İstanbul Ticaret Odası?nca (İTO) İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar yüzde -1,83 azalırken, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise yüzde 0,24 oranında artış gösterdi. Fiyat İndekslerinin 2010 yılı Temmuz ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlar yüzde 7,84, toptan fiyatlar yüzde 9,44 oranında artış kaydetti. Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2010 yılı Temmuz ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 9,84, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 5,66 oranında artış gösterdi.
İTO’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
>> Perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2010 Haziran ayında yüzde -1,13 azalış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Temmuz ayında da azalışını devam ettirerek yüzde -1,83 oranında gerçekleşmiştir.
>> İndekste yer alan Giyim Harcamaları grubunda sezon indirimlerinin iç talebi canlandırmak için ay boyunca uygulanması, Ev Eşyası Harcamaları grubunda yer alan bazı maddelerde satışların arttırılması için yapılan kampanyalardan dolayı fiyat azalışları bu ayki enflasyonun ana belirleyicileri olmuştur.
>> Temmuz ayında Giyim Harcamaları yüzde -22,53, Ev Eşyası Harcamaları yüzde -6,37, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamaları yüzde – 0,06 oranında azalış gösterirken, Kültür, Eğitim ve Eğlence Harcamaları yüzde 2,84, Sağlık ve Kişisel Bakım yüzde 1,40, Gıda Harcamaları yüzde 0,26 ve Konut Harcamaları yüzde 0,60 oranında artış kaydetmiş, Diğer Harcamalar grubunda ise fiyat değişimi izlenmemiştir.
>> 2009 yılı Temmuz ayında yüzde 9,03 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2010 yılının aynı ayında hem bir önceki aya hem de bir önceki yıla göre azalarak yüzde 7,84 olmuştur. Yıllık ortalama artış oranı ise 2009 Kasım ayından itibaren sürdürdüğü artış, yerini azalışa bırakmış ve yüzde 9,84 olarak gerçekleşmiştir.
>> Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve Haziran ayında yüzde -0,18 azalış gösteren Toptan Eşya Fiyatları İndeksi Temmuz ayında yüzde 0,24 oranında artmıştır.
>> Gıda Maddeleri grubunda arz eksikliğinden kaynaklanan fiyat artışlarının yanı sıra yurtiçi borsalarda işlem gören Hayvani İşlenmemiş Maddeler ile Yakacak ve Enerji Maddeleri grubunda yer alan bazı maddelerde kamu tarafından yapılan fiyat artışları bu ayki değişimin ana nedenlerini oluşturmuştur.
>> Temmuz ayında İşlenmemiş Maddeler Grubunda yüzde 1,92, Yakacak ve Enerji maddelerinde yüzde 0,88,Gıda Maddelerinde yüzde 0,19 oranındaki artışlar bu ayki enflasyonun belirleyicisi olurken, Mensucat grubunda yüzde -1,05, İnşaat Malzemelerinde yüzde -0,31 Madenler grubunda ise yüzde -0,32 oranında azalış izlenmiştir.
>> 2009 yılı Temmuz ayında yüzde -1,62 oranında azalış kaydedilen yıllık toptan fiyatlar, bu yılın aynı ayında bir önceki yıla göre önemli oranda artarak yüzde 9,44, yıllık ortalama değişim oranı ise 2010 yılında başladığı yükselme eğilimine devam ederek yüzde 5,66 olmuştur.
>> 2008 krizinde ciddi kayıplar yaşayan ülkemiz ekonomisi, uygulanan önlem paketleri sonucu 2010 yılının ilk çeyreğinden itibaren toparlanma eğilimine hız vermiştir. Ancak bu dönemde derinleşen finansal sıkıntıların etkisiyle Euro bölgesindeki ülke ekonomilerinin gelişmelerinin zayıf seyretmesi ve küresel boyuttaki toparlanmanın emek piyasalarına yansımaması global ölçekte ekonomilerdeki toparlanma sürecinin sürdürebilirliği açısından risk oluşturmaya devam ettiğini göstermiştir..
>> Bu gelişmeler ışığında özellikle ekonomik büyümede güçlü iç talep koşullarının devam etmesi, yabancı sermaye girişlerinin artması yurt dışı enerji ve maden piyasalarında oluşabilecek yukarı yönlü fiyat hareketleri orta vade de enflasyonun hedeflenen seviyelere ulaşmasında başlıca riskleri oluşturabileceği düşünülmektedir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.