İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın üye sayısı artıyor

57 kurucu ülke arasında sadece BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri değil, bunun yanında 4 G7 ülkesi (Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Almanya) ile Mısır, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler de bulunuyor. Şu ana kadar ABD ve Japonya bankaya üye olmadı. Bankaya üye olmak isteyen ülkeler hızla çoğalıyor.
Banka Eylül ayının başında 30’dan fazla yeni üyelik başvurusunu değerlendirecek ve başvurular onaylanırsa 2017’nin başlarında bankanın üye sayısı 90’a yaklaşmış olacak. Bu rakam kontrolün ABD ve Japonya’da olduğu Asya Kalkınma Bankası’nın (Asian Development Bank) üye sayısından fazla.
Çin Girişimcilik Forumu’nda 25 Ağustosta konuşan bankanın başkanı Jin Liqun “Çin’in girişimi ile oluşturulan, gelişen Asya ülkelerinin ilk çok taraflı yatırım bankası olarak Asya Alt Yapı Yatırım Bankası, mevcut çok taraflı bankaların deneyimlerini özümseyecek. Ancak biz onların aynısı olmak istemiyoruz, onlardan daha inovatif ve katılımcı olacağız” dedi.
Jin Liqun’e göre Asya Altyapı Yatırım Bankası toplumsal sorunlarda özel girişimin rolünü artırmayı amaçlayan emeklilik ve sigortacılık projelerinde özel sektör ile işbirliğini geliştirecek. Banka aynı zamanda daha esnek ve etkin bir yatırım sistemini ortaya çıkartacak yeni finansal araçların geliştirilmesi konusunda da çalışacak.
Bankanın proje desteği herhangi bir alan ile sınırlı değil, banka ulaşım, enerji, elektik altyapısı, iletişim, lojistik gibi tüm alanlardaki projeleri desteklemeyi planlıyor. Banka Haziran’da ilk etapta Bangladeş’teki bir projenin finansmanı için 165 milyon dolarlık bir krediyi onayladı. Bankanın önümüzdeki beş yıllık dönemde üyelerine yılda 10 ile 15 milyar dolar arasında kredi vermesi bekleniyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın