İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KOBİDER: Türkiye ekonomik yönden Almanya’dan daha mı ileri?

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, “AB’nin en önemli ekonomisine sahip ülkelerin başında gelen Almanya, vasıflı insan açığı sorununun giderilmesi konusunda hükümetin vakit kaybetmeden sorunu çözümü için bütçeden 40 milyar avro ayırdığı basına yansımıştır. Türkiye ise katsayı farkı ile mesleki eğitimi engellemektedir. Ülkemizde gelişmiş ülkelerden geri kalmamak için 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılında katsayı sorununu tamamen ortadan kaldırması halinde meslek okullarına talep artacaktır ve bu sayede işsiz gençlerin sayısında düşüş olacaktır” dedi.

Almanya’ya daha fazla vasıflı insanın gelebilmesi için hükümet şartlarda iyileştirme yaparken bizim ülkemizde nitelikli eleman yetişmesinin membası olan meslek okullarına karşı haksızlık edilmemeli. Türkiyenin kendisini dışlamaması gerektiğini ve gittikçe azalan kalifiye eleman nedeni ile meslek okullarına muhtaç olduğunu belirten Özgenç, sosyal sistemlerin gelecekte de sağlam kalabilmesi için vasıflı insanların yetiştirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Meslek liseliler hiç bir şeyden çekmediler katsayıdan çektikleri kadar

Özgenç, “Meslek liselilerin aleyhine uygulanan kat sayı engeli sebebiyle söz konusu okullarda öğrenci sayıları giderek düşmektedir. Oysa mesleki okullarda katsayı engeli kaldırılmalı, meslek liselerinin teşviki için ek puanlar verilerek bu okullar cazip hale getirilmelidir. İlköğretim mezunlarının, meslek lisesini tercih etmesi sağlanmalı. Ve meslek liselerinde de gerçek anlamda mesleki eğitim verilmelidir” diyerek sözlerini sürdürdü.

KOBİDER Başkanı, “İşdünyası olarak bizler meslek liselerinin sayısının arttırılması gerektiğini önemle vurguluyoruz. Batı ülkelerinde liselerin yüzde 70’i meslek lisesi, yüzde 30’u düz lise. Türkiye?deki durum ne hikmetse bunun tam tersi. Oysa Türkiye?de sanayinin meslek sahibi olarak yetiştirilmiş kalifiye elemana büyük ihtiyacı var” dedi.

Meslek okullarının önünü açmak ülkenin önünü açmaktır

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında hedeflenen 500 milyarlık ihracat rakamına ulaşabilmek için  yerli üretime önem vermelisini ifade eden Özgenç, bunu başarılması halinde  her yıl mezun olan 750 bin civarındaki gence iş imkanı bulunulabilir. Dolayısıyla kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için eğitime yatırım yapılmasını ve meslek liselerinin cazip hale getirilmesine vurgu yaptı.

Özgenç, “Ülkemizde mesleki ve teknik eğitim sisteminin, sanayi ve hizmet sektörleri için yüksek nitelikli ara kademe insan gücü yetiştirmesine ihtiyaç vardır. Bu amaçla meslek okullarının kalitesinin iyileştirilmesi, meslek okulu-istihdam ilişkisinin etkin şekilde kurulması ve mezunların iş hayatına atılmalarının desteklenmesi gereklidir.Meslek okullarının siyasete alet edilmemesi, bu meselenin siyasi polemiklerden arındırılarak ve ülkenin insan kaynağı ihtiyacı göz önünde tutularak ele alınmasının gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın