İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin ilk Jeopark projesi Kızılcahamam Çamlıdere’de açılacak

Türkiye’nin ilk Jeopark Projesi olma özelliğini taşıyan ‘Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark ve Jeoturizm Projesi’ için geri sayım başladı. 23 milyon yıl öncesinden bugüne kadar gelen jeolojik oluşumların yer aldığı 23 istasyondan oluşacak ‘Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark  ve Jeoturizm Projesi’nin 5 istasyonu (bazalt sütunları) Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kızılcahamam’a gelişinin yıl dönümü olan 16 Temmuz 2010’da Kızılcahamam Festivali etkinlikleri çerçevesinde açılacak.

Kızılcahamam dünya çapında bir adım atmaya hazırlanıyor

Kızılcahamam, dünya üzerinde şu ana kadar sadece Çin’de Pekin, Malezya’da Langkawi, Almanya’da Osnabrück, İngiltere’de Belfast ve Fransa’da Saint Benoit’da bulunan Jeoparklar arasında Türkiye’nin adını yazdırmaya hazırlanıyor.

Sadece Türkiye’nin değil dünya tarihine de dev bir adım olarak nitelendirilen proje ev sahipliği yapmaya hazırlanan Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal, “Projenin hakettiği değere ulaşması için var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece belediye olarak değil tüm Kızılcahamam halkıyla beraber tek yürek olduk. Bu kadar önemli bir projenin Atatürk’ün Kızılcahamam’a gelişinin yıldönümünde startının vermenin de anlamı bizim için büyük oldu.

Herkesi Jeopark bazaltlarının açılışına ve Kızılcahamam Festivali etkinliklerine davet ediyorum” diye konuştu.

İlk hedef olarak 5 jenosit alanının açılması beklenen projede yer alan her istasyon yaklaşık olarak 2 kilometrekarelik alanı kapsıyor. Ülkemize turizm açısından oldukça ciddi bir katkıda bulunması beklenen projenin yaklaşık olarak 1 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin bu, ilk Jeopark projesinde bölgenin bir turizm merkezi haline getirilmesi, ülke ekonomisine katkı, ülkemize turizm aracılığıyla döviz girdisi sağlanması, geniş halk kitlelerinin yerbilim ve çevre konularında eğitimi, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, Jeolojik mirasın gelecek kuşaklar için korunmaya alınması öncelikli hedefler olarak göze çarpıyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın