İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bank Asya: “Şube sayısı 300’e, ATM sayısı bine çıkacak”

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, bu yılın ilk yarısında Bank Asya olarak aktiflerde yaklaşık yüzde 20, toplanan fonlarda yüzde 15, kredilerde ise yüzde 21’lere yakın artış yakaladıklarını belirtiyor. Bu yıl içinde 29 şube açan ve yılsonuna kadar 21 yeni şube daha açarak toplam şube sayısını 300’e çıkartmayı hedefleyen banka, 840 olan ATM sayısını ise bine çıkaracak. “Bu yıl yüzde 30 büyüme hedefliyoruz” diyen Beyaz, 2013 yılına ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuyor…

Yurtiçi ve yurtdışı borçlanma programınız hakkında bilgi verebilir misiniz? 

2013 ilk çeyreğinde Türkiye’deki ilk özel sektör kira sertifikası ihracını gerçekleştirdik. Burada 125 milyon TL tutarında bir yıl vadeli borçlanma yaptık. Önümüzdeki birkaç ay içinde yeni bir ihraç yapmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bankamız Mart 2013’de uluslararası piyasalardan 250 milyon dolar sermaye benzeri kredi temin etmişti. Böylece Türkiye’de sukuk formatında yapılan ilk ihracı da gerçekleştirmiş olduk. Piyasa şartlarının uygun olması durumunda yılsonuna doğru yeni bir sukuk ihracı daha yapabiliriz.

Yeni ürün ve hizmetleriniz olacak mı? 

Bank Asya olarak son dönemde özellikle KOBİ ve Bireysel Bankacılığa önem verdik. Artık online ve mobil bankacılık gibi servislerimizle de müşterilerimize hizmet veriyoruz. Geçen yıl kurduğumuz Türkiye’nin ilk faizsiz emeklilik şirketi Asya Emeklilik ile bireysel emeklilik hizmeti veriyoruz. Yeni iştiraklerimizden Asya Yatırım Menkul Değerler ise, Türkiye’de bir katılım bankasının sahip olduğu ilk ve tek aracı kurum. Asya Yatırım, “katılım bankacılığı prensipleri” doğrultusunda tüm müşterilerimize sukuk ihraçları, halka arz, birleşme ve satın alma ile hisse senedi alım satımına aracılık hizmeti veriyor. Öte yandan portföy yönetim şirketi kurmak için çalışmalarımızı hızlandırdık.

Bu yıl hangi alanlarda ne kadarlık bir büyüme öngörüyorsunuz?

Bank Asya olarak 2013’teki kredi ve mevduat büyüme hedefimizi yüzde 25’lerin üzerinde belirledik. Bireysel bankacılıkta yüzde 30, KOBİ bankacılığında da yüzde 30 üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. Ticari ve kurumsal segmentlerde ise kontrollü büyüyeceğiz. Bu yıl özellikle dış ticaret potansiyeli bulunan KOBİ’lere ve Anadolu’nun yükselen firmalarına ulaşmayı hedefliyoruz.

Sizce bu yıl bankacılık sektörü ve katılım bankacılığı ne düzeyde büyüyecek? 

Bazı ülkelerde katılım bankalarının sektördeki payları yüzde 30’ların üzerinde. Türkiye’de ise yüksek büyüme sergileyen katılım bankalarının çok uzun olmayan bir zaman sürecinde payının yüzde 10’lara yükselmesi sürpriz olmaz.

İki kamu bankasının katılım bankası kurması gündemde. Bu sektörü ve sizi nasıl etkiler? 

Yalnız kamu değil diğer konvansiyonel bankaların da katılım bankacılığı yapma konusunda düşünceleri var. Katılım bankacılığı lisansı almak için aralarında Körfez sermayesi ve ticari bankaların da yer aldığı bazı grupların BDDK’ya başvuruları olduğunu biliyoruz. Bu açılardan bakıldığında katılım bankacılığı Türkiye’de yükselen bir öneme kavuşmuş görünüyor. Sektörün büyümesi açısından da katılım bankacılığına yeni oyuncuların girmesi gerekiyor.

Para Dergisi

 

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın