İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

GLOBAL ENERJİ YATIRIMLARI: SIRADA NE VAR?

Forumda konuşan Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi Direktörü Prof. Carmine Difiglio, IICEC’in düşünce kuruluşu analizini iş dünyası gerçekleriyle harmanlayan bir araştırma enstitüsü olduğunu belirterek, “Çalışmalar ve hükümet politikaları, sektörün sürdürülebilir uygulamaları tarafından desteklenmediği sürece sağlam enerji politikaları sağlamayacaktır” dedi. Prof. Difiglio, bu sürdürülebilir uygulamaları büyüyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak; sera gazı emisyonlarını azaltmak; enerji güvenliğini artırmak ve tüketicilere erişilebilir fiyatlarda enerji hizmetleri sağlamak olarak sıraladı.

Prof. Carmine Difiglio, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüketicilerin seçici olmasını sağlayan şey büyük veya küçük işletmelerdir. Evet, tüketiciler temiz enerji istiyorlar ancak, erişilebilir fiyatlarda. Enerji politikaları, iddialı hedefler ve endüstrinin bunları gerçekleştirebilme becerisi arasındaki dengeyi doğru şekilde sağlamalıdır. IICEC bunu kapsamlı bir temaya dönüştürmektedir: Temiz ve güvenli enerji teknolojileri ile iklim değişikliği ile mücadele.

En başarılı temiz enerji teknolojileri, enerji piyasasında daha rekabetçi olacaktır. Bu, enerji verimliliğini artırmayı ve yenilebilir enerji kullanmayı mı; yoksa karbondioksit ve çevreyi kirletmeyen fosil yakıtları mı kullanmayı hedeflediğimiz hususunda önemlidir.”

Prof. Difiglio, küresel yatırımların dünya çapında artan enerji talebini karşılaması, daha az emisyon üretmesi ve giderek daha rekabetçi hale gelen küresel enerji pazarında geri dönüş sağlama değeri sağlaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Ulusal politikaların, yerli kaynakların artan kullanımı ve ithal edilen enerjinin çeşitlendirilmesi yoluyla enerji güvenliğini de ayrıca dikkate alması gerekir. En iyi yerli enerji kaynaklarından biri yenilenebilir enerjidir. Bu, özellikle büyük fosil yakıt rezervlerine sahip olmayan ülkeler için geçerlidir. Bir başka büyük yerli enerji kaynağı da, normalde enerji arzı olarak düşünmediğimiz enerji verimliliğidir. Enerji verimliliği en önemli enerji kaynağımız olabilir, çünkü birçok enerji santrali inşa etmeye veya fazla miktarda petrol ithal etme ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Enerji verimliliğini daha çok teşvik etmek için birçok fırsat var.”

TEKNOLOJİK DEĞİŞİM BİRÇOK ŞEYİ ETKİLEYEBİLİR

Enerji alanında küresel ilerleme sağlanmasında teknolojik ilerlemenin etkili olduğunu vurgulayan Prof. Difiglio, şöyle konuştu:

“Teknolojik gelişme olmadan, son yıllarda rüzgâr ve güneş enerjisinin maliyetinin büyük bir hızla düşmesine şahit olamazdık. Teknolojik ilerleme, enerji hizmetlerinin maliyetini artırmadan, daha temiz ve daha güvenli bir enerji sistemine sahip olma ikilemini çözebilir. Teknolojik değişim birçok şeyi etkileyebilir. Teknolojik ilerleme rüzgâr ve güneş enerjisi maliyetlerini düşürürken, kanıtlanmış petrol rezervlerimizi de artırmakta ve petrol fiyatlarını düşürmektedir.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın