İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Borcu yapılandırması çiftçiden, faizin yarısını ödemek Hazine’den

Yeniden yapılandırılacak tarımsal kredi borçlarında faizin yarısını Hazine Müsteşarlığı karşılayacak. Uygulamadan faydalanmak için dava açılmamış olması veya açılmış davadan vazgeçilmesi gerekiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine (Tarım Kredi) olan ve 31 Aralık itibarıyla muaccel hale gelen tarımsal kredi borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Borcun temerrüde düştüğü tarihten yapılandırılmasına kadar üreticiye yüzde 3 faiz uygulanacağını belirten Çelik, yapılandırmada yatırım kredileri için geçerliliği bulunan tarımsal cari faiz oranının yarısını üretici, yarısını da Hazine Müsteşarlığı karşılayacağını söyledi.

Üreticilerin 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle muaccel hale gelen Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye olan tarımsal kredi borçları yeniden yapılandırılacağını ifade eden Çelik, yapılandırmaya esas tutarın defaten veya ilk taksidi başvuru süresi sonuna kadar, izleyen taksitleri 2018 yılının Kasım ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödeneceğine işaret ederek, borcun 5 yıl yapılandırılabileceğinin altını çizdi. Çelik, çiftçilerin, kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren üçüncü ayın sonuna kadar banka ya da kooperatife başvuruda bulunmasının gerekeceğini bildirdi.

Yapılandırmada yatırım kredileri için de o tarihte geçerli olan tarımsal cari faiz oranının uygulanacağına dikkati çeken Çelik, yapılandırmaya esas tutarın defaten ödenmesi halinde taksitlendirme faizi uygulanmayacağını vurguladı. Çelik, “Örneğin şu anda yüzde 11 olan tarımsal cari faiz oranının yüzde 5,5’i çiftçi, yüzde 5,5’i de Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanacak” dedi.

Uygulamadan Ziraat Bankasına borcu olan yaklaşık 10 bin, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan 32 bin 87 üretici faydalanabilecek. Söz konusu düzenlemenin yürürlük tarihinden önce borçları yapılandırılan ve yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödemeleri devam eden borçlular da bu düzenleme hükümlerinden yararlanmak için başvuruda bulunabileceklerinin altını çizen Çelik, düzenlemeden yararlanılabilmesi için dava açılmaması ve açılmış davalardan vazgeçilmesi şartı aranacağını bildirdi.

TARLADA FİYATLAR YÜZDE 9,51 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, ocakta bir önceki aya göre yüzde 9,51 artarak 150,16 değerini alan Tarım ÜFE, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,36 artış gösterdi. Tarım ÜFE, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 2,86 yükseldi. Tarım ve avcılık ürünlerinde aylık değişim yüzde 9,18, ormancılıkta yüzde 8,25 ve balıkçılık ürünlerinde yüzde 22,41 artış şeklinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre değişim, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 17,74, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,10 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,21 artış şeklinde oldu. Alt tarım gruplarından sebzeler yüzde 36,77, çeltik yüzde 6,47, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler yüzde 4,53 arttı, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar yüzde 8,61 azaldı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın