İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşsizlik çift hanelerde, ilan sayan kariyer siteleri ise istihdam atışı olduğu iddiasında

issizlik-8Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı şubat döneminde 2 milyon 825 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise aynı ayda yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. Bununla beraber, insan kaynakları platformları, “iş ilanları”nı kriter alarak “istihdam artışı” olduğu iddiasıyla açıklamalar yapıyor. “15. yılını kutlayan Türkiye’nin ilk ve en büyük insan kaynakları platformu” olduğunu belirten Kariyer.net,  istihdam endeksi verilerini “İstihdam yılın ikinci çeyreğine hızlı girdi” diye duyurarak, 2014’ün Nisan ayında yayınlanan yeni iş ilanları sayılarında, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11 oranında artış yaşandığını öne sürdü. 

Resmi veriler…

Bilinidiği gibi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin “Hanehalkı İşgücü İstatistikleri” açıklandı. Buna göre Şubat 2014 döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı, 24 milyon 999 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 44,1 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 55 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 19 milyon 944 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 20,2’si tarım, yüzde 21,4’ü sanayi, yüzde 7’si inşaat, yüzde 51,3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.

İşsiz sayısı 2 milyon 825 bin kişi

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı şubatta 2 milyon 825 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,6, kadınlarda ise yüzde 11,5 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,1 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 17 iken, 15-64 yaş grubunda ise yüzde 10,3 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan azalışla yüzde 9,1 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Hanehalkı İşgücü İstatistikleri, Şubat 2014” sonuçlarına göre, işgücü nüfusu 27 milyon 824 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 49,1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70, kadınlarda ise yüzde 28,7 oldu. Yılın ilk çeyreğinde toplam kamu istihdamı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak 3 milyon 349 bin olarak gerçekleşti.

Arttı mı azaldı mı?

Bununla beraber, Kariyer.net istihdam endeksi verileri, istihdamın 2014 yılının ikinci çeyreğine artışla başladığı şeklinde… Endeks verilerine göre 2014’ün Nisan ayında yayınlanan yeni iş ilanları sayılarında, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11 oranında artış yaşandı. Yılın ikinci çeyreğine girerken 2014 Nisan ayı istihdam rakamlarını yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “istihdamda yaşanan istikrarlı artışın” sürdüğünü iddia ederek, “Rakamlar, istihdamda artışın devam ettiğini ve genel istikrar havasının sürdüğünü; buna paralel olarak istihdam artış hızının yükseldiğini gösteriyor” dedi.

10 sektör rekor ilan sayısına ulaştı

İş ilanı yayınlarını kriter alan Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre Nisan ayında toplam 16 bin 265 yeni iş ilanı yayınlanırken; yaklaşık 56 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu. Yusuf Azoz, hemen hemen tüm lokomotif sektörlerde bir önceki aya göre önemli artışlar olduğunu vurgulayarak, Yapı, Sağlık, Otomotiv, Tekstil, Turizm, Bilişim, Üretim, Hizmet, Elektrik&Elektronik ve Ticaret sektörlerinin Nisan ayında başvuru yapılan ilan sayılarındaki rekorlarına dikkat çekti.

İstihdam endeksi verilerine göre Nisan ayında toplam 56.431 ilan başvuru aldı. En çok iş fırsatı sunan sektörler, başvuru yapılan ilan sayılarına göre ise şöyle sıralandı: “Tekstil 6803, Yapı 6475, Sağlık 5091, Bilişim 4962, Üretim 4750, Hizmet 4413, Turizm 4236, Ticaret 3256, Otomotiv 3118 ve Elektrik&Elektronik 2901.”

Sağlık sektörü 3’üncü sıraya yerleşti

Her ay düzenli olarak yayınlanan Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre, en fazla istihdam sağlayan ilk 3 sektör sıralamasında Yapı, Tekstil ve Bilişim sektörlerinin genel olarak zirvede yer aldığını belirten Azoz, “Bilişim sektörü, Nisan ayında 3. sıradaki yerini yeni iş ilanları sayısında % 33’lük bir artış performansı sergileyen sağlık sektörüne bıraktı. Sağlık sektörünün önümüzdeki dönemlerde, hız kazanan Anadolu’daki yatırımlarla ile beraber önemli istihdam potansiyeli yaratması bekleniyor” dedi.

Yapı ve üretim sektörleri rekora koştu

Nisan ayı endeks verilerinde Üretim sektörü yüzde 20’lik artış oranıyla dikkat çekti. Rekor iş ilanı sayılarına ulaşan Yapı ve Üretim sektörlerinin rakamlarını yorumlayan Azoz, “Bu dönem içerisinde Yapı sektörünün başvuru yapılan toplam 6475 ilanla iş imkanı sunduğunu görülüyor. Üretim sektöründe ise toplam 4750 ilanla iş fırsatı doğdu. Her iki sektörden gelen artış rakamları beraberinde mühendis ve tekniker pozisyonları için yaşanan talepte de önemli bir artış meydana getirdi” diye konuştu.

İş fırsatlarının yüzde 66’sı İstanbul’da

Kariyer.net İstihdam Endeksi’nin aylık en çok iş fırsatı sunan ilk 20 şehir listesinde, ekonomik ve ticaret potansiyeli ile İstanbul, zirvedeki yerini korumaya devam ediyor. İstanbul’da Nisan 2014’te Anadolu ve Avrupa olarak başvuru yapılan ilan sayısı toplam 37 bin 264. Mart ayına göre artış oranlarına bakıldığında ise Tekstil sektöründeki artışa paralel olarak Diyarbakır’da yüzde 63’lük, Denizli’de yüzde 47’lik artışlar dikkat çekiyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın