İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi tatlıcı Zeynel, yurtdışına da açılacak

Zeynel Çilli ortakları Gürdal Bölükbaşı (solda) ve Nizameddin İren (sağda)
Zeynel Çilli ortakları Gürdal Bölükbaşı (solda) ve Nizameddin İren (sağda)

Yaklaşık bir asırdır katkı maddesi kullanmadan geleneksel yöntemlerle ürettiği tatlılarını yurt dışına açmak üzere kolları sıvayan Zeynel Muhallebicisi, işe Avrupa ülkeleriyle başlayacak. Ankara ve İstanbul’da 22 şubesi olan Zeynel, iki – üç yılda 35 şubeye ulaşmayı hedefliyor.

Osmanlı’nın geleneksel tatlılarını bozmadan bugüne taşıyan Zeynel Muhallebicisi’nin temelleri 90 yıl önce Sırp zulmünden kaçarak İstanbul’a gelen Zeynel Usta tarafından atılıyor. 1925 yılında Makedonya’dan çıkıp Yeniköy’ye yerleşen Zeynel Bölükbaşı, yalılara sandalıyla balık ve dondurma satarak geçimini sağlıyor. O kadar tutuluyor ki bu dondurmalar, Zeynel Usta kısa zamanda İstanbul hanımefendi ve beyfendilerinin gözdesi oluyor…Bu hikaye bugün üçüncü kuşak Gürdal Bölükbaşı tarafından sürdürülüyor. Torun Bölükbaşı, 1999 yılında Ankaralı işadamı Nizamettin İren ile ortaklığa giderek markayı büyütmeye odaklanmış bulunuyor. Zeynel Usta’nın formülünü geleneksel yöntemlerle uygulamaya devam eden ortaklar,  Ankara ve İsatanbul’daki 22 şubesi kanalıyla müşterilerine ulaşıyor.

İSTANBUL’DA 35 ŞUBE HEDEFLİYOR

sandalBu yıl 5 şube daha açmayı planladıklarını belirten Bölükbaşı, iki – üç yıl içinde en az 35’ye ulaşmayı planladıklarını ve franchise vererek büyümeyi hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “20 bin dolar franchise bedelimiz var. Bunun içinde ürünler de var. Dekorasyon standart ve bayiye ait. 150-180 metrekare arasında yer gerekiyor. Teras-bahçe şart çünkü. Toplama baktığınızda lokasyona göre değişiklik gösterir ama sıfırdan bir dükkanı kurmak metrekare başına 1.500 doları buluyor.”

YURTDIŞINA DA AÇILACAK

Türk tatlılarını ve dondurmalarını yurt dışına açmak üzere de kolları sıvadıklarını ifade eden şirket ortaklarından Nizamettin İren ise, özellikle Türkler’in yaşadığı Avrupa şehirlerinden ve Ortadoğu’dan yoğun talep aldıklarını, ancak Avrupa’ya öncelik vereceklerini belirtiyor.

zeynel bahçe dikey2İren, şunları anlatıyor: “Geleneksel Osmanlı tatlılarıyla marka olduk. 2013’te 30 milyon TL ciroyu yakaladık. Yıllardır bozmadığımız lezzetler arasında Kazandibi, Tavuk Göğsü, Profiterol, Sütlaç, Muhallebi gibi klasikler yer alıyor. Ayrıca kedi dili, krokan ve çikolata soslu ‘Lezzet Sefası’, ‘Kadayıflı Muhallebi’, orman meyveleri ve süzme yoğurttan yaptığımız ‘Süt Pembe’, Limonlu Pelte gibi özel, patenti bize ait olan tatlılar da var. Tatlı çeşidimiz mevsime göre artıyor ama standart sayı için 15 çeşit tatlımız var diyebiliriz. Yine mevsime göre farklılık gösteren 18 farklı dondurma çeşidimiz de var. Ar-Ge çalışmalarımız sürekli sürüyor. Mesela bizden zencefilli-narlı dondurma talep eden bir pastane oldu, onu yaptık gönderik o işletmeye. Zencfilli-limonlu isteyen oldu ona da yaptık. Dışarıdan gelen taleplere de cevap veriyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın