İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Euro Bölgesi’nde büyüme %1.8’de

KapitalFX Uzmanlarından Fulya Yüksel’in Euro Bölgesi Büyüme’si hakkında değerlendirmesi:

Euro Bölgesi, 2016 yılının 4. Çeyreğinde  geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla piyasa beklentilerin üzerinde %1.8 büyüme kaydederken, bir önceki çeyreğe kıyasla %0.5 büyüdü. Böylece 4. Çeyrekte büyüme beklentileri karşılanmış oldu. Ayrıca bir önceki döneme ait veriler de yıllık ve aylık bazda sırasıyla %1.8 ve %0.4’e revize edildi. 3. çeyrekte büyüme hızının düşük emtia ve petrol fiyatlarının Euro Bölgesi ekonomisi için olumlu yansıdığını belirtmek gerekir. 4. Çeyrekte ise büyümenin durağanlaşması söz konusu.

Ocak ayı enflasyonun ilk okuması ise geçtiğimiz yıla göre %1.1’den %1.8’e yükselerek piyasa beklentisini aştı. İçeriğine baktığımızda en yüksek faydanın enerji kaleminden sağlandığı görülmektedir. Yıllık bazda tüketici fiyat endeksi ise %0.9 ile beklenti dahilinde açıklanmış oldu. İşsizlik oranı  ise %9.6 şeklinde açıklanarak 2009 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.

2015 yılından bu yana Euro Bölgesi’nde büyümenin %1.8’de. Enflasyon hedeflemesinde ise kalıcı olarak %2 veya buna yakın seviyelere ulaşması gerekiyor.

Euro Bölgesi’nde büyümenin son iki çeyrekte ılımlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ECB’nin para politikasında genişlemeci adımlarına rağmen büyüme ve enflasyon üzerinde etkinin sınırlı kalması ve  %2 olan enflasyon hedefinin gerisinde kalındığı gerçeğiyle, ECB’nin iç talebi destekleyici ve ekonomiyi canlandırıcı para politikası adımlarına devam edeceğini düşünüyoruz. Hem gelen veriler hem de geçtiğimiz gün Nowotny’nin de değerlendirilmeleri ışığında söz konusu varsayımımızın korunduğunu söyleyebiliriz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın