İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KOBİ’lerin kesinlikle kaçırmaması gereken Avrupa Birliği hibe programları

Avrupa Birliği hibe programları, projesi olan KOBİ arıyor. Halihazırda açık bulunan ve son başvuru tarihi 4 Mart olan “KOBİ’ler İçin Doğu Ortaklığı Hibe Programı” Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Ukrayna, Moldova ve Belarus’ta KOBİ’leri güçlendirmeyi, bunların bölgesel ve uluslararası pazarlara ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor. Toplam bütçesi, 7 milyon Euro olan KOBİ’ler için Doğu Ortaklığı Hibe Programı’na, ulusal veya bölgesel, uluslararası (hükümetler arası) kuruluşlardaki ilgili kamu idareleri gibi örgütlerin belirli türleri ile yatırım promosyon ajansları, ticaret ve sanayi odaları, ihracatı teşvik kurumları, ihracat promosyon ajansları, KOBİ temsilcisi kuruluşlar, iş veya meslek kuruluşları başvurabiliyor.

Avrupa Birliği projelerine danışmanlık hizmeti sunan Ateş Organizasyon & Danışmanlık Firması Direktörü Hande Güneykaya, KOBİ’lerin AB projelerinden haberdar olmadıklarını hatırlatarak, “Bu noktada Türkiye?deki kurumlara tek bir görev düşüyor: Araştırmak, hedef belirlemek ve proje üretmek. Bu alanda danışmanlık hizmeti almaları da mümkün olduğuna göre, gerçekleştirmek istedikleri, hayal ettikleri projeler için harekete geçmenin tam zamanı” diyor.

Hande Güneykaya’nın bir uyarısı da yanlış bilgilere karşı. “Kulaktan dolma haberler ile fikirlerimizi şekillendirmek, neye inanıp, kime güveneceğimizi aklımızda kalan bilgi kırıntıları doğrultusunda seçmek açıkçası alacağımız kararlar ve bu kararların hayatımıza etkileri konusunda pek olumlu sonuçlar doğurmayabilir” diyen Güneykaya, “Avrupa Birliği sözkonusu olduğunda da maalesef, zihnimizdeki bilgiler çoğunlukla aklımızda kalan ve doğruluğundan emin olmadığımız parçalardan oluşmakta. Bu alanda araştırma yaparak, kendi bilgi havuzumuzu oluşturmaya ayıracak vaktimiz olmadığından ötürü AB üyeliği, AB standartları, AB programları gibi başlıkların altını genellikle okuduklarımız, dinlediklerimiz ile doldurmaya devam ediyoruz. Halbuki, Avrupa Birliği ülkemize üyelik öncesi süreçte sürekli olarak farklı alanlarda destek sunmakta. Eğitim, istihdam, bilişim, tarım, kültür-sanat gibi pek çok başlık altında yayınlanan çağrılar vasıtasıyla Türkiye?ye maddi destek sağlayan Avrupa Birliği programları, 7?den 70?e her kesimi ilgilendiren projelere imza atılmasına önayak oluyor” diye konuşuyor.

Ateş Organizasyon & Danışmanlık firmasının www.atesorganizasyon.com/danisman sitesinde “KOBİ’ler İçin Doğu Ortaklığı Hibe Programı” hakkında detaylı bilgiler sunduklarını belirten Hande Güneykaya, KOBİ’leri ilgilendiren ve halen açık olan hibe programlarının “Yenilik Transferi” ve “Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı” olduğunu hatırlatıyor.

Bilindiği gibi, tüzel kişilik sahibi tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlar, eğitim kurumları ile KOBİ, STK ve yerel idarelerin başvurduğu Yenilik Transferi (transfer of innovation), hedef kitle ya da sektör için yenilikçi eğitim araçlarını ve imkanlarını kazandırmayı amaçlıyor. Bu proje, mesleki eğitim öğretimi geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla LdV ya da başka yenilikçi proje sonuçlarının yeni ülkelere, bölgelere ya da sektörlere transfer edilmesi amacıyla hazırlanan çok ortaklı projelerden oluşuyor. Proje başına maksimum 150 bin Euro ile minimum 37 bin 500 Euro arasında hibe veriliyor.

Son başvuru tarihi 22 Mart 2010 olan “Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı”nın toplam bütçesi ise 2 milyon 200 bin euro. Proje başına 50 bin euro ile 175 bin euro hibe veriliyor. Projanin amacı, potansiyel faydalanıcıların daha iyi bilgi edinmelerini sağlamak, AB politikası ve uygulamalarını daha iyi anlamaları için onlara imkan tanımak olarak belirtiliyor. Ayrıca üye ülkelerde ve Türkiye?de balıkçılıkla birlikte, tarım, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı sektörlerinde yer alan sivil toplumun tüm failleri arasındaki deneyimin karşılıklı değişimini sağlamak, temasları güçlendirme vasıtasıyla katılım için hazırlanmak.

Hande Güneykaya, en son “Kültür ve Sanat Hibe Programı”nın açıldığını hatırlatarak, proje hazırlama süresini dikkate alarak, son başvuru tarihinin 3 Mayıs 2010 olduğunun altını çiziyor. Güneykaya, “Kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren, çalışma alanında kültür ve sanat etkinliklerine yetkili olan sivil toplum kuruluşları, en az 1 Avrupa Birliği üyesi ülkeden ortak ile birlikte başvuruda bulunabilirler” diyor. Ağ kurma faaliyetlerini ve sürdürülebilir ortaklıkları teşvik etmek, farkındalık arttırma, diyalog ve karşılıklı anlayışı kolaylaştırmak; yaratıcı fikirleri, girişimleri ve eserleri teşvik etmek gibi amaçları olan “Kültür ve Sanat Hibe Programı”nda minimum 50 bin, maksimum 150 bin Euro hibe destek var.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın