İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Enver Erkan’ın Çin imalat sektörü, Fed konuşmaları, gelişen piyasalar değerlendirmesi

Çin’de Mart ayında imalat PMI, resmi rakamlara göre 51,7 olan beklentinin üzerinde 51,8 olarak açıklandı 

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’ın Çin imalat sektörü, Fed konuşmaları, gelişen piyasalar değerlendirmesi:

Hizmet PMI ise aynı dönemde 54,2’den 55,1’e yükseldi. İmalatın alt kırılımlarında yeni siparişler 53’ten 53,3’e, ihracat siparişleri de 50,8’den 51’e çıktı. Üretim 54,2’ye kayda değer şekilde yükseldi, önceki ay 53,7 seviyesindeydi. İthalat 50,5’a gerilerken, hammadde stokları daralma pozisyonunda kalmaya devam ediyor. İstihdam ise 49,7’den 50’ye yükselerek başa baş noktasına gelmiş görünüyor.

Hizmet sektörünün alt kırılımlarına baktığımızda yeni siparişler 51,2’den 51,9’a çıkarken, ihracat siparişleri 50,1’den 48,8’e gerileyerek daralma pozisyonuna gelmiş. Stoklardaki azalma aynı ivmede, hizmet istihdamında da 49,7’den 49,1’e gelen veri çerçevesinde küçülme mevcut. İşletme beklentileri güçlü kalmaya devam ediyor, ancak 62,4’ten 61,3’e gerilemiş.

Çin hükümetinin resmi rakamları şişirme olabildiği için pek bakmıyorum. Yarın sabaha karşı gelecek olan Caixin verisi daha önemli olacaktır. 6-7 Nisan’da Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi ABD’de görüşecek. Kur manipülasyonu ve dış ticaret kapsamında çok çekişmeli bir görüşme gerçekleşeceği aşikar. Finansal sisteme ilişkin sorunlar devam ediyor ve birikimler, fonlar altına yöneliyor. Bu yüzden şu andaki düşüşe rağmen altında yukarılara hareket gelebileceğnii düşünmeye devam ediyorum.

Güney Afrika’da diplomatik sıkıntı devam ediyor. Devlet Başkanı Zuma, Maliye Bakanı Gordhan’ı görevden aldı. Tüm bakanların istifa edebileceği söyleniyor. ZAR yine USD’ye karşı negatif ayrışmış durumda, günlük değer kaybı bir ara %1,4’e kadar gelmişti. JP EM endeksini de ZAR aşağı çekiyor, yoksa diğer EM’lerde fazla bir düşüş yok. Meksika Merkez Bankası da, Trump’a göre para politikası uygulaması çerçevesinde 25 baz puan daha faiz artırdı. Bazı Fed konuşmaları dikkat çekici. Trump yönetiminin mali teşvikler uygulaması olasılığının daha yüksek görünmesiyle birlikte ABD ekonomisinin görünümünün parladığını ifade eden New York Fed Başkanı William Dudley, bu ortamda Fed’in bir aşırı ısınmadan kaçınmak için faiz artırımlarına devam etmesive er geç tahvil portföyünü küçültmeye başlaması gerektiğinisöyledi. Fed içerisinde konumu yüksek olan bir kişiden şahin bir mesaj… Dallas Fed Bakanı Kaplan ise farklı konuşuyor. Kaplan, Amerikalı finans sitesi MarketWatch’a verdiği mülakatta yeni yönetimin politikalarından endişe duyduğunu dile getirdi. “ABD ekonomisi için en büyük risk ne?” sorusuna “Washington” yanıtını veren Kaplan, sağlık, vergi, ticaret gibi alanlarda planlanan politika değişikliklerinin tüketici harcamalarını olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

GSYH verisi Trump dönemini içermediğinden, beklentiden yüksek gelen veriyi Fed’in bilanço küçültme olayıyla ilişkilendirmemek lazım. EUR, gerek Brexit gerekse de ECB içerisinden sızdırılan güvercin mesajın etkisiyle düşüşünü devam ettiriyor. 1,0640’ı izlemeye devam. Altında yükseliş momentumu için 1250 USD beklemek lazım. GBP, ilk darbeyi yedikten sonra biraz toparlandı. Bugün gelecek GSYH verisi de GBP açısından önemli. Bir dip not olarak; İskoçya referandum talebi içeren mektubu Londra’ya gönderdi. Bu stres yaratma olasılığı olan bir gelişme.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın