İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çelik binalar 5 kat daha hafif ve dayanıklı 

17 Ağustos depremi, Türkiye’de binaların güvenliğinin sorgulanmasına neden oldu. 17 Ağustos depreminde 17 bin 480 vatandaşımız hayatını kaybetti, 23 bin 781 kişi yaralandı, 505 kişi ise sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 iş yeri de hasar gördü. Deprem kuşağında bulunan Türkiye’nin can ve mal kayıpları yaşamaması için güvenli binalar inşa etmesi gerekiyor. Bu noktada en dayanıklı çözümü, esnekliği ve hafifliği ile çelik binalar sunuyor.

Nüfusunun yüzde 95’i deprem kuşağında yaşayan Türkiye’de depremle mücadelede yapı güvenliğinin son derece önemli olduğunu belirten Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren şunları söyledi: “Çelik binalarda, yoğun olarak çelik boru ve profil kullanılıyor. Kullanılan çelik boru ve profiller; yüksek dayanımı, esnekliği ve hafifliği sayesinde depreme karşı en dayanıklı inşaat malzemeleri arasında yer alıyor. Taşıma kapasitesinin ağırlığına oranı en yüksek malzeme olan çelik sayesinde güvenli binalar inşa etmek mümkün. Çeliğin hafif olması, aldığı darbelere kırılmadan karşı koyabilmesini sağlıyor. Depremin şiddetini binada azaltacak tek unsurun yapının hafifletilmesi olduğu düşünüldüğünde, çeliğin yapı güvenliği için önemi daha net ortaya çıkıyor. Çünkü yapının kütlesi ne kadar büyük olursa, depremin üzerinde uygulayacağı kuvvet de o kadar büyük olacaktır. Çelik binalar betonarme yapılarla kıyaslandığında yaklaşık 5 kat daha hafiftir. Bu da binaya deprem yüzünden gelen yükün, 5 kat daha az olması anlamına geliyor.”

Çelik yapıların her projede uygulanabileceğini belirten ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren; “Çelik, sadece konut projeleri için değil okul, öğrenci yurtları, hastaneler, kamu binaları vb. gibi birçok proje için güvenli ve ideal şartları sağlıyor. Kentsel dönüşümle yeniden yapılacak binalarda çelik teknolojisinin kullanımı ülkemizin geleceği için çok önemli bir yatırım olacak. Yeni yapılacak binalarda eğer çelik tercih edilirse depreme karşı daha güvenli binalara sahip olabiliriz. Çeliğin aynı zamanda tamamen geri dönüştürülebilir ve enerji tasarrufu sağlayan özellikleriyle de çevreyi korumak mümkün” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın