gıdadan tekstile, plastikten makineye birçok sektörde şirketin listede yer aldığına dikkat çekti. Bu çeşitliliğin her sektörde fırsatlar olduğunun, doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin en büyük ispatı olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, son olarak içinde bulunduğumuz pandemi döneminde karamsarlığa kapılmamamız gerektiğini, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomiler arasında yer almasını ve lider ülke haline gelmesini hep birlikte çalışarak sağlayacağımızı söyleyerek dereceye giren şirketleri tebrik etti.

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sözlerine şirketlerin büyüme performanslarının değerlendirildiği Türkiye 100 yarışmasının, şirketlerin ulusal ve uluslararası kamuoyunda daha görünür olmasına katkı sağlaması bakımından değerli bulduğunu ifade ederek başladı. Türkiye’nin genç ve dinamik bir ülke olduğunu; hızlı büyüme, kalkınma, dünyanın en üst gelir grubundaki ülkeler arasına girme hedeflerimiz çerçevesinde daha fazla katma değer üretmek, daha fazla ihracat yapmak bilinciyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Birkaç yıllık dönemde küresel ticaretin gelişimini sekteye uğratan vakalarla karşı karşıya kaldığımızdan bahseden Pekcan, bu vakaların ilkinin ABD-Çin–Avrupa ekseninde gelişen ticaret savaşları ve korumacı politikalardaki artış olduğunu ve bu durumun küresel ekonomi ve ticaretin gelişiminde ivme kaybına sebep olduğunu söyledi. Vakaların ikincisinin 2020 yılı ile birlikte etkisini ani ve ciddi biçimde gösteren COVID-19 salgını olduğunu, salgının küresel ekonomide hem arz hem de talep yönlü bir şok yarattığını belirtti. Pekcan, COVID-19 salgınının önümüzdeki süreçte küresel ticaret yapısına önemli bir etkisinin olacağının görüldüğünü ve salgın sonrasında uluslararası firma ve üreticilerin kendilerine ve tüketicilere daha yakın coğrafyada tedarik ağlarına ağırlık vereceğine yönelik değerlendirmeler yapıldığını belirterek konuşmasına devam etti. Ayrıca pek çok AB firmasının yakın gelecekteki en önemli tedarik ortakları arasında Türkiye’yi gösteriyor olmasında, Türkiye’nin AB’ye coğrafi yakınlığının yanında Türkiye’nin üretim ve ihracat alt yapısının, kalite standartlarının ve zengin beşeri kaynaklarının önemli rol oynadığını belirterek, Türkiye’nin her durumda küresel ekonominin kilit aktörlerinden biri olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Pekcan, “Küresel tedarik ve değer zincirlerin değişim ve dönüşüme uğradığı bu dönemde, bu zincirin önemli bir halkası olan Türkiye’nin, etkinliğini daha da güçlendireceğini biliyor ve bunu en başta başarılı şirketler sayesinde gerçekleştireceğimize inanıyoruz.” diyerek ve ilk 100’e giren tüm firmaları tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.

Şirketlerin ortalama büyüme oranı yüzde 511

Ortalama ciro büyüklükleri 79,2 milyon TL olan en hızlı büyüyen 100 şirket, 2016-2018 döneminde cirosunu ortalama yüzde 511 oranında artırdı. Bu şirketlerin 2016-2018 döneminde nominal gelirlerindeki artış oranı, Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 12 katı kadar gerçekleşti. İstihdamları, yüzde 86 oranında arttı.

Bu 100 şirketin yüzde 63’ü 67 farklı ülkeye ihracat yapıyor ve ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya ilk sırada dikkat çekiyor. İhracat yapan firmalar, toptan ticaret sektöründe yoğunlaşıyor.

En çok şirket Ankara ve İstanbul’dan

Türkiye 100 listesinde 28 farklı şehirden şirket yer alırken, şirket sayısı sıralamasında ilk sırada 24 şirket ile Ankara bulunuyor.  Ankara’yı İstanbul (23), İzmir (7), Kocaeli (6), Antalya (5), Adana (3), Gaziantep (3), Hatay (3), Kayseri (3), Bursa (2), Çanakkale (2), Eskişehir (2) ve Konya (2) takip etti. Afyonkarahisar, Artvin, Aydın, Balıkesir, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Osmaniye, Rize, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Zonguldak illerinden ise 1’er şirket listede yer buldu.

Sektörel ağırlık “Toptan Ticaret”te…

Türkiye 100 listesinde 31 farklı sektörden şirket bulunuyor. “Toptan ticaret” sektörü 14 şirket ile ilk sırayı alırken,  “Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler” 9, “Makine ve ekipman imalatı” ve “Fabrikasyon metal ürünleri” 8’er, “Gıda ürünleri imalatı” 7 şirket ile ilk 5 sıralamasına girdiler.

Şirketlerin profili

En hızlı büyüyen 100 şirketin yaş ortalaması 12,6, CEO’larının yaş ortalaması ise 46. CEO’su 35 yaşın altında olan 8 firma bulunuyor. En hızlı büyüyen şirketlerin şirket kurucuları aynı aileden olan şirket sayısı 24, aynı aileden olmayan şirket sayısı 44.

Tek kuruculu şirket sayısı 32 ve bunlardan 14’ü tamamen kurucu kontrolünde ve üst düzey yönetimde profesyoneller yer almıyor. Şirketin üst düzey yönetim kadrosunda kurucular dışında profesyonellere de yer veren firma sayısı 61.

Adana’da yer alan, inşaat amaçlı alçı ürünlerin imalatı sektöründe faaliyet gösteren ve 2016-2018 döneminde yüzde 303,7 oranında büyüyen Aluminance Yapı Sistemleri Limited Şirketi, en hızlı büyüyen 100 şirketin en genci olarak ön plana çıkmaktadır. Listedeki en geç 5 firmanın 2’si Adana’da yer alırken diğerleri Ankara, Gaziantep ve İzmir’de bulunmaktadır. Bu firmaların faaliyet alanlarını, kablolamada kullanılan gereçlerin imalatı, iplik toptan ticareti, inşaat amaçlı alçı ürünlerinin imalatı, protez ve ortopedik ürünler ile elektrik motoru imalatı alanlarında çalışmaktadır.

Bir diğer taraftan, listenin ilk sırasında yer alan Gintek İnşaat Sanayi Turizm Ve Ticaret Anonim Şirketi, en uzun süre faaliyet göstermekte olan firma konumundadır.

Şirketlerin eğitim seviyeleri yüksek

Türkiye 100 listesindeki 74 şirket, en yetkili kişileri üniversite ve üzeri eğitim seviyesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Şirketlerdeki en yetkili kişilerin eğitim düzeylerinin dağılımına bakıldığında üniversite mezunu 48, yüksek lisans yapmış olan 22, lise mezunu 8, meslek yüksekokulu mezunu 7,  meslek lisesi mezunu 7, doktora yapmış olan 4 ve ilköğretim mezunu 4 kişi olduğu görülüyor.

Toplam çalışanlarının yarısından fazlası üniversite ve üstü seviyede eğitime sahip olan 41 şirket bulunuyor.

İlk 5 şirket

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirlediği yarışmada birinciliği, 2016-2018 döneminde cirosunu yüzde 4.358 oranında artıran Ankara merkezli Gintek İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi aldı. Gintek’i İstanbul’dan yüzde 2.723 büyüme ile FS Dış Ticaret, yüzde 2.495 büyüme ile Ankara’dan Profen Savunma ve Güvenlik Teknolojileri, yüzde 1.771 büyüme ile İstanbul’dan Ravago Chemicals ve yüzde 1.650 büyüme ile İstanbul’dan SBS Bilimsel Bio Çözümler izledi.

Türkiye 100 listesinde yer alan ilk 10 şirket, yüzde 1000’den fazla büyüme performansı sergilemiştir. Bu şirketlerin yaş ortalaması ise 13,5.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın