İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eylül ayı işsizlik rakamları açıklandı

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 104 bin kişi azalarak 3 milyon 419 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,7 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %12,8 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile %20 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,8 puanlık azalış ile %10,8 olarak gerçekleşti.

Ekim’de işsizlik oranı %10,6 oldu…

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan,’ın yorumu şöyle:

Türkiye’de Eylül ayında işsizlik oranı, bir önceki aya göre değişmeyerek %10,6 olarak gerçekleşti. Böylece Eylül ayında işsizlik oranı piyasanın beklediği seviyenin hafif altında gerçekleşmiş oldu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise düşmeye devam etti ve geçen aya göre 0,1 puan düşüşle %10,7 seviyesinde gerçekleşti.

Kıyaslanabilir dönemler olan Eylül 2016 – Eylül 2017’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 0,9 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2016’nın benzer döneminde 30 milyon 772 bin kişi olan işgücü, Eylül 2017’de 31 milyon 889 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı da %52,2’den %53,1’e yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %47,4 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise 137 bin kişilik bir artış söz konusudur. Hizmet sektörünün toplam istihdam içindeki payı artarken; tarım ve sanayi sektörünün payının azalmış olduğu görülmektedir. İnşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.

3Q17’de %11,1 ile dünya üzerindeki en yüksek büyüme oranını yakalamış olmamıza rağmen, işsizlik oranını düşürmede aynı şekilde ilerleme sağlayamadığımız görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı halen %20 bandı üzerinde kalmaya devam ediyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış oranlarda düşüş görmekle birlikte, bu büyüme oranları ile kıyasladığımızda düşüşün daha derin olması beklenirdi. Hükümet OVP’de 2017 için %10,8, 2018 için de %10,5 işsizlik oranı bekliyor, bu da tek hanelerin henüz beklenti dahilinde olmadığını göstermektedir. Katılım oranında da önceki dönemlere göre artış gözlenmektedir, bu da işsizlik oranındaki düşüşün sınırlı kalmasına neden olmaktadır.

Ocak ayında ilan edilen istihdam seferberliği kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1,5 milyon kişiye iş sağlandığını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün ilan ettiği, istihdam seferberliğinin ikinci safhası kapsamında işverenlere ek istihdam için maaş, prim ve vergi teşvikleri yapılacak. Gelecek yılın rakamlarına bir nebze olumlu etki yapmasını beklemekle beraber, bu büyüme ortamı için işsizliğin çok yüksek seviyede olduğunu belirtmek gerekir. Ekonomik büyüme, bir verimlilik artışına işaret etmediğinden, mevcut yapıyla işsizlik oranlarının çok yavaş şekilde düşeceğini ve önümüzdeki 3-4 yıl boyunca mevcut seviyelerde salınmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bu bakımdan, yeni istihdam kaynakları yaratılması açısından yapısal reform gerekliliğinin altını bir kez daha çizmek isteriz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın