İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trump, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nden çekilmesini istedi

ENVER ERKAN > Trump’ın WTO’nun uygulamaları karşısında çok da memnun olmadığı bilinen bir gerçek… Bu hamlenin ülkeyi tamamen bir riske atacağı görüşü dillendirilmeye başlandı bile. Ancak WTO, dünyanın kurulu düzeninin zaten bir parçası ve bu düzen de aslında ABD tarafından 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk, Soğuk Savaş sonrasında ise ikinci defa kuruldu. Trump, WTO’nun ABD’nin çıkarlarını korumada yetersiz kaldığını ve WTO’nun artık dünyanın geri kalanı tarafından ABD’yi mahvetmek amaçlı kurulan bir organizasyon olduğunu düşünüyor. ABD şu anki haliyle dış ticaretteki en memnuniyetsiz ülke konumunda, yani WTO’nun şımarık çocuğu. Bir tarafta Çin’e karşı korumasını artırmak isterken, bir yandan da kendi şirketlerinin büyümesini, kar etmesini sağlamak istiyorlar. ABD’nin birlikten çıkış tehditlerini sürdürmesi küresel ticarete zarardan başka bir şey getirmez. ABD’nin hamlelerinin mutlaka karşılık göreceğini de Çin ve Avrupa’nın tutumundan anlıyoruz. Nitekim WTO’nun işi ticaret açıklarını kapatmak değil, ticaretin serbest bir şekilde yapılabilmesidir.

Tabii şimdiye kadar ciddiye alınan bir iddia değil… Ancak bu aslında Trump’ın da, birçok konuda olduğu gibi, kafasına göre karar alabileceği bir konu değil, eğer iş ciddileşirse Kongre’nin onayı gerekecek. Cumhuriyetçiler’in bile hepsinin destek vereceğini zannetmiyoruz.

Görselde WTO nezdinde ABD’nin anlaşmazlıklarını görüyorsunuz. İlgili ülkelere doğru olan kırmızı oklar ABD’nin şikayetçi olduğu, mavi oklar ise ABD’nin şikayet edildiği vakalar… ABD’nin 117 şikayeti var, buna karşılık 145 defa da şikayet edilmiş. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın