İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ticari bankalar müşteri kaybetme riski ile karşı karşıya

Bankacılık dışı finansal kurumların Türkiye’de de yoğun olarak kullanıldığını belirten EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, Türkiye’de bu alanda yaşanan gelişmelere yorum getirdi.

Ticari bankaların müşterilerini kaybetmemeleri açısından önemli tespitler sunan araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 29’u, geçtiğimiz 24 ile 12 ay içerisinde birincil bankaları ile sorun yaşarken, yüzde 57’si bankalarının sunduğu hizmetlerden memnun değil. Raporda, bu durumun müşterilerin güvenini ve bağlılığını zayıflattığını, şirketler açısından rakip bankalarla işbirliği yapma ya da belli işlemlerini bankacılık dışı yapılara kaydırmak gibi farklı seçenekleri gündeme getirdiği belirtiliyor. Orta ölçekli şirketlerin yüzde 34’ü araştırmaya verdikleri bilgilere göre gelecek dönem içerisinde birincil bankacılık hizmetlerini farklı bankalara kaydırmayı planlarken, yüzde 38 ise söz konusu işlemler için bankacılık dışı faaliyetleri gündemlerine almayı planlıyor.

Kredi kartı ve sigorta hizmeti sağlayan alternatif finansman şirketleri, uzun yıllardır döviz, kredi ve ticari hizmet sunmak gibi bankacılık alanlarını ilgilendiren alanlara dahil oluyor. Rapora göre bankacılık dışı finansman sağlayan firmaların geleneksel bankacılığı tehdit ettiğine dair herhangi bir öngörü olmasa da, şirket yöneticileri ürün ve servis yelpazesinin genişliğinden ötürü teknolojinin sunduğu avantajlarla finansal hizmet tekliflerini genişleten bu firmalara yöneliyorlar.

Türkiye’de banka dışı finans kuruluşlarının varlıkları bankacılıktan daha hızlı büyüyor

Bankacılık dışı finansal kurumların Türkiye’de de yoğun olarak kullanıldığını belirten EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, Türkiye’de bu alanda yaşanan gelişmelere yorum getirdi. Banka dışı finans kuruluşları sektörünün, 2009 yılı hariç son sekiz yılda oldukça hızlı büyüme gösterdiğini ve varlıklarının bankacılık sektöründen daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Selim Elhadef, “BDDK verilerine göre, Türkiye’de finansal kiralama, faktöring ve finansman gibi üç ayrı faaliyet başlığını içeren ve çalışma koşulları BDDK’nın gözetiminde yürütülen toplam 121 kuruluş bulunuyor. Haziran 2013 ila Haziran 2014 yılı arasında aktifler bazında finansal kiralama yüzde 20,6 büyüme performansı sergilerken, faktöring şirketleri yüzde 17.1, finansman şirketleri ise yüzde 37,1 büyüdü. Banka dışı finans kuruluşları sektörü, 2013 yılı itibariyle ekonomiye toplam 58 milyar TL’lik bir kredi sağlarken, 2013 yılında yüzde 32,38 büyüme hızı gösterdi. Bankacılık ise 26,38 oranında büyüme hızı yakaladı. Ortaya çıkan tabloya bakıldığında sektörün ekonomik döngülere duyarlılığı bankacılık sektöründen daha fazla” dedi.

Banka değiştirmede en önemli neden fiyatlandırma

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu hızlı gelişen piyasalardaki orta ölçekli şirketler mevcut bankalarını değiştirme konusunda gelişmiş piyasalara oranla daha istekli. EMEA piyasasında faaliyetlerini yürüten ticari bankacılık hizmetlerinden yararlanan müşterilerin yüzde 53’ü gelecek yıl içerisinde mevcut bankalarını değiştirmeyi planladıklarını belirtirken, bu oran Amerika’da yüzde 42, Asya-Pasifik bölgesinde ise yüzde 29.

Rapora göre fiyatlandırma, finansman sağlayan bankaları değiştirme konusunda en sık göz önünde bulundurulan neden olarak öne çıksa da, mevcut bankalarını yakın bir zamanda değiştiren şirketler ürün yeterlilikleri, sermayeye erişim, bankanın itibarı ve coğrafi kapsama alanlarının da önemli bir etken olduğunu belirtiyor.

Online ve mobil bankacılıkta güvenlik kaygısı devam ediyor

Dijital kanallar aracılığıyla bankacılık işlemi gerçekleştiren müşterilerin sayısında artış yaşandığına dikkat çeken rapora göre online bankacılığı her hafta kullanan ticari bankacılık müşterilerinin oranı yüzde 80. Raporda, mobil ve online kanallar vasıtasıyla bankacılık işlemlerinin kullanılmamasının arkasındaki en önemli nedenin güvenlik endişesinin olduğu göze çarpıyor. Katılımcıların yüzde 39’u online bankacılığın, yüzde 42’si ise mobil bankacılığın yeterince güvenli olmadığını düşünüyor. Diğer nedenler ise işlemler sırasında yaşanan yavaşlık ve işlem yürütme konusunda yetersiz uygulamalar olarak gösteriliyor.

Türkiye’de de online ve mobil bankacılık müşteri sayısında ciddi artışlar yaşandığını belirten Elhadef, “Türkiye Bankalar Birliği internet ve mobil bankacılık istatistiklerine göre, Türkiye’deki kurumsal internet bankacılığı müşteri sayısı Eylül ayı itibariyle 1.1 milyon civarında iken, kurumsal ve bireysel mobil bankacılık müşteri sayısı ise 5.7 milyon civarında. Kurumsal internet bankacılığı aktif müşteri sayısı son 1 yılda %10,5 arttı. Bireysel ve kurumsal müşterilerin yer aldığı mobil bankacılık aktif müşteri sayısı ise son 1 yılda %119 oranında artı. Raporda mobil ve online kanallar vasıtasıyla bankacılık işlemlerinin kullanılmamasının ardındaki unsurların giderilmesi ile birlikte aktif müşteri sayısında artış yaşanacaktır” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın