İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İhracatçıların kur riskine karşı bariyeri VOB olacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM),  ihracatçı eğilim anketlerinde firmaların büyük oranda kur riskine karşı önlem almadığının ortaya çıkmasının ardından bu konuda  çalışmalarına devam ediyor. Halkbank ile yapılan forward anlaşmasından sonra Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ile de işbirliği protokolü imzalandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ?İhracatçı firmalarımızın büyük bir kısmı vadeli döviz kontratlarını bilmiyor. Bu protokol ile en büyük amacımız bir farkındalık yaratmak? dedi. VOB Başkanı Işınsu Kestelli ise ?Firmaların VOB?u kullanmaları için en uygun dönem. Hem vergilendirme kalktı hem de biz teminat oranlarında indirime gittik? diye konuştu.

İhracatçı eğilim anketlerinde, firmaların yaklaşık yüzde 57?sinin döviz riskini hedge etmek için bir enstrümanı kullanmadığının ortaya çıkması, TİM?in bu konuya özel bir ilgi göstermesine neden oldu. Geçtiğimiz dönemlerde Halkbank ile forward anlaşması yapan TİM, VOB ile de işbirliğine giderek, ihracatçı firmaların vadeli döviz kontratı işlemini tanımalarını ve kullanmalarını hedefliyor. TİM önümüzdeki günlerde Eximbank ile de opsiyon işlemleri üzerine bir anlaşma yapacak.

TİM ile VOB arasında imzalanan işbirliği protokolü töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilk olarak bu hizmetin ne olduğunu ihracatçılara tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. ?TİM olarak ihracatçılarımızın kur risklerine oldukça duyarlıyız. Çünkü ihracatçılarımız açısından kurların büyük bir önemi var. Dalgalı kur sistemi, ihracatçılarımızı kur konusunda aktif davranmaya zorluyor. Ancak ne yazık ki ihracatçılarımızın kur risklerini yeterince hedge etmediklerini görmekteyiz. Bunun en büyük sebebi ise bilgi eksikliği? diye konuşan Büyükekşi, Türkiye genelinde talep gelen tüm illerde VOB ile ortaklaşa eğitim çalışmaları yapacaklarını açıkladı. Büyükekşi, firmaların daha sağlıklı koşullarda ihracat yapabilmeleri adına yaptıkları bu protokolleri takip edeceklerini ve belirli dönemlerde bu işlemlerin kullanım oranlarındaki değişimleri kamuoyu ile paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

VOB teminat oranlarını düşürdü

VOB Başkanı Işınsu Kestelli de konuşmasında faaliyete geçtikleri 2005 yılından bu yana başarılı çalışmalar yürüttüklerini hatırlatarak, ?Bizim için asıl başarı reel sektörün VOB?u kullanması olacak? dedi. Yaklaşık 50 bin ihracatçının büyük oranda VOB kullanacağına inandığını söyleyen Kestelli, ?Firmaların VOB?u kullanmaları için en uygun dönem. Hem vergilendirme kalktı hem de biz teminat oranlarında indirime gittik? diye konuştu.

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez ise yaklaşık yüzde 9 oranında bir teminat indirimine gittiklerini vurguladı. ?İhracatçıların yüzde 90 oranında bu enstrümanı kullanmalarını hedefliyoruz, maliyet konusunda bir sıkıntı olursa yeni bir adım atmaya da hazırız? diye konuşan Dönmez, sadece ihracatçıları bilgilendirmeye yönelik bir telefon hattını da devreye sokmayı planladıklarını sözlerine ekledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın