İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2010’da en çok ev eşyası, gıda, ulaşım ve haberleşme ücretleri arttı

İstanbul Ticaret Odası (İTO), fiyat artış oranlarını açıkladı. 2010’da en çok ev eşyası, gıda, ulaşım ve haberleşme ücretleri arttı. Perakende fiyatlar 2010 yılında ortalama yüzde 10,29, toptan fiyatlar ise yüzde 9,77 oranında artış gösterdi. 2010 yılı Aralık ayında ise perakende fiyatlarda yüzde -0,20 azalış, toptan fiyatlarda ise yüzde 1,64 oranında artış kaydedildi.

İTO tarafından hazırlanan 1995 bazlı Geçinme İndeksine göre, İstanbul?da perakende fiyatlar, 2010 yılında ortalama yüzde 10,29, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ortalama yüzde 9,77 oranında artış gösterdi.

Söz konusu indekslerin bir önceki yılın Aralık ayı ile mukayeselerinde perakende fiyatlarda yüzde 8,67, toptan fiyatlarda yüzde 12,79 artış oldu.  Aylık değisim oranları itibariyle 2010 Aralık ayında perakende fiyatlarda yüzde -0,20 azalış, toptan fiyatlarda ise yüzde 1,64 oranında artış görüldü.

Son on yılın en düşük ikinci aylık değişim oranı yüzde -0,20

>> Perakende fiyatları yansıtan ve 2010 Kasım ayında yüzde 0,34 artış gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Aralık ayında yüzde -0,20 oranında azalış gösterdi. Bu oran Aralık ayları itibariyle son on yılın en düşük ikinci aylık değişim oranıdır.

>> Akaryakıt ürünlerine yukarı yönlü yapılan fiyat hareketlerinin yanı sıra taksi taşıma ücretleri ile Avukatlık hizmetleri ücretlerinde kayda değer artışlar izlenmesine rağmen, Gıda Harcamaları grubunda yer alan Et, Balık ve Kümes Hayvanları ile Yaş Kuru Sebze ve Meyve gruplarındaki arz fazlalığı nedeniyle yaşanan aşağı yönlü fiyat hareketleri indeksi azaltıcı yönde baskı yapmış ve bu oran, son on yılın Aralık ayları itibariyle ikinci en düşük oranı olarak gerçekleşti.

>>  Aralık ayında Konut Harcamalarında yüzde 1,24, Ulaştırmada yüzde 1,38, Diğer Harcamalarda yüzde 0,67, Sağlık ve Kisisel Bakımda yüzde 0,12 oranında artışlar kaydedilirken, Kültür-Eğitim ve Eğlencede yüzde -5,52, Gıda Harcamalarında yüzde -0,82, Giyim Harcamaları Grubunda ise yüzde -0,35 oranında azalış izlendi.

>> Bir önceki yılın aynı ayı ile mukayese edildiğinde 2009 yılı Aralık ayında yüzde 9,78 olan yıllık değişim oranı 2010 yılının aynı ayında yüzde 8,67?e geriledi. Yıllık ortalama artış oranı ise, 2009 Kasım ayından itibaren sürdürdüğü artış eğilimini Aralık ayında yerini gerilemeye bıraktı ve yüzde 10,29 olarak gerçekleşti.

>> 2010 yılı on iki aylık ortalamalara göre Geçinme İndeksi içinde yer alan gruplardan; Gıda Harcamaları yüzde 14,81, Ev Esyası Harcamaları yüzde 16,30 artış oranları ile genel yıllık ortalama artışın üzerinde kalırken, Konut Harcamalarında yüzde 5,38, Giyimde yüzde 7,65, Sağlık ve Kisisel Bakımda yüzde 8,17, Ulastırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 8,48, Diğer Harcamalar grubunda ise yüzde 3,60 oranında artış izlendi.

>> Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2010 Kasım ayında yüzde 1,89 artış gösteren Toptan Esya Fiyatları İndeksi Aralık ayında yüzde 1,64 oranında arttı. Bu oran Aralık ayları itibariyle son sekiz yılın en yüksek artış oranıdır.

>> İşlenmemis Maddeler ile Madenler grubunda yer alan, yurt içi ve yurt dışı borsalarda işlem gören maddelerdeki yukarı yönlü fiyat hareketlerinin yanı sıra akaryakıt ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları ile mensucat grubundaki bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışları bu ayki enflasyonun ana belirleyicileri oldu.

>> 2010 Aralık ayında Madenlerde yüzde 6,61, Mensucatta yüzde 2,20, Yakacak ve Enerji Maddelerinde yüzde 1,87, İşlenmemiş Maddelerde yüzde 1,31, İnşaat Malzemelerinde yüzde 1,09, Gıda Maddelerinde yüzde 0,97 ve Kimyevi Maddelerde yüzde 0,91 oranında artışlar kaydedildi.

>> Bir önceki yılın aynı ayına göre mukayese edildiğinde 2009 Aralık ayında yüzde 3,85 olan yıllık toptan fiyatlar 2010 yılının aynı ayında yüzde 12,79?a yükseldi. 2009 Aralık ayından itibaren yükseliş trendini sürdüren yıllık ortalama değişim oranı 2010 Aralık ayında da bu artışını sürdürerek yüzde 9,77 olarak gerçekleşti.

>> 2010 yılı on iki aylık ortalamalara göre Toptan Esya Fiyatları İndeksinde yer alan gruplardan; Madenler yüzde 23,55, Mensucat yüzde 16,17, İşlenmemiş Maddeler yüzde 11,93, Gıda Maddeleri yüzde 8,46, İnşaat Malzemeleri yüzde 7,04 artış oranları ile genel ortalamanın üzerinde gerçeklesirken, Kimyevi Maddeler grubunda ise yüzde -2,88 oranında azalış kaydedildi.

2010 yılı genel değerlendirmesi

>> 2008 yılının son çeyreğinde başlayan global krizin ekonomik istikrar üzerindeki olumsuz etkileri 2010 yılında azalarak da olsa hissedilmeye devam etti.

>> 2010 yılı boyunca küresel iktisadi faaliyete ilişkin gelişmeler ekonomimiz üzerindeki belirleyici konumunu korudu.

>> Özellikle gelişmiş ülkelerde gerek gayrimenkul ve emek piyasalarındaki sorunların devam etmesi gerekse olası mali konsolidasyonun etkilerine yönelik belirsizlikler, bu dönemde küresel ekonominin toparlanma hızına ilişkin aşağı yönlü riskleri canlı tuttu.

>> Euro bölgesindeki öncelikle güney Avrupa ülkelerinde kamu borçlarının sürdürebilirliğine dair endişelerin yoğunlaşması, dış ticaretinin büyük bölümünü bu bölge ülkeleri ile yapan ülkemizde risk algısını yükseltirken, dış talepteki daralmanın devam etmesine neden oldu.

>> Yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak yurt içinde, sıkı para ve maliye politikası uygulamasına devam edildu. Bu dönemde faiz indirimleri istikrarlı biçimde sürdürülürken, likitide sıkışıklığı giderilmiş ayrıca kredi piyasalarının sağlıklı işlemesini sağlayacak bir dizi önlemler ile reel sektör rahatlatıldı.

>> Özellikle yılın ilk çeyreğinden sonra alınan tedbirler ile yurtiçinde büyüme, üretim ve fiyatlar genel seviyesinde iç talep kaynaklı olumlu gelişmeler yaşandı. İkinci çeyrekten sonra küresel likitidenin bollaşması ve buna bağlı olarak artan getiri arayışıyla hızlanan sermaye akımları bir çok gelişmekte olan ülke gibi Türkiye?yi de etkilemiştir. Bu dönemde yabancı sermaye girişlerindeki artışın yanı sıra iktisadi faaliyetteki toparlanmanın beklenenden daha hızlı seyretmesi ve siyasi belirsizliklerin azalması ile TL değerlendi.

>> Yılın ikinci yarısından itibaren yurt dışı enerji ve maden piyasalarında oluşan fiyat hareketlerinin yanı sıra iç talepte yaşanan kısmi canlanma ile enflasyon yükselme trendine girdi.

>> Ancak Euro bölgesindeki mali sorunların gecikmeli etkileri ile dış talep koşullarının zayıf konumunu koruması, istihdamdaki daralmanın kriz öncesi konuma getirilememesi ve girdi maliyetlerindeki fiyat artışlarının tüketici fiyatlarına yansımasının sınırlı kalması ile ilk altı aylık dönemde enflasyon oranı hedeflerle örtüşecek şekilde gerçekleşti.

>> Ancak ikinci yarıdan itibaren özellikle iklim koşullarına bağlı olarak gıda fiyatlarında arz yönlü yükselişlerin yaşanması, dünya borsalarında işlem gören emtia fiyatlarındaki artış ve iç talepteki canlanma ile enflasyon yıllık bazda yükselmis ve programda hedeflenen seviyenin üzerine çıktı.

>> 2011 yılında gelişmiş ülkelerin genişletici para politikası uygulamalarını kısmi olarak sonlandıracakları ve nispi faiz artırımına gideceklerine yönelik yapılan açıklamaların yanı sıra, dış talebin enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının devam etmesi ile enflasyonun orta vadeli hedeflerle uyumlu düzeye geleceği tahmin ediliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın