Kamerun Bayındırlık Bakanı Bernard Messengue Avom, Türk yatırımcısının Kamerun’a gittiğinde iş yapmak için çok uygun bir ortam bulacağını belirterek, ”Türk yatırımcılara şöyle seslenmek istiyorum: Kamerun, Orta Afrika’ya açılan bir kapıdır” dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Avom ve beraberindeki heyet, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen görüşmeler kapsamında Türk işadamları ile bir araya geldi.

Avom, Kamerun’un özellikle altyapı anlamında büyük ihtiyaçları olduğunu belirterek, Türk iş adamlarını yatırım yapmaları için beklediklerini söyledi.

Otoyol, enerji, demir, petrol ve elmas gibi madencilik konusunda Kamerun’un büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çeken Avom, ”Bizde bir yatırım yasası var. Bu yasa, yatırımcılara vergi muafiyetleri sunuyor. Yabancı yatırımcıların yerleşmesi için imkanlar sunuyor. Türk yatırımcılara şöyle seslenmek istiyorum, Kamerun, Orta Afrika’ya açılan bir kapıdır. Kamerun’dan giriş yaptığınızda 100 milyonluk bir nüfusa hitap ediyorsunuz. Orta Afrika’nın ekonomik açıdan en büyük ülkesiyiz. Türk yatırımcısı ülkemize geldiğinde iş yapmak için çok uygun bir ortam bulacak” diye konuştu.

Avom, Türkiye ile ilişkilerin geliştiğini ifade ederek, gelecek dönemlerde Kamerun Cumhurbaşkanı’nın da Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildirdi.

DEİK Türk Afrika İş Konseyleri Başkan Yardımcısı Zuhal Mansfield da dünyanın ekonomik açıdan istikrara kavuşması için Afrika’ya ihtiyacı olduğunu dile getirerek, ”Afrika ihmal edilmemelidir” dedi. İşadamları ile buluşmadan önce heyetin Marmaray Projesi?ni incelediklerini belirten Mansfield, Kamerun’un inşaat sektörünün yanı sıra, denizcilik alanında da yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu örneğin, orkinos çiftliklerinin buraya taşınabileceğini ve Kamerun’un bunun için çok iyi bir yer olduğunu ifade etti.

”Bugünkü toplantımızdan yarım milyar dolarlık bir iş bağlantısı yapılmasını bekliyoruz” diyen Mansfield, Kamerun’un sıfırdan kurulabilecek bir ev gibi düşünülmesi gerektiğini bildirdi.

Mansfield, ”Kamerun Orta Afrika’ya deniz bağlantısı sağlayan Orta Afrika’nın en işlek ve büyük limanına sahip. Dolayısıyla Orta Afrika’ya açılmamızda önemli bir kapı olarak görmeliyiz. Kamerun ile ticaret hacmimiz 71 milyon dolar düzeyinde…” diye konuştu.

Bugün Afrika ile ticaret hacminin yaklaşık 16 milyar dolar olduğunu dile getiren Mansfield, Türk müteahhitlerinin Afrika’da üstlendikleri projelerin bedelinin ise 34 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Ekşioğulları 200 milyon dolara imza atacak

Ekşioğulları İnşaat Endüstri Ticaret A.Ş Genel Müdürü Abdullah Erenay da 2003’ten beri Afrika pazarında faaliyet gösterdiklerini, Nijerya’da 185 milyon dolarlık otoyol ihalesini aldıklarını ve o zamandan beri Nijerya’da çeşitli projeleri yürüttüklerini ifade etti.

Nijerya pazarında büyümeyi hedeflediklerini ve inşaat pazarından büyük oranda pay almak istediklerini vurgulayan Erenay, ”Kamerun’un başkenti Douala’da bir nehir üzerindeki köprü işine ilgi duymaktayız. 200 milyon dolarlık projenin ihalesine girmek istiyoruz” diye konuştu.

Erenay, Afrika pazarlarında önemli unsurun finansman olduğuna dikkati çekerek, finansmanı sağlam olan işlerde Türk firmalarına çok büyük fırsatlar olduğunu söyledi.

Yol inşaatları alanında faaliyet gösteren Platin İnşaat’ın Sahibi Şakir Bilgiseven de inşaat sektörünün haricinde de yurt dışında dış ticaret alanında farklı işler de yapmak istediklerini belirterek, Kamerun’dan pamuk ve keresteyi Türkiye’ye getirme planlarının olduğunu bildirdi.

Bilgiseven, Kamerun’a Brezilya’dan çimento ve Türkiye’den inşaat demiri göndermek istediklerini dile getirerek, ”Kamerun’da toplamda 70 milyon dolar tutarında 61 ve 71 kilometre olmak üzere iki yol yapım ihalesiyle ilgileniyoruz” dedi.

Kamerun’da sosyal projelerinin de olduğunu dile getiren Bilgiseven, Kamerun’a gönüllü doktorlardan oluşan bir Sahra Hastanesi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

One thought on “Kamerun, Türk yatırımcıların Orta Afrika’ya açılan kapısı olmaya aday”

  1. Türk-Kamerun İş adamları Derneği TURCABA Kamerun’un Başkenti Yaoundé’de kurulmuş ve Mart-2008’den bu yana faaliyetlerine başarı ile devam etmektedir. Türk yatırımcı ve iş adamlarının bu ülke ile ilgili doğru bilgilere ulaşmasında, ilişkilerinde, buradaki temaslarında TURCABA yanlarında olacaktır. Daha fazla bilgi için info@turcaba.org adresine yazabilir, http://www.turcaba.org sitesine bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın