İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sürdürülebilir turizm için alternatif tur rotaları eğitimle desteklendi

İstanbul Rehberler Odası’nın, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü desteğiyle gerçekleştirmekte olduğu “Sürdürülebilir Turizm için Alternatif Tur Rotaları” Projesi kapsamındaki eğitim programları sona erdi. İstanbul Rehberler Odası üyelerine yönelik bu uzmanlaşma eğitimleri büyük ilgi gördü.

İstanbul’da 10 ayrı rotayı içeren eğitim programlarına toplam 510 turist rehberi katıldı.

Bizans İstanbulu, Osmanlı İstanbulu, İstanbul’da Mimari, İstanbul’da Ticari Yapılar, İstanbul’da Su Yapıları, İstanbul’da Musevi Mirası, İstanbul’da İslam, İstanbul’da Hıristiyanlık, İstanbul’da Yalılar ve İstanbul’da Kuş Gözlemciliği temalı programlarda rehberler her bir rota için 30 saatlik eğitim aldılar. 2 Ocak-5 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimlerde konusunda uzman 18 eğitmen görev aldı. Ayrıca, 7 uzman konuk konuşmacı eğitimlere katkıda bulundu. Teorik dersler ve uygulama gezisinden oluşan eğitim programlarını tamamlayan rehberlere uzmanlaştığı konular ile ilgili sertifika verildi.

Kasım 2012’de başlayan proje çalışmaları 31 Ekim 2013 tarihinde sona erecek. Uzmanlık eğitimi verilen rotalarla ilgili bilgi, harita ve fotoğraflar içeren tanıtım kiti hazırlanarak turizm kurum ve kuruluşları, seyahat acenteleri, oteller, restoranlar ve rehberlere dağıtılacak. Ayrıca, kültür turu düzenleyen acente yetkililerini bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenlenecek.

İstanbul için Kültür Turizminin ve Projenin Önemi:

İstanbul, turizm alanında gelişmiş pek çok kentten daha çok tarihi ve kültürel değere sahip olmasına karşın mevcut klasik turlarla gelen ziyaretçiler çok kısıtlı sürede belirli müze ve ören yerleri, alışveriş merkezleri dışında farklı tarihi ve kültürel değerleri tanımaya, yerel halkla etkileşime girmeye fırsat bulamıyor.

Proje kapsamında, turistlerin ilgi ve gereksinimleri doğrultusunda hazırlanan alternatif tur rotalarıyla ziyaretçilere İstanbul’da daha uzun süre kalmaları, tekrar gelmeleri, İstanbul’u bilinmeyen yönleri ile tanımaları ve yerel halkla iletişim kurmaları için fırsat yaratılarak farklı kültürler arasında etkileşim sağlanacak. İstanbul’un turizm alanında rekabet edebilirliğinin arttırılmasına katkıda bulunulacak.

Turizmde sürdürülebilirlik ve kültür turizminin geliştirilmesinde turist rehberlerinin rolü çok önemli. Konularında uzmanlaşmış rehberlerle İstanbul’u gezen ziyaretçiler bu deneyimlerinden duydukları memnuniyetle kente tekrar gelmeyi planlıyorlar. Yakın çevrelerine ve sosyal medya yoluyla daha geniş bir çevreye bu deneyimlerini aktararak İstanbul’a yeni ziyaretçiler gelmesinde gönüllü olarak görev alıyor, ülkemizin tanıtımına olumlu katkıda bulunuyorlar.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın