İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyüme ve ithalat artışı ilerleyen aylarda cari açık vermemizde etkili olacaktır

ENVER ERKAN –  TERA YATIRIM > Türkiye’de Ekim ayında cari işlemler dengesi, piyasa tahminlerine paralel denebilecek bir seviyede 1,55 milyar USD fazla verdi. Böylece yıllıklandırılmış bazda cari fazla Ekim ayında 4,3 milyar USD seviyesine gelmiştir. İç talepteki durgunluk ile ithalat talebinin azalması etkisi ile beraber bir süre cari fazla dönemi yaşayan Türkiye ekonomisi, cari fazlada zirveyi bulmuş olarak görünmektedir ve bundan sonraki aylarda cari açık kaydedilmesi muhtemeldir.

3Ç19 dönemi ile beraber büyüme bölgesine geçen ekonominin 4Ç19 döneminde daha da fazla ivme kazanması beklenmektedir. 2020’de ise %5 büyüme hedefi belirlenmiştir ve Türkiye ekonomisi yapısı içerisinde artan iç talep, yatırım ve üretim ithalat kalemlerine, özellikle enerji ve ara malı ithalatı tarafına yansıyacağı için yeniden cari açık bölgesine geçilmesi muhtemel olacaktır. İlerleyen aylarda cari işlemler dengesinin tekrar açık pozisyonuna dönmesini bekleriz. İthalatın artması ile beraber dış ticaret açığı artış gösterecek. İhracat tarafında henüz çok güçlü olumsuz sinyaller almasak da, bu tarafta da EUR’nun zayıflığı ve düşük talep başlıca handikaplarımız olacaktır.

Finansman tarafında ise doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Ekim ayında sadece 448 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 2,73 milyar USD net çıkış olduğu görülmektedir. Yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1,67 milyar USD ve 25 milyon USD net geri ödeme gerçekleştirmiştir. Resmi rezervler 1,87 milyar USD artmıştır. Ocak – Ekim 2019 dönemi cari işlemler dengesi 4,82 milyar USD fazla verirken, NHN kaleminin 10 aylık dönemde 2,45 milyar USD net girişe işaret ettiği gözlenmektedir.

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın