Borsa İstanbul’un 2013 yılı ilk 9 aylık verilerinin değerlendirildiği Borsa Trendleri Raporu açıklandı. TÜYİD ve MKK’nın hazırladığı rapora göre Yılın 3. Çeyreğinde 264 Milyon dolarlık para girişi ile birlikte ilk 9 aylık dönemde 297 milyon doları net para çıkışı gerçekleşmiştir. İlk dokuz ayda toplam 7 halka arzdan ise 676 milyon dolar gelir elde edildi.

Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK ) işbirliğiyle hazırlanan Ocak –Eylül 2013 dönemlerini kapsayan “Borsa Trendleri” raporunda ilk 9 aylık veriler değerlendirildi. Borsada halka arzın hız kestiği, yabancı sermayenin çıkış yaptığı dikkat çekiyor.

7 halka arzdan 676 milyon dolar gelir elde edildi

Rapor’da 2013 yılının dokuz ayı sonunda Borsa İstanbul’da işlem gören şirket sayısının 352, gerçekleştirilen halka arz sayısının ise 7 olduğu belirtiliyor. Halka arz edilen şirketlerden gelen hasılatın ise 676 milyon doları olduğu ifade ediliyor. Yılın ilk büyük halka arzı“Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş” hisselerinde gerçekleşmişti. Hisselerinin %28’ini halka arz eden banka bu satıştan 250 milyon TL hasılat elde etmişti. İkinci çeyrekte hisselerinin %35’ini halka arz ederek 650 milyon TL hasılat elde eden “Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş” dikkat çekiyor.

İlk 9 ayda 297 milyon dolar net para çıkışı gerçekleşti

2012 yılını toplam 5,4 milyar dolar net yabancı sermaye girişi ile kapatan Borsa İstanbul’un yükseliş trendi 2013’ün ilk çeyreğinde 579 milyon dolarlık net yabancı para girişi ile devam etmişti. Yılın ikinci çeyreğinde 1,1 milyar dolarlık çıkış yaşandığı, bunun 264 milyon dolarının 3. Çeyrekte geri gelmesiyle  2013 yılının ilk 9 aylık döneminde 297 milyon dolar net para çıkışı gerçekleştiği görülüyor.

En yüksek net girişi Holding ve Yatırım Endeksinde

Rapora göre son çeyrekte en fazla net para çıkışı 161 milyon dolar ile BIST Banka Endeksinde yaşanırken, en fazla para girişinin 328 milyon dolar ile BIST 30 endeksinde olduğu vurgulanıyor. İlk 9 ayda en yüksek para girişi ise 534 milyon dolar ile BIST Holding ve Yatırım endeksinde görülüyor.

İşlem hacimlerinde  % 9’luk düşüş yaşandı

Rapor’da dikkat çeken bir diğer nokta ise 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre işlem hacimlerinde yaşanan  % 9’luk düşüş. Yaz aylarının mevsimsel etkisiyle birlikte neredeyse tüm endekslerin işlem hacimlerinde çeyreksel bazda düşüş gözlenmiştir. Eylül ayına bakıldığında Borsa İstanbul’da işlem hacminin %79’unun yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiği görülüyor.

Yabancı yatırımcının payı azaldı

Borsa İstanbul’da bulunan toplam 1 milyon 106 bin yatırımcı arasında sadece 9 bin 451 yabancı yatırımcı bulunuyor. Yabancıların sahip olduğu hisselerin işlem hacmi içindeki payı %21’i bulurken borsanın piyasa değerindeki payının %63’ünü oluşturuyor. Yerli yatırımcıların %99’unun bireysel yatırımcılardan oluştuğu belirtilen raporda yerli kurumsal yatırımcı sayısında beklenen artışının sınırlı kaldığı vurgulanıyor.

Risk İştahı Endeksi yılın en yüksek seviyesinden kapandı

Raporda yer verilen diğer bir konu ise MKK tarafından Aralık 2012’den itibaren yayımlanan Yatırımcı Risk İştahı Endeksi. 20 Eylül haftası hariç, yerli yatırımcıların risk iştahının seviye olarak yabancı yatırımcılara oranla yüksek olduğu görülüyor. Yatırımcı Risk İştahı Endeksinde, Eylül ayındaki toparlanmanın ABD Merkez Bankası’nın tahvil alım programı ile ilgili negatif beklentinin daha sonra boşa çıkması ile önemli ölçüde bağlantılı olduğu açıklanıyor.

 

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın