Avrupa Konseyi’nin 2014 En İyi Müze Ödülü’nü alan Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde, hafta sonu ‘Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü Sempozyumu’ yapıldı.
Toplantıya katılan konuşmacılar, kentte göçü durdurup istihdamı arttırma noktasında Baksı Müzesi’ni örnek alan ve müzenin başarıya ulaşan deneyimlerden öğrenme noktasında görüş birliğine varıldı. Sempozyumda konuşan Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, “Göçü durdurmak için insanlar kendi iklimlerinde, kendi coğrafyalarıyla kendi kültürlerinde mutlu olmalılar” dedikten sonra şunları söyledi: “Göç demek hasret, kültürel yabancılaşma ve adressizlik demek.’Buradan gitsem’ hissiyatını azaltmak istiyoruz. Bunun için bölgedeki envanteri çıkarıp kültür turizmi için ne yapılabileceğini konuşmalıyız. Bu toplantının amacı kitlesel duyuru değil, bir farkındalık oluşturmaktı. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve akademisyenleri dinledik. Herkes kendine uygun bir kültür tanımı yapıyor ama sonuçta kültür nereden geliyor diye bakmak lazım. Kültürün kaynakları tarihi İçeren coğrafya, inanç ve çağdır ama kadim kentimizin kadim kültürünü unutuyoruz. Şehirlere öyküler bulmalıyız. Bir evi restore etmek, bir meydanın düzenlemesini yapmak veya Baksı Müzesi’ni açmak gibi girişimlerin hepsi, yaşanılır alanlar yaratmak için atılmış birer sembolik adımdır.”
Bayburt Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Bayburt il Kültür Müdürlüğü ve Baksı Kültür Sanat Vakfı işbirliği, KUDAKA’nın “Geleceğe Açılan Kapılar” projesi kapsamında desteklediği “Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü” başlıklı sempozyumda konuşan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise Bayburt ve Bayburt kültürüne dair yapılacak çok iş olduğuna dikkat çektikten sonra “Baksı Müzesi, Bayburt’ta kültür turizmine ivme kazandırdı. Bayburt’un kültür turizminde Baksı Müzesi şimdi lokomotif görevi üstlendi” dedi.
TURAD Başkanı Bahattin Yücel ise turizm ürünlerinin satılıp pazarlanabilir hale gelmesi için mutlaka bir hikâyesinin olması gerektiğini söyledi. “Burada asıl hikâye Hüsamettin Koçan’dır” diye Yücel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ürün ortaya çıkıp ödüller alarak yeni kriterler yarattı. Şimdi sıra bunu örnek bir ürün haline getirmeye geldi. Müze, geçmişten gelen uygarlıklara ait kültürel yapıyı ortaya koyuyor. Bundan sonra Çoruh havzasını dikkate alarak sağlıklı bir model oluşturulmalı.”
Sempozyumun kapanışı oturumunda konuşan TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, 5 yıldır Anatolia Dergisi ile ortaklaşa gerçekleştirilen Uluslar arası Turizm Karikatürleri Yarışmasının kitabını Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a takdim etti.
İki günlük konuşmaları değerlendiren Köfteoğlu sempozyumda dile getirilen görüşleri 10 madde halinde şöyle özetledi:
Bayburt, Bayraktar Köyü, Baksı Müzesi’nde gerçekleşen “Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü” sempozyumu sonrasında katılımcılar Huykesen ‘Dilek Ağacı’nı ziyaret edip, Çoruh Nehri kıyısında piknik de yaptı.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Bu içerik için ilk yorumu siz yapabilirsiniz.