İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

IRAK’IN TON BAŞINA UYGULADIĞI 60 DOLARLIK VERGİ UN İHRACATINI ZORA SOKUYOR

2017 yılında 3.6 milyon ton un ihracatıyla 1 milyar 100 milyon Dolar gelir sağlayarak, 6 yıldır Türkiye’nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sağlayan TUSAF, her yıl olduğu gibi bu yıl da “TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi”ni düzenliyor. Antalya Belek Kaya Palazzo Golf Resort’te 9 Mart Cuma günü başlayan ve 11 Mart Pazar gününe kadar devam edecek kongrenin bu yılki konusu, “Buğday ve Ekmeğin Aşkı: Un”. Un sektörüyle alakalı dünyada düzenlenen ilk 10 kongrenin içerisinde yer alan, yerli ve yabancı yaklaşık 1000 delegenin ağırlandığı kongrenin açılışını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Yardımcısı Fait Yavuz ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu yaptı.

Kongrenin açılışını gerçekleştiren TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “Federasyonumuz 15 yıldır çalışmaktadır. Türkiye’nin 66 ilinde faaliyet gösteren 544 aktif un sanayicisi, ürettiği 20 milyar TL’lik gayrisafi milli hasıla ile ülkemizin en büyük tarımsal sanayi sektörlerinden biridir. 544 sanayicinin 500’den fazlasının 3 büyük şehrin dışında kalması, sektörümüzün Anadolu’yu desteklediğini göstermektedir. Ayrıca ihracata 1 milyar Dolarlık katkı sağlayarak 6 yıldır ülkemizin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasını sağlamaktayız. Ülkemiz, dünya un ihracatının yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiriyor. Ancak belirtmeliyim ki, Irak Merkezi Hükümetinin, diğer menşeiler için uygulamayıp Türk menşei gıda ürünlerine uyguladığı ton başına 60 usd’lik vergi, 2018’de ihracatın muhafaza edilmesini imkansız kılmaktadır. Bu konuda başta ekonomi bakanlığı olmak üzere, ilgili bakanlıklarımızın desteği, sadece un sanayisi için değil, Türkiye’nin 3. büyük ihracat pazarı olan Irak’a ihracat yapan tüm ihracatçılarımız için hayati önemdedir” dedi.

Buğday fiyatını Chicago Borsası değil, yerel borsa belirleyecek

Konuşmasında lisanslı depoculuğun önemine de dikkat çeken Ulusoy, şu anda 1,8 milyon tonu aşan kapasitenin, kuruluş izni alan firmaların da tamamlanmasının ardından 9 milyon tonu aşmasıyla, Türkiye’de tarım ürünleri piyasasında devrim niteliğinde bir değişim yaşanmış olacağını söyledi. “Artık buğday fiyatlarının Chicago Borsası’nda değil, ürün ihtisas borsalarında belirlenecek” diyen Ulusoy, 2 yıldır süren çalışmalar sayesinde Ekonomi Bakanlığı’nın da etkisiyle Bosna Hersek’ten vergisiz un konusu da ortadan kaldırıldı.

Kişin başına 1 ekmek israf ediliyor

TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy’dan sonra konuşma yapan TOBB Başkanı Fait Yavuz, geleceğin tarımda olduğuna dikkat çekerek, “Fiyatı yükselen 2 kalem var: Gıda ve enerji. Tarıma yatırım yapan kazanır. Diyet un gibi çeşitlerle sektörü karlı hale getirmemiz gerekiyor. Unutmamak gerekir ki, teknoloji olmadan yaşanır ama gıda olmadan yaşanmaz” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise “Türkiye 2017 yılında yüzde 7,5 büyüme gerçekleştirecektir. 2018 yılında da bu büyüme trendini devam ettirecektir. İhracatımız 2017 yılında 10,2, 2018 Şubat ayında ise yüzde 9 arttı. Buğday, ilk olarak Anadolu’da 11 bin yıl önce bulunmuştur. Buğdayın anavatanı Anadolu’dur” derken, tarımdaki istihdamın arttırılmasının işsizliğin düşürülmesinde büyük önem arz ettiğini ifade etti. “Tarımsal kalkınma diğer sektörlerin büyümesini teşvik ediyor. Son 50 yılda tarımsal ticaret 3 kat büyümesine rağmen, tarımsal alanlar küçüldü. Bizim ekilen alanları büyütmemizden ziyade, verimi arttırmamız gerekiyor.” diyerek, Irak hükümetinin uygulamış olduğu tarife dışı gıda kotasını çözmek için nisan başında Irak hükümetiyle masa başına oturacaklarını söyledi. Özellikle un sanayicilerinin Afrika sektöründeki başarısına dikkat çeken Tüfenkçi, kişi başına 1 ekmeğin, gramaj bazında ise 226 gram ekmeğin israf edildiğini söyleyerek ekmek israfının önüne geçmenin birinci öncelikleri olduğunu ifade etti.

Açılışın son konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba da bakanlığın tohum alanındaki çalışmalarından ve ALO 180 hattıyla fırın denetimlerini arttırdıklarını dile getirdi. TUSAF’ın Afrin Harekatı nedeniyle Mehmetçik Vakfı’na yaptığı 100 bin TL’lik bağışla birlikte kongrenin açılışı gerçekleşti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın