İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Genç işadamlarının beklentisi: Yurtiçi satışlar artacak, yatırımlar hızlanacak

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), üyelerinin nabzını tutan Ekonomik Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. 2010 yılında yatırımlarını sürdüren TÜGİAD üyeleri, 2011 yılında yurt içi satışlardaki artış beklentisine bağlı olarak bu yatırımları artıracak.

TÜGİAD, 2010 yılı ekonomik performansını değerlendirerek, 2011 yılı beklentilerini ortaya koyan Ekonomik Beklenti Anketini açıkladı. Anket sonuçlarına göre, 2010 yılında bir önceki yıla göre başarılı bir dönem geçiren TÜGİAD üyeleri, 2011 yılında dünya ekonomisinin küresel krizin etkilerini atlatmak konusunda zorlanacağını ön görüyor. TÜGİAD?ın 2011 yılına ilişkin öngörüleri ise şöyle şekilleniyor:

Büyüme: Yüzde 4.5 ? 5.0

Yıl sonu enflasyon: Yüzde 6.5 – 7.0

Dış ticaret açığı: 75 milyar dolar

Cari açık: 50 milyar dolar

Yılsonu dolar kuru beklenti: 1.55 TL

TÜGİAD üyelerinin yüzde 69?u satışlarını artırdı

2010 yılında yurtiçi satışlarında ve ihracatta büyüme kaydeden üyeler, verimlilik artışına ağırlık verdi. İç talepteki toparlanmanın küresel kriz öncesindeki performansın da üzerine çıkmış olması, 2010 yılındaki canlı iç talepten üye şirketlerin olumlu etkilendiğine dair verileri teyit ediyor. Üyelerin yüzde 69?u satışlarını arttırdıklarını belirtirken, sadece yüzde 11?i şirketlerinde yurtiçi satışların azaldığına işaret etti. İhracatta daha sınırlı bir büyüme kaydeden üyeler, yurt dışı satışlarda değerli TL ve Euro-Dolar paritesinde yaşanan dalgalanmalardan ve AB pazarındaki daralmadan olumsuz etkilendi.

Yatırımlar hız kesmedi

Anket sonuçlarına göre, TÜGİAD üyelerinin yüzde 69?u, 2010 yılında yeni yatırımlar gerçekleştirdi.

Üyeler tarafından gerçekleştirilen yatırımlarda ilk sırayı yeni bina, farika ve arsa yatırımları alırken, bunu üretim teknolojisini yenileme amaçlı yatırımlar izledi. Rekabetin getirdiği her türlü yeniliğe açık ve hızlı reaksiyon gösteren yapılara sahip olduklarını gözler önüne seren üyeler, kapasite artırımı, Ar-Ge ve insan kaynakları alanlarında da yatırımlar gerçekleştirdi. Küresel kriz döneminde artan işsizlik konusunda geçtiğimiz yıl başlayan iyileşmeye paralel olarak 2011?de de istihdam artışı yaşanacağını öngören üyelerin yüzde 64?ü yeni eleman alımı yapacak. TÜGİAD üyelerinin bir bölümü ekonomide ve özellikle döviz kurlarında belirsizliğin sürdüğü gerekçesiyle yatırım kararı almazken, üyelerin yüzde 81?lik büyük bir bölümü 2011?de yatırım yapacaklarını belirtiyor.

2011 daha iyi geçecek

Makro ekonomiye yönelik beklentileri de sorulan TÜGİAD üyeleri, 2011 yılının en önemli ekonomik sorununu işsizlik, en önemli riskini ise cari açığın finansmanı olarak kaydetti. 2011 yılının 2010?dan daha iyi geçeceğini düşünenlerin oranı yüzde 70 olurken, yüzde 39?u 2011 yılında 4-5 aralığında bir büyüme, yüzde 37?si 5-6 aralığında bir büyüme öngörüyor.

Hükümetin ?Girişimcilik Politikası? olmalı

Girişimciliğin bir kariyer fırsatı olarak değerlendirilebilmesi için eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini belirten TÜGİAD üyelerine göre, Türkiye?de girişimciliğin geliştirilmesi açısından hükümetin öncelikli gündem maddelerinin, eğitim, genç işsizlik, mikro finansmana erişim ve yönlendirme ile yasal mevzuatların yapılandırılması olması gerekiyor. Mevcut girişimcilerin memnuniyetlerinin artırılmasının yeni girişimcilerdeki tedirginliği gidereceğine inanan üyelere göre, vergi yükünün azaltılması, sermaye ve finans kaynaklarına ulaşılmasında büyük işletmeler lehine olan adaletsiz düzenlemelerin de değiştirilmesi gerekiyor. Eğitim sistemine girişimcilik derslerinin eklenmesini isteyen üyeler, genç girişimcileri destekleyen proje yarışmalarının da yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kamu alacaklarının yapılandırılması düzenli mükellefe haksızlık

Siyasi istikrarın korunması, Türkiye?nin uluslararası alandaki kredibilitesinin artması, bürokrasinin azaltılması ve yasal çerçevenin istikrara kavuşturulmasıyla uluslararası sermaye girişinin artacağını vurgulayan üyelerin yüzde 85 ile çok büyük bir kısmı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının, devlete borcunu düzenli ödeyen mükellef açısından haksızlık olduğunu düşünüyor. Yüzde 93?ü ise devlete vergi borcunu düzenli olarak ödeyen mükellef açısından bir vergi indirimi düzenlemesi olması gerektiğine inanıyor.

Seçim sonrası tek partili iktidar tablosu

TÜGİAD Beklenti anketine cevap veren üyeler, bu yıl yapılacak genel seçimlerin ekonomi açısında da büyük önem taşıyacağına dikkat çekiyor. Üyelerin yüzde 46?sı seçim sürecinde siyasi gerginlik olacağını ancak bunun ekonomiyi etkilemeyeceğini belirtirken, olası gerginliğin ekonomi etkileyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 30. Genel seçim sonrası tek partili bir iktidarın olacağı öngörüsünde bulunan üyeler, uluslararası politikanın dış ticaret ve enerji politikalarına paralel yürütülmesini talep ediyor. AB ile ilişkilere ve tam üyelik müzakerelerine ağırlık verilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 18?de kaldı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın