İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

II. MEŞRUTİYET’TEN MÜTAREKE DÖNEMİ’NE TÜRKİYE

19. yüzyıl, tüm sıkıntı ve sorunlarıyla Osmanlı modernleşme tarihi, sosyo-kültürel anlamda imparatorluğun en uzun yüzyılıdır.
İkinci  Meşrutiyet dönemi (1908-1918) ise “İmparatorluğun en uzun 10 yılı”dır.
Bu dönemde; Osmanlı  Devleti  Trablusgarp, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı gibi büyük  savaşlar vermiştir. Ardından gelen mütareke süreci ise ciddi askeri-siyasi kırılmaların ve önemli sosyal olayların yaşandığı bir dönemdir.
Bu dönemin sonunda Mustafa Kemal Paşa’nın liderlik ettiği Türk milleti kaderini eline alarak, 1919-1922 yıllarında verilen büyük bir mücadeleyle onurunu ve bağımsızlığını kurtarmış ve yeni bir Türk Devleti kurmuştur!

Prof. Dr. Bülent Bakar beş bölümden oluşan bu çalışmasında, ilk olarak İkinci Meşrutiyet Dönemi’ni ele alıyor. Bu bölümde sırasıyla, İkinci Meşrutiyet’in ilanı, ayrılıkçı bir rum cemiyeti olan Adelfiya Cemiyeti’nin ortaya çıkışı ve Osmanlı Devleti’nde yarttığı etki ve gelişmeler, Birinci Dünya Savaşı öncesinde Marmara Denizi’ndeki dalyan kurma projesi bulunuyor.
İkinci bölümde; ilk olarak Birinci Dünya Savaşı döneminde gelişen olaylar ve bu olayların Türk Basınına yansımaları, sonrasında da  Rusya’ya esir düşen Türk askerlerinin gördüğü muamelelere ilişkin raporlar, mektuplar ve haberler yer alıyor.
Üçüncü bölümünde Türk-Ermeni ilişkilerine değinilen kitabın dördüncü bölümünde sağlık politikalarıı, bulaşıcı hastalıklarla mücadeleler anlatılıyor.
Beşinci ve son bölümde de “Turizm” başlığı altında turizme bakış ve turizm tarihimizdeki idealist ve öncü bir organizasyon olan “Müstakbilîn Cemiyeti” değerlendiriliyor.

II. Meşrutiyet Dönemi, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, Mütareke dönemi, Ermeni meselesi, mülteci meseleleri üzerine araştırmalarda bulunan Prof. Bakar’ın “Esir Şehrin Misafirleri Beyaz Ruslar” adlı kitabı da Tarihçi Kitabevi tarafından yayımlanmıştır.

Prof. Dr. Bülent Bakar, II. Meşrutiyet’ten Mütareke Dönemi’ne Türkiye, Tarihçi Kitabevi, 352 sayfa

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın