İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NESNELERİN İNTERNETİNDE VERİDEN DEĞER ÜRETME ZAMANI GELDİ

Global akıllı sistemler pazarın liderlerinden,  akıllı sistemler ve gömülü platformlar alanlarında dünyada lider konumda bulunan Advantech, ilk IoT (nesnelerin interneti) Co-Creation Zirvesi’ni Çin’in Suzhou kentindeki Suzhou Uluslararası Fuar Merkezi’nde 5 binden fazla katılımcısıyla gerçekleştirdi. Zirvede Advantech en yeni IoT platformu WISE-PaaS 3.0’ı ve WISE-PaaS tabanlı, yazılım ve sektörel iş ortaklarıyla yakın iş birliği içerisinde hazırlanan 32 adet IoT Hazır Çözüm Paketi’ni (SRP) katılımcılarıyla paylaştı. Bu etkinlik birçok sektörde yazılım/donanım bütünleşmesinin gerçekleştirilmesi ve tam kapsamlı bir IoT ekosistemiyle değer zinciri oluşturulmasına hizmet ederken, Advantech ve iş ortaklarının IoT’de bir sonraki faza geçtiklerine dair önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor.

Advantech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı KC Liu, IoT uygulamalarının çok çeşitli, oldukça geniş kapsamlı ve birçok alt bölüme ayrılmış pazar yapısına dikkat çekerek birçok sektörde mevcut donanımların yazılımlarla bütünleştirilmesi ve tam kapsamlı bir değer zincirinin oluşturulmasını Advantech’in IoT endüstrisinin gelişimindeki başlıca rolü olarak konumlandığını ifade etti. Bu yaklaşımla paralel şekilde Advantech 2014’te lansmanını gerçekleştirdiği WISE-PaaS platformuyla ve takip eden süreçte platformu baştan sona bağlanabilir hale getirerek ve sensörler, Kenar bilişimi, iletişim, PaaS platformları, Bulut hizmetleri ve Hazır Çözüm Paketleri gibi hizmetleri de ekleyerek tam kapsamlı bir IoT tedarik zinciri oluşturdu.

KC Liu bu zincirin tam anlamıyla uygulanabilmesi için başarının anahtarının; platform teknoloji tedarikçileri ile sektör profesyonelleri arasında uygun iş birliği ve bütünleşmenin sağlanarak, yazılım ve donanım sistemlerinin bir araya getirildiği standart hale getirilmiş ve yinelenebilir Hazır Çözüm Paketleri oluşturulmasından geçtiğini belirtti. Sistem Bütünleştiricilerin de Hazır Çözüm Paketleri’nin kullanıcı tarafındaki kurulumunu ve düzenli bakımını üstlenerek sahada çözümü hayata geçirme ve endüstriyel IoT tedarik zincirini tamamlamak için konumlanacağına dikkat çekti. Advantech bu doğrultuda hedeflerine ulaşmak için birçok farklı alanda geliştirme çalışmaları gerçekleştirecek. Önceki donanımlar mevcut iş merkezleri tarafından yönetilmeye devam edecek.Yeni yaklaşımın özünü teşkil eden WISE-PaaS ise üyelik sistemi üzerinden iş merkezinin yapacağı paylaşımla  usulüyle maliyet merkezi tarafından yönetilmesi hedefleniyor. Hazır Çözüm Paketleri için yazılım geliştiriciler ve Sektör Odaklı Çözüm Bütünleştiricilerle (DFSI) kurulacak iş ortaklıkları, gerek görülen hallerde küçük paylı ortak yatırımlara dönüştürülecektir.

Advantech CTO’su Allan Yang, Advantech’in uzun yıllara dayanan yerleşmiş ve güvenilir marka algısının sağladığı avantajların yanı sıra, WISE-PaaS platformunun daha gelişmiş hale gelerek değerini artırmasının Advantech’in tüm IoT ekosistemi içerisindeki önemini öne çıkardığına değindi. Kenar Bilişimi Platformları ve Evrensel IoT Bulut Çözümleri; bilişim kaynağı sağlayıcılarını, Bulut hizmetleri operatörlerini, Hazır Çözüm Paketlerini, ekipman kullanıcılarını ve üreticileri birbirlerine bağlayarak endüstriyel IoT tedarik zincirinin oluşmasını ve her sektördeki yazılım ve donanım bütünleşmesine ivme kazandırmayı mümkün kılıyor. Advantech’in Bulut veri işleme ve uygulama geliştirmedeki üstün becerileriyle iş ortaklarının uzmanlıkları bir araya getirildiğinde ortaya çıkan Operasyonel Teknolojiler (OT) ve Bilişim Teknolojileri (IT) bütünleşmesi ideal veri toplama, yönetme ve analiz etme süreçlerini olanaklı hale getiriyor.

Allan Yang konuşmasını, “Günümüzde birçok firma bağlanabilirliğe ve veri toplama cihazlarına yatırım yapıyor ve IoT de hızlı gelişimine devam ediyor olsa da, henüz IoT verisinden değer üretme sürecinin başlarındayız. IoT yazılım modüllerimiz, veri toplamadan elde edilen ticari değeri baz alan operasyonel Bulut platformu hizmetleri oluşturmak için tasarlandı. Bu nedenle WISE-PaaS’ın geliştirme süreci için bizim ana rotamız veri güdümlü inovasyon” sözleriyle sürdürdü.

Yang ayrıca, “Birçok iş ortağımız Yapay Zeka güdümlü ekipman ve akıllı iş akışı yönetimi uygulamaları gerçekleştirmek için veri toplama yatırımları yaptılar ve aynı zamanda toplanan veriden değer ortaya çıkarabilmek için birçok farklı yöntem ve araç arayışındalar. Birçok iş ortağımız genellikle seneler içinde topladıkları bu oldukça değerli, sektöre özel bilgileri şirketleri dışındakilerle paylaşma konusunda çekingenler. Advantech bu bağlamda her endüstriyel sektördeki can alıcı noktaları öğrenerek sağlayabileceği en etkili teknolojik desteği sağlamayı öncelikliçer hedef olarak görüyor. İşbirlikçi dönüşüm yaklaşımı ve IoT tabanlı Bulut çözümlerinin iş birliği gerektiren yapısıyla beraber tüm tarafların güçlü yanlarının bir araya getirilerek kazan-kazan durumu oluşturulabileceğini fark ettik.” diyerek iş birliğinin gelişim ve ilerlemedeki önemini vurguladı.

IoT gelişimine katkı sağlamak adına WISE-PaaS 3.0, dört ana işlev modülü sunuyor:

l   WISE-PaaS/SaaS Composer görünür iş akışı içeren bir Bulut yapılandırma aracı. WISE-PaaS/SaaS Composer, basit ve sezgisel 3D modelleme uygulamaları ve etkileşimi için özelleştirilmiş bileşen grafiklemeyi desteklemekte. Veriyi milisaniyelik aralıklarla güncelleyip WISE-PaaS/Dashboard aracılığıyla kritik yönetim verisini en kolay anlaşılacak şekilde görselleştirerek değerli verinin rahatça ayıklanmasını ve operasyonel verimliliğin artırılmasını sağlar.

l   WISE-PaaS/AFS (Yapay Zeka Framework Hizmeti – AI Framework Service) bir yapay zeka eğitme modeli ve dağıtım hizmeti çerçeve altyapısı. Sahip olduğu basit “sürükle ve bırak” arayüzü sayesinde geliştiricilerin sektörel verinin girişini kolayca gerçekleştirmesini olanaklı kılar. Yapay Zeka algoritmalarıyla birleştirildiğindeyse, bu hizmet etkili bir çıkarım motoru oluşturarak Kenar bilişim platformlarına otomatik dağıtım sağlar. WISE-PaaS/AFS; model tutarlılık yönetimi, modeli yeniden eğitme ve otomatik yeniden dağıtma imkanlarıyla beraber uygulama sahasındaki birçok Yapay Zeka modelini aynı anda kontrol ederek otomatik model tutarlılığı geliştirmesi ve yaşam döngüsü yönetimi hizmetleri sunar.

l   WISE-PaaS/APM (Varlık Performans Yönetimi – Asset Performance Management) ekipman network bağlantısı uzaktan bakım hizmetleri çerçeve yapısı olarak tanımlanabilir. WISE-PaaS/APM sahadaki birçok farklı türdeki endüstriyel kontrol ekipmanı ve iletişim protokollerine bağlanır. En güncel Kenar bilişimi açık standardı olan EdgeX Foundry’i destekleyerek ekipman yönetimi ve iş akışı bütünleştirme şablonları sunar. AFS ve APM birlikte değerlendirildiğinde Makineden Zekaya (M2I) uygulama geliştirme süreçlerini hızlandırırlar.

l   Mikroservis geliştirme framework hizmeti: WISE-PaaS geliştiricilerin hızlıca program tasarım yapıları oluşturabilmelerine olanaklı kılan bir mikroservis geliştirme platformu sağlayarak geliştirme süreçlerini kolaylaştırır. Hizmet bulma, yük dengeleme, hizmet yönetimi ve yapılandırma merkezi gibi mikroservis işlevleri, dahili ve esnek destek mekanizmaları içerir.

Bu seneyle birlikte, Sektör Odaklı Çözüm Bütünleştiricilerin de dahil olduğu işbirlikçi dönüşüm projeleri birçok alanda geliştirilmeye başlandı:

İş Ortağı İşbirlikçi Dönüşüm Alanı İşbirlikçi Dönüşüm Yöntemi
YCM (Yeong Chin Machinery Industries Co. Ltd.) CNC makineleri için bağlı ekipman ve Bulut çözümü Ortak Girişim – DotZero Co., Ltd.
GSD (China) Co., Ltd Su arıtma için uzaktan yönetim ve Bulut çözümü Ortak Girişim
ITRI (Industrial Technology Research Institute) Su arıtma çözüm bütünleştirmesi Ortak Girişim
III (Institute for Information Industry) Birlikte PaaS geliştirme ve Akıllı Şehir için Bulut çözümleri Ortak Girişim
iLink IoMT Akıllı Sağlık çözümleri ve sistem bütünleştirme

 

Stratejik Hisse Alımı
KINGLEKE International Group Inc. Akıllı Perakende Çözüm Bütünleştirici Ortak Girişim
Nippon RAD Inc Japonya’da Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrika için Çözüm Bütünleştirme Stratejik Hisse Alımı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın